Eski ABD Başkanı Roosevelt’i hedef alan Netanyahu, Demokratları kızdırdı

Netanyahu, eski ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in Auschwitz Kampı’ndaki Yahudilerin katledilmesini engellemediğini iddia ederek ABD'deki Demokrat Parti yöneticilerini kızdırdı

Likud Partisi lideri ve yeni İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. Fotoğraf: DPA

 

İsrail’de yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu, eski ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in Auschwitz Kampı’ndaki Yahudilerin katledilmesini engellemediğini iddia ederek ABD'deki Demokrat Parti yöneticilerini kızdırdı.

Netanyahu, babası Benzion Netanyahu da dahil olmak üzere ABD’deki Yahudi cemaati liderlerinin Roosevelt'ten Polonya'daki Auschwitz Kampı’nı bombalayarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik Holokost'u durdurmasını istediğini, ancak Roosevelt’in bunu şu sözlerle reddettiğini açıkladı:

Cesedimi çiğnemeden hiçbir Amerikalı pilot Auschwitz'i bombalayamaz.

Yedioth Ahronoth Gazetesi’nin siyasi haberler editörü Nadav Eyal, Netenyahu’nun öne sürdüğü Roosevelt'in sözleriyle ilgili gerçeği öğrenmek amacıyla Alman tarihi ve Yahudi Soykırımı tarihi konusunda uzmanlaşmış 12 üst düzey araştırmacıyla görüşerek, Roosevelt’in böyle bir açıklamasının olmadığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu konunun tarihin hiçbir noktasında Roosevelt'in önüne çıkmadığını ifade ettiler.

Netanyahu daha önce de eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin politikasını savunmaya çalışan sağcı İsrailli düşünür Dr. Micah Goodman ile bir toplantıya katılmış ve onunla tartışmıştı.

Babası Benzion Netanyahu'nun bir tarihçi olduğunu belirten Netenyahu, onun 1944'te Alman Naziler Yahudileri toplu halde gaz fırınlarında yok ederken ABD’de yaşadığını ve Başkan Roosevelt'in keskin bir anti siyonist politika yürüttüğünü söyledi. Netanyahu, “Roosevelt'ten gelen bu durum karşısında babam ne yaptı? Cumhuriyetçi Parti liderlerine döndü” ifadesini kullandı.

Gazeteci Eyal, çoğunluğu Yahudi olan tanınmış uzman ve araştırmacılardan oluşan bir grupla görüştüğünü ve Netenyahu’nun açıklamalarını destekleyen ve Roosevelt'in adına böyle bir açıklamadan bahseden kimseyi bulamadığını belirtti. Hatta bazıları, ABD’nin söz konusu dönemde Auschwitz'i fiilen bombalamayı başaramadığını, ancak bu konudaki kararın Başkanlık makamına ulaşmadığını ve bu konudaki karar vericinin Savunma Bakan Yardımcısı olduğunu iddia etti.

Los Angeles Üniversitesi'nde Yahudi konularında çalışmalar yürüten öğretim görevlisi Profesör Michael Birnbaum şu açıklamada bulundu:
 

Netanyahu, politikasını savunmak ve haklı çıkarmak için genelde yaptığı üzere tarihten hayali ve asılsız şeyler alıntılıyor. Bu bilgiler İnsanların kısa hafızasına, tarih cehaletine dayanıyor. Bu hikâye, Netanyahu’nun Başkan Joe Biden yönetimindeki bu partiyle yeni bir sayfa açma ihtimalinden ne kadar uzak olduğunu gösterdiği için iktidardaki Demokrat Parti’de bir öfke dalgası uyandırıyor. Bu sadece İsrail Başbakanı'nın Roosevelt gibi büyük bir lider adına alıntılar yayınlamak için yaptığı bir hata değil. Netanyahu'nun yönetiminde Demokrat Parti ile yeni bir dönem başlatmanın doğru yolunun bu olduğundan emin değilim.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU