Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kenya'daki şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısı 44'e çıktı

Kenya Kızılhaç tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen aydan bu yana devam eden yağışlar yaklaşık 60 bin kişinin hayatını olumsuz etkiledi. Seller nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısı 44'e çıktı. Su baskınları başkent Nairobi'yi de etkiledi ve bazı yollar kapatıldı. Birçok mahalle de su altında kaldı. Kenya Demiryolları, ülke çapında banliyö tren seferlerinin askıya alındığını duyurmuştu.


Adana Demirspor taraftarlarından 1 Mayıs'a selam

Kendi sahasında Galatasaray ile karşılayan Adana Demirsor taraftarları, tribünden 1 Mayıs'ı selamladı. Mavi Şimşekler, kuruluş tarihine de atıfta bulunarak "working Class Hero" (İşçi Sınıfının Kahhramanı) yazılı bir pankart açtı. Taraftarlar Grup Yorum'un Cesaret şarkısını tribüne uyarladıkları "Atıldık kavgaya yürüyoruz en önde masmavi bayraklar ellerimizde" sözleriyle 1 Mayıs'a yönelik mesaj verdi.

Öte yandan Galatasaray, Adanademirspor'u Ziyech, Kerem Demirbay ve 90+1'de Mario Icardi'nin golleriyle 3-0 yendi.


İsrail ordusundan açıklama: Cemaat el-İslami liderini öldürdük

 İsrail ordusu, Lübnan'ın Beka Vadisi bölgesine düzenlediği hava saldırısında Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf'ı öldürdüğünü ileri sürdü. Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, savaş uçaklarının Lübnan'ın Suriye sınırı yakınlarındaki Beka Vadisi bölgesinde Meydun köyüne düzenlediği saldırıda Lübnanlı Sünni Cemaat el-İslami Hareketi'nin üst düzey yöneticisi Halaf öldürüldü. İsrail, Cemaat el-İslami'nin Hamas ile Lübnan'daki faaliyetlerinde koordinasyon sağladığını savundu. Lübnan resmi ajansı NNA da İsrail savaş uçaklarının bölgeyi bombaladığını aktardı ancak ölü ya da yaralı bilgisi paylaşmadı. Lübnanlı Cemaat el-İslami liderlik kadrosu, İran yanlısı Hizbullah'ın yanında sınır hattında İsrail'e karşı silahlı mücadeleye katılacaklarını açıklamıştı.


Süleymaniye'de Kormor gaz tesisine drone saldırısı: 4 Yemenli işçi öldürüldü

 Irak'ın Süleymaniye kentinde bulunan Kormor Gaz Tesisine yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısında 4 Yemenli çalışanın öldüğü belirtildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Peşava Hevramani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji şirketi Dana Gas'ın işlettiği Kormor Gaz Tesisine düzenlenen İHA saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hevramani, "Birkez daha şer odaklı eller Kormor Gaz Tesisini terörist bir saldırı ile hedef aldı. Maalesef saldırı nedeniyle 4 Yemenli işçi hayatını kaybederken, gaz sahasında da büyük oranda tahribat ve maddi zarar meydana geldi. Bu saldırı da elektrik üretiminde kesintilere sebebiyet verecektir." ifadelerini kullandı. IKBY Doğal Kaynaklar ve Elektrik Bakanlıklarının ortak açıklamasında da saldırı nedeniyle elektrik üretiminde 2 bin 500 megawatt azalma yaşandığı kaydedildi. Tesis, 25 Ocak’ta İHA saldırısının, geçen senelerde de füze saldırılarının hedefi olmuştu.


ABD'li öğrencilerin Filistin'e destek eylemleri Fransa'ya sıçradı

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Sciences Po Üniversitesi'nin öğrencileri, polisin geçtiğimiz günlerde Filistin'e destek amacıyla kurdukları kampa müdahalesi etmesinin ardından protestolarına devam etti. Üniversiteye ait bir binayı ele geçiren öğrenciler, bina girişini çöp kutularıyla kapattı ve binaya Filistin bayrakları astı.


Elazığ'da bir antrenör 4 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla tutuklandı

Elazığ'da 4 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen hentbol antrenörü tutuklandı. Kentteki bir spor kulübündeki 4 kız öğrenci, hentbol antrenörü, bir lisede de öğretmen olarak görev yapan İ.B. hakkında cinsel taciz iddiasıyla savcılığa şikayette bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğünce açığa alınan İ.B, savcılık talimatıyla gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İ.B, savcılıktaki sorgusunun ardından sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.


İsrail ve Türk Dışişleri arasında sosyal medya gerilimi

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz'ın sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik paylaşımına, Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

Katz şunları söyledi:

Erdoğan Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden kurmayı hayal ediyor ve bugün Parlamentolar Arası Kudüs Platformu Konferansı'nda İsrail'e yönelik saldırılarını ve karalamalarını sürdürdü. Müslüman Kardeşler'in adamı Erdoğan, İsrail'i çökertmeyi, Kudüs'ü fethetmeyi ve Müslüman dünyasına liderlik etmeyi hayal ediyor.  Erdoğan, sen Diriliş ve Kuruluş dizilerini izlemeye devam et ve hayal kurmaya devam et. İsrail haçlı seferi yapan bir imparatorluk değildir ve İsrail'in başkenti Kudüs de Konstantinopolis değildir. Kudüs sonsuza kadar Yahudi halkının başkenti olarak kalacaktır.   Gerçekle yüzleşin ve Türkiye'yi karanlık yerlere sürüklemeyi bırakın - Atatürk'ün mirasını ve Türk halkını utandırıyorsunuz!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı'nın sosyal medyadan yaptığı paylaşıma ilişkin "Gerçekleri tüm çıplaklığıyla dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) hedef alınması, İsrail hükümetinin ruh halinin göstergesidir." ifadesini kullandı.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

Gerçekleri tüm çıplaklığıyla dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın bu şekilde hedef alınması, İsrail Hükümetinin içinde bulunduğu ruh halinin göstergesidir. İsrail Hükümetinin tüm üyeleri adalet önünde mutlaka hesap vereceklerdir. Türkiye, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı zulmü korkusuzca ve yüksek sesle dile getirmeye devam edecektir.


ABD'de yeni bir George Floyd vakası: Son sözleri "nefes alamıyorum" oldu

BD'nin Ohio eyaletinde polisin gözaltına alırken şiddet uyguladığı Frank Tyson'ın (53), elleri arkadan kelepçeliyken polisin boynuna bastırması nedeniyle nefessiz kalarak öldüğü ortaya çıktı. Ohio'nun Canton bölgesinde 18 Nisan'da karıştığı trafik kazasından kaçtığı iddia edilen siyahi Amerikalının, polis şiddeti sonucunda hayatını kaybettiğine ilişkin görüntüler bugün kamuoyuna açıklandı. Olaya müdahale eden polislerin kask kamerasından kaydedilen görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayılırken, olay 2020 yılında polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi Amerikalı George Floyd'un ölümüne benzetildi. Görüntülerde, bir araç kazasına karıştığı iddiasıyla bir kafeteryada polisin gözaltına aldığı ve o esnada yere yatırarak ters kelepçe taktığı Tyson'ın polise defalarca "Beni öldürmeye çalışıyorlar" dediği görülüyor. Yerde yüzüstü ve elleri kelepçeli şekilde yatarken polisin diziyle boynuna bastırarak nefes almasını zorlaştırdığı siyahi Amerikalının birçok kez "Nefes alamıyorum" dediği anlar kameraya yansıyor. Birkaç dakika sonra hareketsiz kalan siyahinin hayatta olup olmadığını kontrol eden polis, Tyson'ın nefes almadığını fark ederek kalp masajı yapmaya başlıyor ve ardından şüpheli ambülansla hastaneye kaldırılıyor. Polisin açıklamasına göre Tyson hastanede hayatını kaybederken, olaya karışan polislerin soruşturma için açığa alındığı bildirildi. 2020 yılında siyahi Amerikalı George Floyd polis şiddeti sonucunda hayatını kaybetmiş, olayın ardından ülke geneline yayılan büyük gösterilerde ABD'deki ırkçılık ve polis şiddeti haftalarca protesto edilmişti.


Bloomberg ve Reuters: Erdoğan'ın ABD ziyareti, Türkiye'nin talebiyle ertelendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da görüşmek üzere 9 Mayıs'ta Washington'a yapmayı planladığı geziyi erteledi. Bloomberg’de yer alan habere göre; değişiklik Türkiye’nin talebi üzerine gerçekleştirildi. Görüşmenin planlandığı yeni tarihle ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Türkiye'nin ziyareti erteleme kararı aldığını, gecikmenin Erdoğan'ın programındaki değişiklikle ilgili olduğunu söyledi. Beyaz Saray sözcüsü, toplantının hiçbir zaman duyurulmadığını söyledi. Ancak her iki ülkenin yetkilileri de özel olarak ziyaretin planlandığını doğruladı.

Bloomberg’ün haberinin ardından Reuters da haberi doğruladı. Reuters’a konuşan Türk yetkilinin açıklamasına göre, kısa süre içinde yeni bir tarih belirlenerek görüşmenin gerçekleştirileceği de aktarıldı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ABD'ye planlanan ziyaretinin, programların uyuşmaması nedeniyle her iki taraf için uygun olacak bir tarihe ertelendiğini bildirdi. Keçeli ayrıca, Türkiye ve ABD arasında üst düzey diyaloğun devam edeceğini vurguladı.


Depremde 51 kişinin öldüğü Gaziantep'teki Furkan Apartmanı davasında 1 tutuklu sanık kaldı

Gaziantep'in Nizip ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan Furkan Apartmanı'nda 51 kişinin ölümüne ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Nejdet Alpay, Yılmaz Şahin Yurtyapan, Faik ve kardeşi Eyüp Öğüt, duruşmaya bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Tutuksuz sanıklar Hasan Hüseyin S. ve Abdullah Devrim S'nin katılmadığı duruşmada, sanık avukatları, hayatını kaybedenlerin yakınları ile müşteki avukatları hazır bulundu. Sanıklar, savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, Nejdet Alpay, Faik ve kardeşi Eyüp Öğüt'ün tahliyesine, Yılmaz Şahin Yurtyapan'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma 31 Mayıs'a ertelendi.

Nizip Cumhuriyet Başsavcılığınca, Pazarcık merkezli 7,7 şiddetindeki depremde yıkılan ve 51 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı Mustafa Kökmen Bulvarı'ndaki Furkan Apartmanı'na ilişkin yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis talep ediliyor.


İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir trafik kazasında yaralandı

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, içinde bulunduğu makam aracının karıştığı trafik kazasında ters dönmesi sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Yerel basında çıkan haberlerde, Ben-Gvir'in içinde bulunduğu aracın Remle kentinde karıştığı kazada ters döndüğü kaydedildi. Kazada yaralanan Ben-Gvir'in tedavi amacıyla yakındaki bir hastaneye kaldırıldığı ve durumunun ciddi olmadığı aktarıldı. Öte yandan sosyal medyada yer alan görüntülerde Ben-Gvir'in aracının başka bir araçla çarpıştıktan sonra ters döndüğü görülüyor.


Hatay'da cami önünde silahlı saldırı sonucu öldürülen imamın cenazesi toprağa verildi

Hatay'ın İskenderun ilçesinde sabah namazı için görevli olduğu camiye gittiği sırada husumetli komşusu tarafından pompalı tüfekle öldürülen Hasan İnci'nin cenazesi toprağa verildi. Denizciler Mahallesi'nde bulunan Çamlık Camisi imamı Hasan İnci (40) sabah namazı için görev yaptığı camiye gittiği sırada komşusu M.A.Ö'nün saldırısına uğradı. Cami önünde pompalı tüfekle gerçekleştirilen saldırının ardından, çevredekilerin ihbarıyla bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin müdahalesinden sonra İskenderun Devlet Hastanesine kaldırılan İnci, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılmadı. Polis ekipleri, İnci ile aralarında husumet bulunan cinayet zanlısı M.A.Ö'yü gözaltına aldı. İnci'nin cenazesi, işlemlerin ardından yakınları tarafından İskenderun Devlet Hastanesi morgundan alınarak Nihal Atakaş Camisi'ne getirildi. Burada kılınan namazın ardından İnci'nin cenazesi, Çankaya Mezarlığı'nda toprağa verildi.


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya’nın casusluk faaliyetleri kabul edilemez

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Almanya ve İngiltere’deki casusluk faaliyetlerinin "kabul edilmez" olduğunu söyledi. Stoltenberg, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yapacağı görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın ittifak içindeki gizli faaliyetlerine ilişkin uyanık olunması gerektiğini belirten Stoltenberg, geçen hafta Almanya’da casusluk ve sabotaj suçlamasıyla, bugün de İngiltere’de Rusya adına casusluk yapmaktan 2 kişinin göz altına alındığını belirtti. Stoltenberg, Almanya ve İngiltere’nin yanında durduklarını vurgulayarak, “Bu tür casusluk faaliyetleri kabul edilmez ve bunlar Ukrayna'yı desteklemeye devam etmemize engel olamayacaklar.” dedi. NATO Genel Sekreteri, ittifak üyelerine karşı bu tür düşmanca eylemlere verilecek karşılık konusunda yakın koordinasyon içinde olduklarını kaydetti.


Alman polisi, Berlin'deki Filistin destekçilerinin çadır kampını boşalttı

Almanya'nın başkenti Berlin'de polis, Filistin destekçilerinin oluşturduğu "Gazze'ye destek" kampını yasaklayarak tahliye etti. Öğle saatlerinde Federal Meclis ile Başbakanlık arasında bulunan kampa gelen polis, duyuru yaparak kampın tahliye edilmesini istedi. Göstericilerin itiraz etmesi üzerine çıkan arbede de polisin zaman zaman şiddet uyguladığı görüldü. Polis çadırları sökerek kamp alanından dışarı çıkardı. Polisin müdahalesi sırasında diğer göstericiler "Utanın, utanın", "Almanya finanse ediyor İsrail bombalıyor" şeklinde slogan attı. Alman polisi, göstericilerden Yasemin Acar ve Cansu Kalender'i kimlik tespiti için kısa süreliğine gözaltına aldı.


Kurumlar vergisinde beyanname süresiyle deprem bölgesi için mücbir sebep hali uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 30 Nisan gün sonuna kadar verilmesi gereken 2023 yılına ait "kurumlar vergisi" beyannamelerinin verilme süreleriyle bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerini 6 Mayıs'a; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep halini de "son kez" olmak üzere 31 Ağustos'a kadar uzattı. GİB'in internet sitesinden söz konusu konulara ilişkin açıklama yapıldı. Buna göre, 30 Nisan gün sonuna kadar verilmesi gereken 2023 hesap dönemine ait "kurumlar vergisi" beyannamelerinin verilme süreleriyle bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 6 Mayıs'a uzatıldı. 30 Nisan'a kadar verilmesi gereken 2024/Mart dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimler de aynı tarihe kadar teslim edilebilecek.


Zelenski, Ukrayna ordusunun Destek Kuvvetleri Komutanı Yakovets'i görevden aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Destek Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Yakovets'i görevden aldığı bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nin internet sitesinde yayımlanan kararnamede, Zelenski'nin kararıyla görevden alınan Yakovets'in Devlet Özel Taşımacılık Hizmeti İdaresi Başkanı olarak atadığı belirtildi. Zelenski, Yakovets'i Silahlı Kuvvetler Destek Kuvvetleri Komutanı olarak Mart 2024'te atamıştı.


Netanyahu: Uluslararası Ceza Mahkemesi kararları İsrail'in eylemlerini etkilemeyecek ancak tehlikeli bir emsal teşkil edecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından verilecek herhangi bir kararın İsrail'in eylemlerini etkilemeyeceğini ancak "tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini" açıkladı.

Netanyahu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "İsrail, benim yöneticiliğim altında, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (İsrail'in) kendini savunma hakkını zedelemeye yönelik hiçbir girişimini asla kabul etmeyecek" dedi.

Netanyahu, "Lahey'deki mahkeme tarafından alınan kararlar İsrail'in eylemlerini etkilemeyecek olsa da, askerler ve kamuya mal olmuş kişileri tehdit eden tehlikeli bir emsal teşkil edecek" dedi.


Fitch: Türkiye'nin ekonomi politikasındaki tutarlılığın iyileşmesi, parasal sıkılaşmanın etkili olması için mühim

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de seçim sonrası öngörülen mali sıkılaşmanın, para politikasının etkinliğini güçlendireceğini ve bu durumun sürdürülebilir olması hâlinde politikadaki tutarlılığın iyileşmesinin, enflasyonun düşmesini, cari açığın azalmasını ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekleyebileceğini açıkladı.

Fitch bugün yayımladığı raporda, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde en fazla oyu CHP'nin almasına rağmen, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan ekonomi politikasının sürdürüleceğine inandığını belirtti.

Fitch, bu nedenle Türkiye'deki enflasyonda ciddi düşüş ve dış kırılganlıkların azalmasının beklenmeye devam edildiğini ifade etti.


Hamas: ABD'nin rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunduğu teklif, Filistinlilerin taleplerini karşılamıyor

Hamas, ABD'nin yanı sıra 17 ülkenin Gazze'deki krizi sona erdirmenin bir yolu olarak tüm rehineleri serbest bırakması çağrısında bulunduğu teklifi eleştirerek, teklifin Filistinlilerin taleplerini karşılamadığını söyledi.

ABD ve 17 ülkenin dün yaptığı ortak açıklamada "Hamas'ın 200 günden uzun süredir Gazze'de rehin aldığı tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" denilmişti.

Hamas yaptığı açıklamada, ateşkes fikirlerine açık olduğunu ve temel taleplerine bağlı kalmaya devam ettiğini belirtti.


Malatya'da 23 Nisan kutlamalarında öğrenciye tekme atan şüpheli hakkında dava açıldı

Malatya'nın Pütürge ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında bir öğrenciye tekme attığı tespit edilen zanlı hakkında "nitelikli yaralama" suçundan dava açıldı.

Pütürge Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Pütürge Yatılı Bölge Okulu bahçesindeki 23 Nisan kutlamaları sırasında 3. sınıf öğrencisi T.Ş'yi tekmeleyen M.H. hakkında "nitelikli yaralama" ve "hakaret" suçlarından dava açıldı. Mahkeme T.Ş'ye "yurt dışına çıkış yasağı" ve "karakola imza atma" şartını içeren adli kontrol tedbirleri uygulandı. Dava, ilerleyen günlerde Pütürge Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Pütürge Yatılı Bölge Okulu bahçesindeki 23 Nisan kutlamalarını sırasında, kutlamaları görüntülemek için dronu yerde çalıştıran M.H, bir balonun drona çarpmasının ardından 3. sınıf öğrencisi T.Ş'yi tekmelemiş, ailenin şikayeti üzerine gözaltına alınan zanlı sevk edildiği adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olaya ilişkin müfettiş görevlendirerek soruşturma başlatmıştı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamursuz Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musevi vatandaşların Hamursuz Bayramı'nı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamursuz Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları kaydetti:

Asırlardır bir arada yaşadığımız, toplumumuzun ayrılmaz parçası olan Musevi Cemaati'nin Hamursuz Bayramı'nı tebrik ediyorum. Musevi vatandaşlarımız için özel anlamı olan bu günlerin, başta Orta Doğu olmak üzere tüm dünyada barışa, adalete ve huzura vesile olmasını diliyorum. Musevi vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyor, esenlikler diliyorum.


Bursa'da parçalanan ayının gövdesi çöp konteynerinde, başı bir evin bahçesinde bulundu

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde temizlik işçileri tarafından çöp konteynerinde bulunan et parçalarının, kesilerek başı başka yere atılmış bir ayıya ait olduğu belirlendi. Muradiye Mahallesi Endüstri Meslek Lisesi Caddesi'ne çöpleri toplamak için gelen Orhangazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, konteynerlerden birindeki et parçalarını fark etti.

Görevlilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, çöp konteynerindeki et parçalarıyla ilgili inceleme başlattı. Çevrede araştırma yapan ekipler, konteynerin yakınında E.K'nin evinin bahçesinde kesik ayı başı buldu. Söz konusu etlerin de bu hayvana ait olduğu tespit edildi. Kesik baş ve etler, polis gözetiminde belediye ekiplerince alınarak gömülmek üzere götürüldü. Polis, evinde bulunamayan E.K'ye ulaşmaya çalışıyor.


İsrail'in 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 356'ya çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 51 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 75 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 203 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 356'ya, yaralı sayısının da 77 bin 368'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Ahlam Albashır'ın cezası belli oldu

İstiklal Caddesi’ndeki saldırının faili Ahlam Albashır 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 1794 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında 8 sanığa tahliye

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı davanın görülmesine Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. Mahkeme Başkanı, sanıklar ve avukatlarına, gizli tanık "Ü5W1G8K6L3"e sorulmasını istedikleri sorular varsa yazılı olarak iletmelerini istedi.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların mevcut halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Dönmez, Ali Şallı, Ferit Çelik, Muhittin Mert Koçoğlu, Murat Altay, Murat Sağlam, Mustafa Koç ve Oğuz Ercengiz'in tutuklukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı, 20 Mayıs Pazartesi gününe erteledi.



İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 30 Nisan'da İsrail'i ziyaret edeceği belirtildi.

Ziyarette Blinken'ın, İsrail'in Refah'a olası kara saldırısı ve Hamas ile Tel Aviv arasında esir takası gibi konuları İsrailli yetkililerle görüşeceği ifade edildi. Bunun, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana bölgeye yapacağı 7. ziyaret olacağı kaydedildi.


ABD Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Sözcüsü Rharrit, ülkesinin Gazze politikasına tepki olarak istifa etti

ABD Dışişleri Bakanlığında Ağustos 2022'den bu yana Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü olan Hala Rharrit, ülkesinin Gazze politikasına tepki göstererek görevini bıraktı. Al Arabiya'nın haberine göre, Rharrit, LinkedIn hesabından paylaştığı iletide, ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 18 yıldır çalıştığını belirterek, "ABD'nin Gazze politikasına karşı çıkarak nisanda istifa ettim. Silahlar değil diplomasi. Barışın ve birliğin gücü olun" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Rharrit'in istifasına dair haberleri gördüğünü ancak kişisel bir mesele hakkında konuşmayacağını belirtti.

Rharrit, İsrail'in Gazze saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ülkesinin politikalarını protesto amacıyla istifa eden üçüncü ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı oldu.


Kanada'da kefiye takan milletvekilinin meclis oturumundan çıkması istendi

Kanada'nın Ontario Eyaleti meclis üyelerinden Sarah Jama'nın, Filistin ile dayanışma amacıyla giydiği kefiye nedeniyle meclis oturumundan çıkması istenirken, komisyon çalışmalarına katılmasına da izin verilmedi. Yerel medyadaki haberlere göre, Ontario Eyalet Meclisi Başkanı Ted Arnott, kefiye takan milletvekili Sarah Jama'dan parlamentoyu terk etmesini istedi. Ancak Jama meclisten çıkmayı reddetti. Bunun üzerine Arnott, Jama'nın herhangi bir konuyla ilgili oy veremeyeceğini ve komite çalışmalarına katılamayacağını belirtti. Arnott gazetecilerin, Jama'yı neden meclisten çıkarmadığına ilişkin sorusuna da "Tek yol onu fiziki olarak çıkarmaktı ve ben buna hazır değildim." yanıtını verdi.

Arnott'un eylemine tepki

Kanada Müslümanları Ulusal Konseyinden yapılan açıklamada, Arnott'un Jama'ya yönelik eylemi kınandı. Açıklamada, bugünün Ontario tarihinde utanç verici bir gün olduğu belirtilerek, "Bu, Filistin karşıtı ırkçılık. Kefiye, Filistin'in kültürel kimliğinin bir sembolü. Yasak, Ontario Eyalet Meclisi Başkanı Ted Arnott tarafından kaldırılmalı." ifadeleri kullanıldı. Yeni Demokratik Parti lideri Marit Stiles da Jama'ya yönelik eylemi şok edici bulduğunu ve dehşete düştüğünü belirtti.

Ontario Eyalet Meclisi'nde 18 Nisan'da kefiye takmak yasaklanmıştı. Meclis Başkanı Arnott, kefiye takmanın açık bir siyasi mesaj olduğunu belirtmiş ve bunun politik mesaj içeren kıyafetleri mecliste giymenin yasak olduğuna yönelik kuralları ihlal ettiğini savunmuştu. Yeni Demokratik Parti lideri Marit Stiles, 18 ve 23 Nisan'da kefiyeye yönelik yasağın kaldırılması talebinde bulunmuştu. Fakat yeterli destek sağlanamadığı için söz konusu girişimler başarısız olmuştu. Ontario Başbakanı Doug Ford'un partisi dahil olmak üzere eyaletteki 4 siyasi parti, kefiye yasağının kaldırılmasını talep etmişti.


Bakan Yerlikaya: Elebaşılığını Hakkı Saral'ın yaptığı organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından "Mahzen-32" operasyonlarına ilişkin görüntüleri paylaştı.

