PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 6 Kasım 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları ateşkes konusunda anlaştı

Etiyopya hükümeti ve Tigray isyancıları arasındaki 2 yıllık savaşı sona erdiren ateşkes anlaşması imzaladı.

Nijerya Eski Devlet Başkanı ve barış görüşmelerini yürüten heyetin başkanı Olusegun Obasanjo yaptığı açıklamada, düşmanlıkların sona ermesinin yanı sıra, koordineli silahsızlanma, kanun ve düzenin restorasyonu konusunda resmi olarak anlaştıklarını belirtti.

Anlaşmanın detaylarına göre, Tigray isyancıları silahlarını bırakarak eyalet güvenliğini ulusal orduya teslim edecek.

Etiyopya Hükümeti de Tigraylılara karşı yürüttüğü askeri operasyonlara son verecek.

Etiyopya hükümeti, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni (TPLF) terör örgütü listesinden çıkaracak ve Tigray eyaletindeki tüm temel hizmetleri yeniden verecek.

TPLF bölgede yeniden meşru bir siyasi organ olarak tanınacak.

BM tarafından yayımlanan rapora göre, iç savaş sürecinde 2,75 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği açıklandı. 


Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda'nın büyükelçisini sınır dışı etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümet sözcüsü Patrick Muyaya, Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Yüksek Savunma Konseyi toplantısının ardından Ruanda'nın büyükelçisini sınır dışı ettiklerini açıkladı.

Ruanda'nın M23 terörist hareketini desteklediği gerekçesiyle büyükelçinin 48 saat içinde sınır dışı edilmesi kararının alındığını duyurdu.

Geçen yıl kasım ayında başlayan saldırıların ardından Kongo hükümeti, M23'ün Ruanda hükümeti tarafından desteklendiğini iddia etmiş, Ruanda tarafı ise suçlamaları reddetmişti.

Yaşanan gerginliğin ardından iki ülke arasındaki uçuşlar karşılıklı olarak durdurulmuştu.


Somali'de bombalı araç saldırısında 120 kişi öldü

Somali'nin başkenti Mogadişu'da meydana gelen patlamada 120 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi yaralandı.

Saldırı, Eş-şebab terör örgütü tarafından gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud, ölü sayısının artabileceğine dikkat çekerek, Eş-şebab'ı yenmek üzere olduklarını açıkladı. 


Gana Devlet Başkanı ülkesinin ekonomik krizde olduğunu açıkladı

Gana Devlet Başkanı Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, ulusa sesleniş konuşmasında ülkesinin bir ekonomik kriz içerisinde olduğunu söyledi.

Gana para birimi, yıl başından bu yana dolar karşısında astronomik bir değer kaybı yaşadı. Ülkede akaryakıt fiyatları sürekli artarken enflasyonda rekor bir yükseliş yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı, Gana'nın kısa vadede ödemeler dengesini onarmak ve eski haline getirmek için IMF'ye başvurduğunu, orta ve uzun vadede ise "dayanıklı, sağlam bir ekonomi" inşa etmek için yapısal değişiklikler üzerinde çalışmaya devam ettiğini söyledi.


Kenya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne asker gönderdi

Kenya, Haziran ayında Kenya'nın başkentinde bir araya gelen bölge liderlerinin aldığı bir kararın ardından geçtiğimiz hafta askeri birliklerini Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne konuşlandırdı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren silahlı örgütlere karşı mücadele etmek, Doğu Afrika'da barış ve istikrarın sağlanmasına ve korunmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi.


Doğu Afrika Petrol Boru Hattı Projesine izin verildi

Afrika, Karayipler, Pasifik - Avrupa Birliği (ACP-EU) Ortak Parlamenterler Meclisi daha önceki kararını bozdu ve Uganda'nın Doğu Afrika Ham Petrol Boru Hattı (EACOP) projesini geliştirmeye devam etmesine izin verdi.

AB başlangıçta projenin, insanların haklarını ihlal edeceği ve aynı zamanda çevreyi bozacağı için yapılmaması gerektiğini söylemişti.

Geçtiğimiz hafta tekrar yapılan oylamada projenin devamı yönünde karar alındı.

Uganda'da 6,5 milyar varillik petrol rezervi keşfedilmişti. Bu petrolün 1,443 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile Tanzanya'nın Tanga limanına taşınması planlanıyor.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU