Twitter'da yaşanan kargaşanın ardından Meta'nın Instagram üzerinden yazılı gönderiler paylaşmaya izin vererek Twitter'ın yerini almaya çalıştığı iddia edildi.
The New York Times'ın haberine göre, Instagram ve Facebook'un çatı şirketi Meta'da geçen ay yapılan sanal bir ekip toplantısında Instagram'ın Twitter'ın yerini alması için ne yapılması gerektiğine dair beyin fırtınası yapıldı.
Fotoğraf paylaşım platformundaki kullanıcıların, takipçileriyle kısa mesajlar paylaşmasına olanak tanıyan "Instagram Notlar" adlı yeni bir özellik üzerinde epey durulduğu öğrenildi.
İddiaya göre bir Meta çalışanı, çevrimiçi bir grup sohbetinde, "Twitter krizde ve Meta'nın büyüsünü geri kazanması gerekiyor. EKMEK TEKNELERİNE SALDIRALIM" diye yazdı.
Meta'da ciddi gelir kaybı
Meta platformlarının reklam gelirlerinin son dönemde özellikle TikTok'un yükselişi ve Apple'ın gizlilik politikasıyla ilgili değişiklikleri ciddi biçimde azaldığı biliniyor.
Apple, iOS'a getirdiği yeni özellikle kullanıcılara izni alınmadan hedefli reklamlar gösterilmesini yasaklamıştı. İlk belirlemeler, iPhone kullanıcılarının yüzde 75’inin de bu izni vermediğini göstermişti. Bu durum, reklam verenlerin doğru hedef kitlesine ulaşmasını engelliyor. Küresel ekonomik koşullar da göz önünde bulundurulduğunda, reklamveren sayısının da azaldığı düşünülüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şirketin CEO'su Mark Zuckerberg, Eylül 2021'den bu yana servetinin yarısından fazlasını kaybetti. Böylelikle 2015'ten beri yer aldığı ABD'deki en zengin 10 kişi listesinden de düştü.
Meta'nın Temmuz 2022'de açıkladığı ikinci çeyrek gelir raporu da büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Yıllardır devam eden gelir artışı çizgisi bozulan şirket, 10 yıl sonra ilk kez gelir kaybına uğradığını bildirmişti.
Öte yandan Zuckerberg'ün uzun süredir bu gidişatın farkında olduğu düşünülüyor. Milyarder bu nedenle geçen yıl şirketin adını Meta olarak değiştirerek bir metaverse'e dönüşeceklerini duyurmuştu.
Ancak şirketin metaverse platformu Horizon Worlds de beklenen ilgiyi görmeyince kayıpların artması kaçınılmaz hale geldi.
Şirket, halihazırda küçülmeye gitmeye ve 11 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. Bu rakam toplam çalışan sayısının yüzde 13'üne denk geliyor.
TikTok özentiliğiyle suçlanmıştı
Şirket son dönemde rakiplerinin özelliklerini kopyalayıp Instagram'a uygulamakla eleştiriliyor.
Zuckerberg ve ekibi, ilk olarak temmuz ayında, TikTok'la rekabet etmek için kullanıcılara takip etmedikleri içerikleri de gösteren TikTok algoritmalarına benzer bir sistem kullanmaya başlamıştı.
Ancak Kylie Jenner ve Kim Kardashian'ın da aralarınla yer aldığı ünlü isimler, platformu "TikTok özentiliğiyle" suçlamıştı.
Jenner ve Kardashian, @illumitati adlı bir hesabın "Instagram'ı yeniden Instagram yapın. TikTok olmaktan vazgeçin. Sadece arkadaşlarımın şirin fotoğraflarını görmek istiyorum" gönderisini paylaşmıştı.
Bunun ardından şirket geri adım atmış ve yeni özelliklerden vazgeçeceklerini duyurmuştu.
BeReal'ı da kopyalamıştı
Platform, ağustosta ise "Anti-Instagram" olarak bilinen BeReal'ın temel özelliklerinden birini kopyalama girişiminde bulunmuştu.
Girişim, mobil uygulama geliştirici Alessandro Paluzzi'nin Twitter'da yaptığı paylaşımla ortaya çıkmıştı.
Paluzzi, Instagram'ın her gün farklı bir zamanda kullanıcılara bildirim göndererek fotoğraf paylaşmasını hatırlatacağını ve bunun için iki dakika vereceğini yazmıştı.
Son dönemde popülerliği artan BeReal, kullanıcıların arkadaşlarıyla aynı anda fotoğraf paylaşmasını istiyor. Platform günde yalnızca bir defalığına iki dakika süre tanıyor. Fotoğraf çekme zamanının gelmesiyle ilgili bildirimin ardından ön ve arka kamera eşzamanlı devreye giriyor ve iki fotoğraf çekiliyor. Filtre olmayan uygulamada fotoğraflar doğal haliyle paylaşılıyor.
Meta sözcüsü Christine Pai ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada özelliği sadece kendilerinin test ettiğini ve kullanıcılara sunmadıklarını bildirmişti.
Independent Türkçe, Futurism, Mashable, The New York Times
Derleyen: Çağla Üren