Paylaşımında, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen "Mahzen-32" operasyonlarında elebaşılığını cezaevindeki Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral'ın yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirten Yerlikaya, "Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki suçta kibirlenenlere, halkımızın huzurunu kaçıranlara, organize suç örgütlerine ve çetelere göz açtırmayacağız. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi

Yerlikaya, 10 aylık sürede 454 organize suç örgütünü çökerttiklerine ve adlarını kamuoyuyla paylaştıklarına dikkati çekerek, "Organize suç örgütlerine yönelik toplam 1201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheliyi yakaladık. Bunlardan 3 bin 58'i tutuklandı. 1740'ı hakkında adli kontrol kararı verildi" bilgisini verdi.


Nedim Şener: PKK/DEM’e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı

Hürriyet yazarı Nedim Şener Yargıtay’ın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hazırlığında olduğunu iddia etti  

Yazısına “Önce haberi vereyim; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK’nın siyasi kolu DEM’in yönetici, üye ve bağlı belediyelerin Anayasa’ya ve Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı fiilleri ile ilgili savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmalar hakkında bilgi istedi” sözleriyle başlayan Şener kapatma davası iddiası hakkında şunları aktardı: .

Yargıtay Başsavcılığı açılan soruşturma dosyalarını inceledikten sonra “delillerin toplanması” aşamasını tamamlayarak PKK’nın siyasi kolu DEM hakkında kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

…Yargıtay Başsavcılığı’nın PKK/DEM ile ilgili incelemesine Anayasa’nın 69’uncu maddesindeki “Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz” hükmü açısından da bakılacak. Henüz Anayasa Mahkemesi, HDP hakkında kapatma kararı vermemiş olsa da HDP’nin PKK terör örgütünün daha önce kapatılan partilerinin devamı olduğu biliniyor.

…Yargıtay’ın incelemesini tamamlamasıyla PKK/DEM’in Hazine yardımının da durdurulması talep edilebilecek.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz 


Hamas'tan "Gazze'deki toplu mezarlar hakkında acilen uluslararası soruşturma yapılması" çağrısı

Hamas, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan toplu mezarlara ilişkin "acil" uluslararası soruşturma yapılmasını istedi.

Hamas'tan, Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan ve şu ana kadar 392 cesedin çıkarıldığı üç toplu mezara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, sağlık ekiplerinin İsrail ordusu tarafından infaz edilen ve Nasır Hastanesi yerleşkesine gömülenlerin cesetlerini arama çalışmalarına devam ettiği kaydedildi. Uluslararası yardım çağrısı yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler ve ilgili uluslararası kuruluşlardan, kayıp kişilerin aranması ve cesetlerin tespit edilmesi için alanında uzman adli tıp ekiplerinin ve gerekli ekipmanların gönderilmesini talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Şu ana kadar bulunan cesetlerin yarısından fazlasının kimliğinin tespit edilemediğinin altı çizildi. Açıklamada, "Acımasız bir şekilde eziyet ve işkenceye maruz kalan hasta ve yaralı sivillerin, çocukların ve kadınların cesetlerinin bulunduğu toplu mezarlardan her geçen gün ortaya çıkan suçları araştırmak için acil, bağımsız uluslararası bir komite oluşturulması gerekiyor. Cesetlerden bazılarının diri diri gömüldüğüne dair belirtiler de var." ifadelerine yer verildi. Bu suçlara göz yumulmaması, koruma ve örtbas etme politikasının yürütülmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.


İsrailli bakan Smotrich, Hamas liderlerine suikast ve Gazze’nin yok edilmesi çağrısında bulundu

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad’a Hamas hareketinin liderlerine suikast düzenlemesi ve Gazze Şeridi'ni tamamen yok etmesi çağrısı yaptı.

Smotrich, İsrail ordusu, Mossad ve iç güvenlik teşkilatı Şin-Bet (Şabak) girişimiyle Hamasla yeni bir esir değişim anlaşmasının ana hatlarının ve Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine olası askeri operasyonun tartışıldığı dünkü Savaş Konseyi toplantısının ardından X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mossad'ın, İsrail'in güvenliğine zarar veren müzakerelere girmek yerine tüm dünyadaki Hamas liderlerini ortadan kaldırarak yapmak üzere eğitildiği şeye geri dönmesinin zamanı geldi."ifadelerini kullandı.

Hamasla esir takası konusunda her türlü müzakereyi reddeden Smotrich, "Hamas'la bundan sonra sadece füze ve bombalarla konuşmalıyız." değerlendirmesini yaptı. İsrailli aşırı sağcı bakan, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin "mümkün olduğu kadar hızlı ve güçlü bir şekilde işgal edilmesi ve işgalin tamamen yok edilene kadar devam etmesi" çağrısında bulundu. Smotrich, bunun "İsrail'in güvenliği için gerekli ve kaçırılan insanları geri getirmek için tek şans olduğunu" iddia etti.


CHP'li belediye başkanlarından Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davası tutukluluklarının ikinci yıldönümünde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere CHP'li belediye başkanları ve başkan adayları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı olarak görev yapan şehir planlama uzmanı Tayfun Kahraman'ın serbest bırakılması için çağrı yaptı. Kahraman'ın eşi Dr. Meriç Kahraman tarafından paylaşılan videoda şu ifadeler kullanıldı:

İki yıl boyunca, tek başına katlanılamayacak büyük bir yükün altında bulduk kendimizi. Ama büyük ve güçlü bir aile bizi sevgisiyle sarmaladı. Meslektaşlarımız, öğrencilerimiz, dostlarımız, Tayfun’un üyesi olduğu Atatürk’ün emaneti, baba ocağı Cumhuriyet Halk Partisi ve çalışanı olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ailesi... Tayfun’u tanıyan, seven, güvenen büyük bir ailemiz var. İki senedir olduğu gibi bugün de Tayfun’un sesine ses olan, haktan, hakikatten, adaletten, vicdandan yana olan herkese, başta İstanbulumuzun Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'na, ilçe belediye başkanlarımıza ve tüm İBB ailesine yürekten teşekkürler. Eşim, meslektaşım ve kızımız Vera'nın babası, İstanbul’un muhafızlarından Tayfun Kahraman için özgürlük istiyoruz! 


36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdamına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de

Sözleşmeli 36 bin sağlık personeli istihdamı kapsamındaki sağlık birimlerinin yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yıl sonuna kadar uygulanmak üzere, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde ve hizmet dallarında sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek hizmet birimleri yeniden belirlendi. Karar uyarınca 1 diyetisyen, 9 ebe, 2 hemşire, 25 sağlık memuru, 1 sağlık teknikeri, 3 bin 498 tabip, 32 bin 464 de uzman tabip istihdam edilecek. İstihdam edilecek personelden 1'i acil sağlık hizmetlerinde, 7'si ilçe sağlık müdürlüğü/ toplum sağlığı merkezlerinde, 8'i sağlık evlerinde, 35 bin 984'ü ise yataklı tedavi birimlerinde görev alacak.


Ünlü felsefe profesörü McAfee'ye Gazze kelepçesi

New York'taki Columbia Üniversitesi'nden sonra ABD'deki diğer üniversitelere yayılan Filistin destekçisi protestolar Georgia'da bulunan Emory Üniversitesi'nde de düzenlendi. Polisin müdahale ettiği gösterilerde aralarında ünlü felsefe profesörü Noelle McAfee'nin de bulunduğu iki öğretim görevlisi gözaltına alındı. Bir doktora öğrencisi tarafından çekilen görüntüde Prof. McAfee, Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı olduğunu belirtti.

Noelle McAfee kimdir?

Noëlle McAfee, 2010 yılından bu yana ders verdiği Emory Üniversitesi'nde felsefe profesörü ve kadın, toplumsal cinsiyet ve cinsellik çalışmaları ile psikanalitik çalışmalar alanlarında bağlı öğretim üyesidir. McAfee daha önce Brandeis Üniversitesi'nde Allen-Berenson Misafir Felsefe ve Kadın Çalışmaları Doçenti olarak görev yapmak da dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerde ders verdi.


Hamas lideri Haniye'den İsmailağa'ya taziye ziyareti

Hamas Lideri İsmail Haniye ve beraberindeki heyet, cemaatin lideri Hasan Kılıç'ın ölümü nedeniyle İsmailağa Cemaati'ni ziyaret etti. Ölen İsmailağa lideri Kılıç için gerçekleştirilen taziye ziyaretinin fotoğrafı Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu'nun sosyal medya hesabından paylaşıldı.  Cemaatin kurucusu Mahmud Ustaosmanoğlu'nun torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu, ziyareti şu sözlerle paylaştı:

Hamas lideri İsmail haniye ve beraberinde ki heyetle şeyhimiz Hasan efendi hz taziyesi için tekkemiz ismailağa camiine teşrif ettiler, mübarek olsun.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU