BM Ortadoğu Koordinatörü Wennesland: Batı Şeria'daki Filistinliler, 2005'ten bu yana en kötü dönemi yaşıyor

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, "Ya yan yana yaşayacağız ya da yan yana öleceğiz" dedi

Af Örgütü, ağustosta Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırıların savaş suçu sayılması gerektiğini söylemişti (AA)

Birleşmiş Milletler (BM), Batı Şeria'da şartların Filistinliler için çok kötüye gittiğine dikkat çekti.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, fırlayan şiddet olayları nedeniyle Batı Şeria'da 2005'ten bu yana en kötü dönemin yaşandığını söyledi.

Wennesland, geçen ay İsrail güvenlik güçlerinin aralarında 6 çocuğun yer aldığı 32 Filistinliyi öldürdüğünü, 311 yurttaşı da yaraladığı bilgisini paylaştı.

BM yetkilisi, buna kıyasla aynı dönemde 25 İsrailli sivilin ve iki İsrail güvenlik görevlisinin, Filistinlilerin düzenlediği karşı saldırılarda  yaşamını yitirdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wennesland, İsrail güvenlik güçlerinin bu yılın başından beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te düzenlediği baskınla saldırılarda toplamda 125 Filistinliyi öldürdüğünü ifade etti.

Koordinatör, BM Güvenlik Konseyi'ndeki açıklamasında "bir kez daha artan umutsuzluk, öfke ve tansiyon, kontrol edilmesi gittikçe güçleşen ölümcül bir döngü halini aldı" dedi.

Wennesland, Filistin Ulusal Yönetimi'ne kontrol ettiği noktalarda ekonomik ve siyasi destek sağlanması gerektiğine de dikkat çekti.

BM yetkilisi, hem Filistin hem de İsrail yönetimine şiddet olaylarının durması ve barış sürecinin tekrar başlatılması çağrısı yaptı.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Halkımız, çocuklarımız ve gençlerimiz öldürülüyor. Bu can kayıpları boşuna olmayacak. Sırada yaşanacaklar sizin sorumluluğunuzda. Özgürlük, haysiyet, adalet, onarma, ortak barış ve güvenlik için her kapıyı çaldık, her adrese gittik.

İsrail'in saldırılarını sürdürmesiyle sürecin zorlaştığına dikkat çeken Mansur, "Ya yan yana yaşayacağız ya da korkarım ki yan yana öleceğiz" dedi.



Independent Türkçe, Middle East Monitor, News UN

DAHA FAZLA HABER OKU