ÇKP kongresinden çıkarılan eski Çin lideri Hu Cintao, selefinin cenaze töreninde görüldü

79 yaşındaki Hu'nun Ulusal Kongre'den çıkarıldığı görüntüler tartışma yaratmıştı

Ülkedeki en yaygın sosyal medya ağı Weibo'da Hu'yla (ortada) ilgili haber ve tartışmalar sansürlenmişti (AFP)

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nde salondan çıkarılan eski Devlet Başkanı Hu Cintao, Jiang Zemin için düzenlenen cenaze töreninde görüntülendi.

Ülkenin 5. lideri Zemin için başkent Pekin'de salı günü yapılan merasime Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Keçiang'la birlikte birçok üst düzey yetkili katıldı.

30 Kasım'da lösemi ve çoklu organ yetmezliğinden 96 yaşında hayatını kaybeden Jiang'ın son yolculuğuna uğurlandığı törene, ÇKP'nin geçen ayki kongresinde yaşanan olayla gündeme gelen Hu'nun katılması da dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

16 Ekim-22 Ekim'de düzenlenen Ulusal Kongre'ye 79 yaşındaki Hu'nun apar topar salondan çıkarıldığı görüntüler damga vurmuştu.

Kongrenin kapandığı 22 Ekim'de yabancı gazetecilerin salona alınmasının hemen ardından meydana gelen olayda Hu, iki görevli tarafından zorla salondan çıkarılırken Şi'ye bir şeyler söylediği, daha sonra da Li'nin omzuna dokunduğu görülmüştü.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, Hu'nun sağlık sebeplerinden ötürü dışarı çıkarıldığını savunmuştu. Ülkedeki en yaygın sosyal medya ağı Weibo'da Hu'yla ilgili haber ve tartışmalar sansürlenmişti.

Öte yandan ortaya çıkan farklı videolarda, Hu'nun önünde duran belgelerle ilgili Çin Ulusal Halk Kongresi Başkanı Li Çanşu'yla anlaşmazlık yaşadığı görülmüştü.
 

hu-cintao.jpeg
Hu (solda) Jiang'ın cenaze töreninde ülkenin eski liderine saygılarını gösterdi (AP)


Belgelerde ne yazdığı bilinmezken, görüntüler Hu'nun bu anlaşmazlık nedeniyle kongreden çıkarıldığına dair iddiaları gündeme getirmişti.

Söz konusu olayın ardından Hu, Jiang'ın cenaze törenine katılarak ilk kez halk önüne çıkmış oldu.
 


Jiang kimdi?

Yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan 1989 Tiananmen Meydanı Protestoları'nın hemen ardından ÇKP Genel Sekreteri seçilen Jiang, 2002 sonuna kadar bu görevi sürdürmüştü.

27 Mart 1993-15 Mart 2003 arasında Çin'in liderliğini yapan Jiang, sosyalist rejimin kuruluşuyla sonuçlanan devrimde görev almamış ilk ÇKP lideri olarak kuşak değişiminin de simgesiydi.

Jiang'ın ardından göreve seçilen Hu, 15 Mart 2003 - 14 Mart 2013'te devlet başkanı, 15 Kasım 2002 - 15 Kasım 2012'de ÇKP genel sekreteriydi. Hu'dan sonra seçilen Şi ise 14 Mart 2013'te devlet başkanlığı yapmaya başladı. Şi, 20. Ulusal Kongre'de üçüncü kez ÇKP genel sekreteri seçilerek iktidarını kuvvetlendirmişti. 



Independent Türkçe, Guardian, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU