ABD'de bir ilk: Fil, ikiz doğurdu

Dünya çapında fil doğumlarının yüzde 1'inden azında ikizlik görülüyor

(Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi)

ABD'nin New York eyaletindeki bir hayvanat bahçesi, "mucize" ikiz fillere kucak açarak tarihe geçti.

New York'un Syracuse kentindeki Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi, geçen ekimde ebeveynler Mali ve Doc'un iki erkek Asya fili dünyaya getirdiğini 10 Kasım'da duyurdu.

Onondaga County yöneticisi Ryan J. McMahon yaptığı basın bildirisinde, "Bu hayvanat bahçesi ve topluluğumuz için gerçekten tarihi bir an" dedi.

Olağanüstü hayvan bakım ekibimizle, veteriner personelinin desteğiyle ve Mali'ye ve ikizlere olan muazzam bağlılıklarıyla daha fazla gurur duyamazdım. Tam burada, hayvanat bahçesinde gerçekleşen önemli araştırma, nesli tehlike altında olan bu muhteşem tür adına dünya çapında önemli bir etki yaratacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayvanat bahçesi yetkilileri, fillerde ikizliğin "büsbütün imkansızlığı" ve "fil ultrasonlarının karmaşıklığı" nedeniyle ikiz fillerin hayvanat bahçesi personeline sürpriz olduğunu belirterek, dünya çapında fil doğumlarının yüzde 1'inden azında ikizliğin görüldüğünü söyledi.

İlk erkek fil sabah 2'de, yaklaşık 100 kilo ağırlığında dünyaya geldi. 10 saat sonraysa Mali ikinci erkek yavruyu doğurdu. Bu fil yaklaşık 108 kilo ağırlığındaydı ama ilkinden belirgin şekilde daha güçsüzdü. İkinci filin doğumu "hayvan bakım personelini hayrete düşürdü" fakat hayvan bakım ekibi ve veteriner personeli, filin durumunu hızla "önemli ölçüde iyileştirmeyi" başardı.

Hayvanat bahçesinin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Bugüne kadar ABD'de, hiçbir sağ kalan ikiz fil vakası kaydedilmedi.

Yalnızca fillerin doğal yaşam alanları olan Asya ve Afrika'da birkaç başarılı ikiz doğumu gerçekleşti; dünyanın başka hiçbir yerinde gerçekleşmedi.

İkiz fillerin doğumunun ardından Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi, yavru fillerin birkaç tatlı fotoğrafını Instagram'da paylaştı.
 


Asya filleri, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından "Tehlikede" olarak sınıflandırılıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na göre, vahşi doğada 52 binden az Asya fili kaldı. Bir zamanlar Asya'nın çoğu kısmında dolaşan bu hayvanlar, insanlar arasındaki çatışmalar, habitat tahribatı ve kaçak fildişi avcıları tarafından tehdit ediliyor. Vahşi doğada artık tahminen 20 bin Asya fili kaldı.

Hayvanat bahçesi, anne filin plasentalarının fil endotelyotropik herpesvirüsü veya bir başka tabirle EEHV (filler arasında doğuştan olduğu düşünülen ve uyku halindeki ölümcül bir uçuk türü) ile mücadele etmek için aşının geliştirilmesine yönelik araştırmalarda nasıl kullanılacağını açıklayarak sözlerini sürdürdü. Mali ve Doc'un önceki iki yavruları, Batu ve Ajat, 2020'de EEHV'den ölmüştü.

Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi, ziyaretçilerin hayvanat bahçesindeki Helga Beck Asya Fili Koruma Alanı'nda her gün 11:00-11:30 ve 14:00-14:30 arasında ikiz filleri görebileceklerini söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU