Rus kasabasına ünlü Britanyalı KGB ajanının heykeli dikilecek

İkili ajan Philby, 1940'ta Britanya istihbarat örgütüne katılmış ve İstanbul'da da görev yapmıştı

Kim Philby 1955'te kendisiyle yapılan röportajda hakkındaki ikili ajan iddialarını reddetmişti (British Pathe)

Rusya'nın batısındaki Prohorovka kasabasına, 2. Dünya Savaşı'nda Nazi saldırısına karşı savunmaya desteği nedeniyle ünlü Britanyalı ikili casus Kim Philby'nin heykeli dikilecek.

Birleşik Krallık dış istihbarat servisi MI6 yöneticisiyken, 2. Dünya Savaşı'nın sonunu ve Soğuk Savaş'ın ilk dönemini kapsayan 20 yıl boyunca Sovyetler Birliği gizli servisi KGB'ye çalışan Philby, ikili ajan olduğu anlaşılınca 1963'te Rusya'ya iltica etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haber sitesi Readovka'ya göre, Belgorod Oblastı'ndaki kasabaya Philby'nin heykelinin dikilmesinin sebebi, 1943'te Kızıl Ordu'yla Alman Nazi ordusu arasındaki Kursk Tank Muharebesi öncesinde çok önemli bilgileri Sovyet tarafına ileterek bölgenin kurtarılmasını sağlaması.

Sovyet istihbaratıyla 1934'te ilişkiye geçtiği sanılan Philby, 1940'ta Britanya istihbarat örgütüne katılmış ve İstanbul dahil birçok merkezde Birleşik Krallık istihbarat faaliyetlerini yönetmişti. "Cambridge Beşlisi" denilen ikili ajan grubunun en etkin üyesi olduğu yıllar sonra anlaşılmıştı.

Geçen ay açıklanan Birleşik Krallık Ulusal Arşivi belgelerine göre, MI6 aslında Philby'yi 10 yıl önce yakalayabilirmiş. Rusya'dan kaçan zengin bir ailenin kızı ve Britanyalı ajanın çocukluk arkadaşı Flora Solomon, Philby'yi Britanya'nın iç istihbarat örgütüne (MI5) 1962'de ihbar etmiş. Solomon, İspanya İç Savaşı bölgelerinde muhabirlik yapan Philby'nin 1951'de ülkeye döndükten sonra öğle yemeği sırasında kendisiyle şöyle konuştuğunu aktarmış:

Görmüyor musun, ben yüzde 10 Sovyetler'in tarafındayım ve onlara yardım ediyorum. Son derece önemli ve zor bir görev yürütüyorum ve tehlikedeyim.

Philby'nin kendisini de işe almaya çalıştığını ama kabul etmediğini söyleyen Solomon, neden konuşmak için 10 yıl beklediği sorulunca, "Doğrudan bana gelmiş olsaydınız söylerdim" demiş.

Belgelere göre, Philby'nin Solomon'la görüşmelerinin o dönem Britanya iç istihbaratının dikkatini çekmesine rağmen, kadını "kendi halinde biri" diye gören ajanlar bu ilişkinin üzerinde durmamış. 

Solomon daha sonra Philby'nin gazetecilik yaparken İsrail aleyhinde makaleler yazması nedeniyle ihbar etmeye karar vermiş.

 

Independent Turkish, RT, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU