Filistin'den ABD'ye çağrı: "Ya BM üyeliğini tanıyın ya da alternatif sunun"

BM'deki Filistin temsilcisi Riyad Mansur, iki devletli çözümün pratik yolunun tanınmadan geçtiğini söyledi

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, 8 Ağustos'ta Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin temsilcilerine seslenmişti (Birleşmiş Milletler)

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Ortadoğu Sorunu'na iki devletli çözüm sağlamak için en kestirme yolun, Filistin Ulusal Yönetimi'nin BM'ye tam üyeliğinin kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Filistin'in 193 üyeli kuruluşa tam üye olabilmesi için önce BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) tavsiye kararı, sonra da BM Genel Kurulu'ndan onay alması gerekiyor ama BMGK'nin daimi üyelerinden ABD'nin veto tehdidi engel oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Genel Kurulu'nda 2012'de yapılan oylamayla Filistin'in "gözlemci kuruluş" olan statüsü "üye olmayan gözlemci devlet" haline gelmişti. 138 ülkenin lehte, 9'unun karşıt oy kullandığı ve 41 devletin çekimser kaldığı oylama sonunda Filistin, 100'den fazla uluslararası anlaşmaya taraf olma hakkı kazandı.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde Arab News'a konuşan Mansur, "BM sistemine tam üye olmanın Filistin'in doğal ve yasal hakkı olduğunu" vurguladı. 

Mansur, İsrail'in "ırk ayrımına dayalı tek devlet gerçekliği yaratması" karşısında Filistin'in devlet olmasının aciliyet kazandığını belirterek, BMGK'nin geçici üyeleri İrlanda, Arnavutluk ve Norveç'in buna sıcak baktığını söyledi.

BM Genel Kurulu sözcüsü Paulina Kubiak Greer, BM Antlaşması'nın 4. maddesine göre, BMGK'nin tavsiye kararı olmadan Genel Kurul'un üyelik başvurusunu değerlendiremeyeceğini hatırlattı.

Washington'ın resmi politikasının iki devletli çözüm olduğunu hatırlatan Mansur, ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield'la arasındaki konuşmaları şöyle aktardı:

Linda'ya birden çok toplantıda dedim ki eğer bizim fikrimizi beğenmiyorsanız masaya alternatifinizi koyun, iki devletli çözümü savunup koruyacak pratik fikir sunun. Ama bana fikrimi beğenmediğinizi söyleyip alternatif çözüm önermiyorsanız bu kabul edilemez.

Arab News'a adının açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li bir yetkili, taraflar arasında doğrudan müzakereler yürütülmeden Filistin devletine "kısayolla" ulaşılamayacağını savundu:

ABD, iki devletli iki halkın barış ve huzur içinde yan yana yaşaması hedefiyle Filistinlileri ve İsraillileri birbirine yaklaştırmaya odaklanmıştır. ABD, iki devletli çözüme bağlılığını sürdürmektedir.

ABD Başkanı Joe Biden temmuzda Filistin Ulusal Yönetimi lideri Mahmud Abbas'la görüşmesinde, Filistinlilerin tam egemen devlete sahip olma hakkı bulunduğunu dile getirmişti. Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ürdün Kralı Abdullah'la da aynı konuda görüşmeler yaptı. 

Mansur, röportajda ABD'nin müzakere vurgusuna şöyle yanıt verdi:

İsrail tarafı dahil, hiç kimseyle müzakereye itirazımız yok; uluslararası hukuk ve küresel uzlaşma temelinde yürütülmesi şartıyla, İsrail tarafı da kabul ederse, Arap Barış Girişimi'yle de olabilir.

Suudi Arabistan'ın 2002'de Beyrut'ta toplanan Arap Birliği Zirvesi'ne sunduğu girişim özetle; işgal altındaki Filistin topraklarından çekilmesi, Filistinli mülteciler sorununa çözüm ve Filistin devletinin kurulması karşılığında Arap devletlerinin İsrail'i tanımasını içeriyordu.

Mansur, "Filistin halkının haklarını desteklemekten vazgeçmediği için Suudilere minnettar olduklarını" belirterek, "Suudi Arabistan'ın çok önemli ve güçlü pozisyonu var" dedi.

Bu arada, Filistin Sağlık Bakanlığı 21 Kasım'da Batı Şeria'daki Cenin kentinde 18 yaşındaki Mahmud el Saadi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğünü duyurdu.

BM'nin 2005'ten beri tuttuğu kayda göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 130'dan fazla kişinin ölümüyle 2022 Filistinlier için en kanlı yıl oldu.

 

Independent Türkçe, Arab News, Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU