İstismar soruşturmasının savcısı: Mağdur 6 yaşındayken başlayan istismarın etkisinden çıkamadı

Küçük yaşta dini nikah, yıllar süren cinsel istismar... Türkiye'nin tartıştığı olayla ilgili iddianamede çarpıcı tespitler yer alıyor

Fotoğraf: Femme Institute

Hiranur Vakfı Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'nin iddiaları kamuoyunda geniş bir kesimde tartışılıyor.

H.K.G, babası tarafından 6 yaşındayken bir müridiyle "evlendirildiğini", cinsel istismarın çocukluğu boyunca devam ettiğini, reşit olduktan sonra nikahın kıyıldığını ancak resmi nikahlıyken de kocası tarafından tecavüze uğradığını anlattı.

İlk olarak BirGün gazetesinden Timur Soykan'ın duyurduğu bu soruşturma, 31 Ekim 2022'de sona ererek adli davaya dönüştü.

Peki, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Ercan Ateş tarafından yürütülen soruşturmanın iddianamesinde hangi detaylar var?

Soruşturma 2020'de başlatıldı

Aslında bu yeni bir soruşturma değil. 2020'de açılan bu dosyada, H.K.G'nin, kendisine 6 yaşında tecavüz edildiğini ardından da resmi nikah kıyıldığını söylediği K.İ'yle yaptığı konuşmalardan alınan ses kayıtları da var.

Bu kayıtlar H.K.G tarafından resmi makamlara verildi ve konuşmalar 7 Aralık 2020 tarihli bilirkişi raporuyla yazıya döküldü.

Ses kayıtlarında neler var?

Dosyada bulunan o ses kayıtlarında H.K.G ile K.İ. arasında şu diyaloglar geçiyor:

HKG: Pendik'te gittiğim bir doktor vardı ya, o açık konuşmuştu benimle. Belki de haklıydı. Bu adam sana 6 yaşında tecavüz etmiş, 6 yaşından 14 yaşına kadar her gün tecavüz etmiş…
K.İ: Tecavüzle ne alakası var H.? Nereye getiriyor lafı? Karının konuştuğu da saçmalık.
H.K.G: Nikahımızın olduğunu söylemiştim ama hukukta öyle biliyorsun ya…
K.İ: Ya tamam hukukta öyle de hukukla ne alakası var? Onun kendi anlayış tarzı o. (…) Her doktora gitmeyeceksin işte, anan da öyle demişti. Yani 'bu yolda olmayan doktoralar iyi karşılamaz, uygun karşılamaz' diye söylemişti zaten.

K.İ: Tamam hukukta öyle de Allah Allah, onların ağzı ile konuşuyorsun ya. Ne tecavüzü ne alakası var? 
H.K.G: Ya niye kızıyorsun ki, cinsel ilişkiye girmedik mi biz seninle?
K.İ: Girdik.
H.K.G: Eee...
K.İ: Tecavüz olarak niye niteliyorsun?
H.K.G: Doktorların söylediğini söylüyorum ben sana.
K.İ: Ha tamam, onların ağzıyla konuşuyorsun. Benimsemiş gibi konuşuyorsun onları. Tecavüzle ne alakası var H. ya! Evliydik, nikahlıydık ya. Tamam, olmaması gereken bir şey olmuş ama her gün ben sana tecavüz etmişim ne alakası var ya? Tecavüze getiriyorsun ya, yaptın bizi tecavüz. 
H.K.G: Ben mi getiriyorum?
K.İ: Öyle diyon ya, doktorun ağzıyla bana onu diyon ya. Ne alakası var ya!
H.K.G: O zaman keşke 6 yaşında ilişkiye girmeseydik, kesin mutlu olurduk biz ya, değil mi?
K.İ: Yani orası öyle dediğin gibi de… Öyleydi, böyleydi, öyle olsaydı, böyle olsaydı olmuyor işte. 
H.K.G: 6 yaşında nikahımız kıyılmayaydı, keşke babam ilişkiye izin vermeseydi, o zaman inan ki biz mutlu olurduk di mi? Yani bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı. 
K.İ: Var mı yapacak bir şey, sen söyle ya? Dönebiliyoz mu H.K?
H.K.G: Ama telafi de olmuyor.
K.İ: Yani tam bir hatadır. Gerçekten düşüncesiz, psikoloji bilmeden yapılmış bir hareket. Yok, oluru yok dediğin gibi. Kendi kız çocuğum olsa, 6 yaşında evlendirir miyim? Evlendiririm ama o şekil bir şeye müsaade eder miyim, etmem.

