BBC’den Stacey Dooley Suriye’deki IŞİD gelinleriyle ilgili hazırladığı belgeselde, kadınların tevhit getirirken şehadet parmaklarını havaya kaldırmasını “IŞİD selamlaması” diye sundu. İngiliz yayın kurumu, tartışma yaratan tanımlama nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı.
“Stacey IŞİD Gelinleriyle Buluşuyor” başlıklı belgesel için Dooley, IŞİD’e katılmak üzere ülkelerini terk edip Suriye’ye giden ve şu an kamplarda yaşayan kadınlarla bir araya gelmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Görüşmeler sonrası hazırlanan belgeselin pazar gecesi yayımlanan tanıtım sahnesinde Dooley bir kamptan ayrıldığını ve “işaret parmağını kaldırıp IŞİD’i selamlayan kadınları” izlediğini söylüyordu. Ancak muhabir bu işaretin başka bir anlama daha geldiğine açıklık getirmiyordu.
Terör örgütü IŞİD’in ortaya çıkışından sonra militanların işaret parmaklarını havaya kaldırdığını gösteren birçok propaganda videosu yayımlanmış olsa da Müslüman karşıtı saldırıları izleyen Tell MAMA adlı kuruluş, bu işaretin aslında Müslümanların tevhit işareti olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Grubun yaptığı açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:
Tevhit İslam inancının temelidir; Allah’tan başka ilah olmadığının tasdik edildiği anlamına geliyor. Böylesi temel ve önemli bir kavramı “IŞİD selamı” seviyesine indirgemek son derece yanlış, cahilce ve zarar verici. Bu durum bir kez daha Müslümanların medyada temsil edilmesinin ve dini konularda bilgi sahibi olmaya daha çok eğilmenin önemini gösteriyor.
Söz konusu sahnenin yol açtığı tepkilerin ardından özür dileyen BBC, Panaroma programı için çekilen belgeselde ilgili bölümdeki seslendirmeyi yapımı yayına vermeden önce kaldıracaklarını ve çoktan dolaşıma girmiş video kliplerde de düzenleme yapacaklarını belirtti.
“Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin kontrolündeki gözaltı kampında tutulan ve kameraya alınan kadınların yaptığı işareti ‘IŞİD selamı’ şeklinde tanımlamakla hata ettik” diyen BBC sözcüsü açıklamasına şöyle devam etti:
IŞİD bu işareti kendi propaganda amacına uyarlamaya kalkışsa da yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için birçok Müslüman’ın bu işareti Allah’ın tekliğini ifade etmek için kullandığı konusuna açıklık getirmemiz gerekiyordu. Bu hatadan dolayı özür diliyoruz. Söz konusu tanımlamayı görüntülerden çıkardık.
Öte yandan İngiliz Mirror ve Sun gazetecileri de kendi internet sitelerinde birçok kez yer verdikleri ve bu el işaretinin “IŞİD selamı” olduğunu savunan makaleleri yeniden düzenledi.
© The Independentturkish