Venezuela'da kaçak altın madencileri kutsal dağı delik deşik etti

"Dağı kuma çevirdiler, artık orada tek bir ağaç bile büyümez"

Cerro Yapacana, eşsiz görüntüsü nedeniyle nedeniyle Amerika yerlileri tarafından "Tanrı'nın evi" diye biliniyor (Twitter/@BarbaraNavarro)

Venezuela'nın Amazon Ormanları kıyısındaki 1345 metre rakımlı düz tepeli dağı Cerro Yapacana'nın her tarafının, koruma bölgesinde olmasına ve yerli halk tarafından kutsal kabul edilmesine rağmen, kaçak altın madenciliği yapan gruplarca oyulduğu belgelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Amazon Koruma Birliği ve Venezuela'daki SOS Orinoco'nun 2000'de ve bu yıl içinde çekilen uydu fotoğrafları arasında yaptığı kıyaslama tahribatı gözler önüne serdi. Washington Post'ta yayımlanan fotoğraflarla, kaçak madencilerin dağın yamaçlarında en az 8 bin, tepesindeyse 425 kamp yeri kurduğu belirlendi.

Gazeteye güvenlik gerekçesiyle William takma adıyla konuşan eski bir madenci durumu şöyle tasvir etti:

Dağı kuma çevirdiler, artık orada tek bir ağaç bile büyümez.

William, eskiden bölgeye giriş çıkışın Ulusal Muhafızlar tarafından denetlendiğini belirterek, "Şimdi bu ticarete dönüştü" dedi. Madencilik malzemelerinin yukarıya küçük parçalar halinde 5 saatlik yürüyüşle çıkarıldığını anlatan William, "Bazen örümcek gibi tırmanmanız gerekiyor" diye konuştu.

Venezuela Ulusal Parklar Enstitüsü'nü 2004-2009 döneminde yöneten Hildebrando Arangu, birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan dağa onarılamaz hasarlar veren kaçak madencilerin tepedeki düzlüğe kadar nasıl çıktığını anlamadığını belirtti:

Ben orada çalışırken, çıkmanın tek yolu Silahlı Kuvvetler'den helikopter desteği almaktı.

Uluslararası Kriz Grubu (ICG), komşu Kolombiya'da gerilla gruplarıyla devlet arasında barış anlaşmalarının yapıldığı 2016'dan sonra eski savaşçıların kaçak madenciliğe yöneldiğini belirtmişti.

Bölgeyi birçok kez ziyaret eden ICG araştırmacısı Bram Ebus, silah bırakmayan bazı gerilla gruplarının ve bazı Venezuelalı yetkililerin kaçak altın ticaretinden pay aldığını öne sürdü.

Venezuela
Üstü düzlük dağın doğal örtüsünün kaybolduğu uydu fotoğrafıyla görülebiliyor (Maaproject.org)


Araştırmacı gazetecilik grubu Insight Crime, geçen ay General Domingo Hernández Larez'in Bolivar eyaletinde bulunduğunu söylediği üç toplu mezarın kaçak altın madencilerine ait olabileceğini belirtti.

Venezuela İnsan Hakları ve Vatandaşlık Komisyonu, Eylül 2021-Nisan 2022 arasında eyalette 37 kişinin kaybolduğunu duyurmuştu. Bu kişilerin kazayla mı, yoksa çatışmalar nedeniyle mi öldüğü henüz bilinmiyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Insight Crime

DAHA FAZLA HABER OKU