2022 yılı Cidde Kitap Fuarı'nda organizatörler, kadınların parlamento deneyimlerinden bahsettiği iki diyalog oturumunu gerçekleştirdi.
Eski Şura üyesi Selva el-Huzai, "Şura Konseyinde Kadınlar" başlıklı oturumda, kadınların Konsey'e resmi olarak katılmasından on yıl önce başlayan Konsey koridorlarındaki yolculuğunu anlattı.
Huzai, yolculuğunun başlangıç hikayesini şu sözlerle aktardı:
Kral Abdullah bin Abdülaziz'in veliaht prens olduğu dönemde aldığı bir kararla birçok kadın konseydeki danışma kurullarına atandı ve 2002 yılından itibaren Suudi kadınlar konseyde çalışmaya başladı. O dönemde, 2002'den 2004'e kadar, perde arkasında danışman olarak çalışarak meclisin tüm oturumlarına katıldık.
Huzai, o dönemde Suudi Şura Konseyi'nin de katıldığı Uluslararası Parlamento'nun Cenevre'deki toplantısına Suudi Parlamentosu'nun kadın danışmanlarının katıldığını anlatarak daha sonra yaşanan gelişmelerle ilgili şu bilgiyi verdi:
Kadınların meclis danışma kurullarında 10 yıl çalıştıktan sonra, eski danışma kurulu üyesi olarak değil, Şura Meclisi'ne asıl üye olarak katılmasına karar verildi.
Huzai, kadınların çıktıkları bu yeni yolda yaşadıkları zorlukları ise şöyle dile getirdi:
Şura Meclisi'nde kadınların çalışması toplum için yeni bir gelişme olduğu için, kadınlar meclisteki çalışmalarında ilk dönem birtakım zorluklarla karşılaştı, çünkü yeni görevlerinde onlara rehberlik edecek kimse yoktu.
230 karar
Şura Meclisi üyesi Aliye Dehlevi, kadınların Şura Meclisi'ne katkılarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
Görev sürem boyunca kadınları çalışma hayatında desteklemek ve kadınlara yönelik iş yönetmeliklerini değiştirmek için 230 karar çıkarttım. Kadınların güçlenmesini sağlamak için yaptığımız çalışmalar büyük ve zorlukları çok idi. Bu çalışmalar, kadınların işgücü piyasasında yer alması, araba kullanması ve kadınların liderlik pozisyonlarında güçlendirilmesi idi.
Şura Konseyi'nin eski üyesi Lina el-Muina, Lina Al-Maeena, Şura Konseyi'nin yedinci oturumunu "Vizyon 2030'un duyurulmasından yedi ay sonra gelen güzel bir haber" olarak nitelendirerek şu açıklamalarda bulundu:
Kadınları güçlendirme kararları olmasaydı, alınan tüm kararlar bu düzeyde iyi uygulanamayacaktı. Kadınlar, çocukların ve toplumun tüm bireylerinin korunmasına katkıda bulunan tacizi önleme kararına öncülük etti. Çünkü kadınlara liderlik etme yolu açıldı ve aldıkları kararlara itibar edildi.
Yumuşak güç
Muina, Batı toplumlarının ülkesi hakkındaki olumsuz imajını düzeltmede yumuşak güçlerin etkisine vurgu yaparak şu yorumu yaptı:
Uluslararası festivallere ev sahipliği yapmanın toplumumuzun gerçek imajını sunmada etkili bir yönü vardı. Genel olarak Suudi Arabistan ve özel olarak Suudi kadınlar hakkındaki klişeyi düzeltmek için hala uzun bir yol var, ancak yumuşak güçler bu klişenin değişimini hızlandırma yeteneğine sahip.
Kadın ve sinema
Cidde'deki kitap fuarı, kadınlar için sinema ve oyunculuk alanlarıyla ilgili bir diyalog oturumu düzenledi.
Mısırlı aktris Yusra, "Sinemada Arap Kadın İmgesi" başlıklı oturumda, sinemada işlenen kadın sorunlarının Arap ülkelerindeki yetkililere önemli mesajlar verdiğini belirtti.
Yasaların gözden geçirilmesi
Mısırlı aktris Şeyma Seyf de sinemada kadın meselelerinin işlenmesine yönelik düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
Toplumun karanlık yönleri var ve bu yönler kamuoyunun temel gündemi olmaları durumunda ilgili yasaların değiştirilmesine yol açabilecekleri için sinema yoluyla vurgulanmaları gerekiyor. Mesela ileride, herhangi bir nedenle evlenmemiş olan kadınların avantajlı yönlerini göstermek için evde kalmaya odaklanan bir rol oynamayı istiyorum, çünkü dizilerde bu konunun hakkı verilmiyor.
Cidde Kitap Fuarı'nın mevcut oturumunun, kitap fuarlarının yetkilerinin Kültür Bakanlığı'na devredilmesinden bu yana Edebiyat, Yayın ve Tercüme Kurumu tarafından düzenlenen ilk oturum olması dikkat çekiyor.
Yurt içinde kitap fuarlarının düzenlenmesini yaygınlaştırmayı amaçlayan "Kitap Fuarları" girişimi, bu yıl üçüncü kitap fuarını düzenledi.
© The Independentturkish