Şüpheli: Kavga büyümesin diye "doğrudur" dedim

Bu konuşmalar, dosyanın şüphelisi K.İ'ye de soruldu. K.İ, savunmasında H.K.G ile 16 yaşında nişanlanarak 17 yaşında evlendiğini, zorla cinsel ilişkiye girmediğini savundu. 

H.K.G'nin kendisine sık sık "6 yaşındayken dini nikahla evlendirildim, 6 yaşındayken ilk cinsel ilişkimizi yaşadık" diyerek yakındığını söyleyen K.İ., "Ben de kavgalar büyümesin diye 'doğrudur, dediğin gibidir' diye yanıt verdim ama 6 yaşında dini nikah kıyıp cinsel birliktelik yaşamadım" dedi.

Ama savcı bu kanaatte değil.

İddianamede, söz konusu konuşma kayıtları için şu ifadelere yer verildi:

"Konuşmaların tamamından, müştekinin 6 yaşındayken başlayan cinsel istismarların etkisinden çıkamadığı, çocukluğunda uğramış olduğu cinsel istismarın niteliğini anladıkça daha fazla sorun edip etkisinin arttırdığının, şüpheli K.İ'nin ise dini nikah yapmış olmaları nedeniyle müştekiye yönelik cinsel istismarlarını tecavüz olarak görmediğinin, müştekinin 6 yaşında başlayarak, annesi ve babası olan şüphelilerin göz yummasıyla şüpheli K.İ tarafından zincirleme bir şekilde istismara uğradığının anlaşıldığı…"

2012'de "takipsizlik" verildi

H.K.G'den 7 Haziran 2022'de bir "ek beyan" daha alındı.

K.İ'nin kendisine küçük yaştaki cinsel istismar için "evliler böyle oyunlar oynar" dediğini anlatan H.K.G, "organ sokmak suretiyle cinsel istismarın" 7-8 yaşlarında Sapanca'da başlayarak devam ettiğini belirtti.

H.K.G'ın 14 yaşındayken "adet düzensizliği" ile gittiği doktorun şüphelenmesiyle bir soruşturma açılmış ancak "takipsizlikle" sonuçlandığı bilgisi de yer aldı dosyada.

"Cinsel istismar kesin"

Buna da atıf yapan savcı, iddianamesinde şunları kaydetti:

"Şüpheliler Y.Z.G ile F.G'nin müşteki 6 yaşındayken şüpheli K.İ ile müştekinin dini nikahını kıydıkları, bundan sonra K.İ'nin müştekiye karşı cinsel istismar eylemlerinin başladığı, müşteki 13-14 yaşındayken töresel nişan ve düğününün yapıldığı (…) 14 yaşındayken şüpheli K.İ tarafından diğer şüphelilerin onayı ile cinsel istismara uğradığının kesin olduğu, 6 yaşından 14 yaşına kadar ise töresel düğün öncesi yine anne ve baba olan şüphelilerin göz yummasıyla şüpheli K.İ'nin müştekiye zincirleme olarak cinsel istismarda bulunduğu, müşteki iddiası, şüpheli K.İ'nin kısmi ikrarı, bilirkişi raporları ile tespit edilen ses kayıtları ile anlaşıldığı…" 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU