Ekonomik krizde binlerce sahaf burada kitap satıyordu, Nadir Kitap neden kapatıldı?

Çevrimçi kitap satışı yapan Nadir Kitap'ın kapatılması sosyal medyada tartışma konusu olurken sitenin neden kapatıldığına dair bir açıklama yapılmamıştı. Independent Türkçe, Nadir Kitap'ın sahibiyle konuştu

Türkiye çapında binlerce sahafın kitaplarını satışına imkan tanıyan Nadir Kitap, dün akşam saatlerinde Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kapatıldı.

Nadir Kitap'tan yapılan ilk açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

30.11.2022 tarihinde, akşam saatlerinde web sitemize mahkeme kararıyla erişim engeli getirilmiştir. Tarafımıza henüz bir tebligat yapılmadığı için şu aşamada gerekçe hakkında bilgi sahibi değiliz. Şirket avukatlarımız sabah saatlerinde ilgili mahkemeye gerekli müracaatları yapacaklardır. Tüm satıcı ve alıcı üyelerimize duyurulur.

Independent Türkçe, Nadir Kitap'ın kapatılma gerekçesinin ne olduğu sorusuna yanıt aradı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Nadir Kitap'ın sahibi Bahtiyar İstekli kapatılma gerekçesini "Adalet Bakanlığı'nın basıp hediye olarak dağıttığı bir kitabı bir sahaf satışa koymuş. Siteyi bu nedenle Adalet Bakanlığı kapattırdı" sözleriyle özetledi. 

Nadir Kitap avukatlarının sitenin açılması için girişimlerde bulunduğunu ifade eden İstekli ile yapmış olduğumuz konuşmadan kısa bir süre sonra siteye erişim sağlandı. 

Sitenin kapatılmasına gelen tepkileri değerlendiren İstekli, şu ifadeleri kullandı:

Tepkiler gayet doğal. Hakim ve bakanlığın da işi bilmeyip tamamen düz mantıkla hareket etmelerinden kaynaklanan bir durum. Hem satıcı hem kitap okuyucusu olarak on binlerce insanın mağduriyeti söz konusu. Nadir Kitap çok satıcılı bir yer. Bir satıcımız öyle bir kitap koymuş. Normalde yapılması gereken şudur: Mahkeme ya da bakanlık öyle bir şey gördüğünde siteyi arayarak 'Bu kitabın burada satılmasını istemiyoruz. Bakanlığımızın yayını. Parasız dağıttık' diyerek kitabı satıştan kaldırtabilirlerdi. Hatta 'Bize hediye edin' deselerdi gönderirdik. Bu kadar basit bir olay ama onbinlerce insan mağdur ediliyor. Problem burada.

Gün içinde Nadir Kitap'ın resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamada söz konusu kararın sehven alındığına dikkat çekildi:

Web sitemiz hakkında erişim engeli getiren ilgili mahkeme, kararın sehven alındığına hükmederek erişim engelinin kaldırılması kararı almıştır. Kitapsever dostlarımızla en kısa süre içerisinde yeniden bulaşacağımız müjdesini paylaşıyoruz. Resmi bir kurumun yayınlamış olduğu bir kitabın satıştan kaldırılması yönünde alınan mahkeme kararı, ilgili ürün sayfalarına erişim engeli getirirken, sehven sitenin tümünü kapsayacak şekilde talep edilmiş ve uygulanmıştır. Yapılan girişimler sonucunda mahkeme, kararı tashih ederek site geneline uygulanan erişim yasağını kaldırmıştır. Kısa süre içinde tüm servis sağlayıcılar üzerinden erişim mümkün olacaktır. 16 yıldır hizmet verdiğimiz kitap dünyasındaki tüm okur, kitapçı ve sahaf dostlarımıza hizmet vermeye devam edecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu süreçte destek olan herkese teşekkürlerimizi sunarız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU