Güney Kore: Kuzey Kore'nin fırlattığı Sovyet yapımı füzenin enkazını ele geçirdik

Rusya'nın da yakın zamanda benzer bir füze kullandığına dikkat çekildi

Güney Kore yönetimi, ele geçirdikleri füzenin enkazını basın çalışanlarına gösterdi (Reuters)

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'ye ait bir füzenin enkazını bulduklarını duyurdu. Öte yandan Pyongyang, bugün yeni bir füze denemesi daha yaptı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın çarşamba günkü açıklamasında, silahın Sovyet yapımı SA-5 model uçaksavar füzesi olduğu belirtildi.

Kısa menzilli balistik füzenin (SRBM) ele geçirilen enkazının üç metre uzunluğunda ve iki metre genişliğinde olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore açıklarında 1500 ila 2 bin metre derinlikte bulunan SA-5 füzesinin karadan karaya kullanılabildiği bilgisi de paylaşıldı.

Silahın geçen hafta Kuzey Kore tarafından, ABD-Güney Kore ortak tatbikatlarına yanıt olarak fırlattığı en az 80 füzeden biri olduğu bildirildi.

Ayrıca açıklamada "Rusya'nın da yakın zamanda Ukrayna savaşında benzer şekilde karadan havaya bir füzeyi karadan karaya saldırı için kullandığına" dikkat çekildi.

ABD geçen hafta Pyongyang yönetiminin gizli şekilde Kremlin'e askeri mühimmat sattığını öne sürmüştü. Kuzey Kore ise iki gün önce iddiaları yalanlamıştı.

Hollandalı araştırmacıların 2020'de yayımladığı rapora göre Kuzey Kore, SA-5 sistemlerini 1980'lerin ortasında Sovyetler Birliği'nden almıştı. Füzeler, stratejik bombardıman uçaklarını ve diğer yüksek irtifa hedeflerini vurmak için tasarlandı.
 

kuzey kore füze 1.jpg
Füzenin enkazı özel bir araştırma gemisi sayesinde çıkarıldı (Reuters)


Öte yandan Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde bir balistik füze daha fırlattığını bildirildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzenin türünün saptanmaya çalışıldığını kaydetti.

Japonya Savunma Bakanlığı ise Pyongyang yönetiminin bu yıl 32. kez füze denemesi kapsamında Japon Denizi yönüne balistik füze fırlattığını ifade etti.

Kuzey Kore'nin füze denemeleri

Pyongyang, Güney Kore ve ABD'nin 6 gün süren askeri tatbikatına yanıt olarak 2 ila 5 Kasım'da 80'den fazla füze fırlatmış ve hava kuvvetleri tatbikatı yapmıştı.

Güney Kore ve ABD ise Pyongyang'ın nükleer füzeleri test etmek için teknik hazırlık yaptığını öne sürmüştü. Kuzey Kore tatbikatların savunma amaçlı olduğunu iddia etmişti.



Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU