Dünyanın en büyük iPhone fabrikasında karantina kaosu: İşçiler nasıl kaçtıklarını anlattı

"Film gibiydi"

Foxconn'daki karantinanın, küresel iPhone üretiminin yüzde 10'unu etkileyebileceği düşünülüyor (AFP)

Çin'de yer alan dünyanın en büyük iPhone fabrikasında işçiler, karantinada yaşananları ve kaçışlarını anlattı.

Fransız AFP haber ajansına konuşan ve kendisini Zhang olarak tanıtan işçi, "Pozitif çıkan sonuçlar ve antijen testleri için oluşan uzun kuyruklar sık sık görmeye başladığımız şeyler olmuştu" dedi.

Tayvan merkezli elektronik imalat devi Foxconn'un Henan eyaletine bağlı Cıngcou şehrindeki fabrikasında karantina önlemleri 12 Ekim'de uygulanmaya başlanmıştı.

Yetkililer, kapalı devre sistemine geçildiğini söyleyerek işçilerin tesislerin dışına çıkmasını yasaklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan videolarda, işçilerin tel örgü ve duvarlardan atlayarak tesisten kaçtığı görülmüştü.

Zhang, fabrikadan salı günü kaçtığını söyleyerek "Bize de bulaşacağı için çok korkmuştuk" dedi.

Foxconn, çarşamba günkü açıklamasında, fabrikanın da bulunduğu Cıngcou Havalimanı Ekonomi Bölgesi'nin 7 gün boyunca tamamen karantinaya alındığını duyurmuştu.

Yaklaşık 200 bin işçinin çalıştığı fabrikanın olduğu bölgede toplu taşıma seferleri de askıya alınmıştı.

Devlete ait Çin Yayımcılık Grubu'nun dergisi Sanlian Lifeweek'e konuşan ve kendisini Kai olarak tanıtan işçi, kapalı devre sisteminde yatakhanelerle fabrikanın geri kalanı arasındaki ulaşımın kesildiğini, dolayısıyla karantinada kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldıklarını öne sürdü.
 


ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan ve kendisini Zhuo olarak tanıtan işçiyse enfekte kişilerle yakın temaslıların aynı ortamda tutulduğunu savundu.

Montaj hattında çalışan 19 yaşındaki işçi, 28 Ekim'de yaklaşık 2 metrelik bir duvarı tırmanıp, tel örgülerin altından kazdıkları tünelden geçerek fabrikadan kaçtığını söyledi.

Zhou, "Hapishaneden kaçma konulu bir film gibiydi. O akşam yaklaşık 200 kişiydik" dedi.

Fabrikadan toplamda kaç işçinin kaçtığı henüz bilinmiyor.
 

foxconn karantina.jpeg
İşçiler, testleri pozitif çıkanların tesis arazisinde karantinaya alınan yatakhanelere götürüldüğünü söyledi (Zhou Mengyuan / Washington Post)


Öte yandan şirket, çarşamba günkü açıklamasında montaj hattında çalışan işçilere günlük ek ödemelerin 4 kat artırılarak 100 Çin Yuanı'ndan (yaklaşık 250 TL) 400 Çin Yuanı'na (yaklaşık 1000 TL) yükseltildiği duyurmuştu.

Ayrıca kasımda fazladan izin kullanmadan tam kapasite çalışan işçilerin, söz konusu ay için toplamda en az 15 bin Çin Yuan'ı (yaklaşık 38 bin 400 TL) ek ödeme almaya hak kazanacağı ifade edilmişti.

Ancak Foxconn, toplamda kaç işçinin koronavirüse yakalandığına dair bilgi paylaşmadı.
 


"iPhone üretimi yüzde 30 azalabilir"

Fabrikada yaşananların, Apple'ın eylülde tanıttığı iPhone 14 serisinin üretimini de olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Kimliğini paylaşmayan bir Foxconn yetkilisi, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a pazartesi günü yaptığı açıklamada, iPhone üretimlerinin yüzde 30 azalabileceğini söylemişti.

Apple ise olaya dair henüz açıklama yapmadı.

Tartışmalı "sıfır Kovid" stratejisi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır Kovid" stratejisi nedeniyle tepki topluyor.

Tedbirler kapsamında karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı önlemler alınıyor.

Uygulama, hayatın olağan akışına müdahale ettiği ve ekonomik zarar oluşturduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açıyor.



Independent Türkçe, AFP, Washington Post, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU