Miyazaki filmlerinde yolculuk: Studio Ghibli'nin tema parkı açıldı

Parkı yılda 1,8 milyon kişinin ziyaret edeceği öngörülüyor

Haftanın 6 günü açık olan park salıları ziyarete kapalı (Studio Ghibli)

Ünlü yönetmen Hayao Miyazaki'nin kurduğu anime stüdyosu Studio Ghibli'nin tema parkı Ghibli Park, Japonya'nın Aichi vilayetinde açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapımına 2020'de başlanan park, Studio Ghibli'nin sevilen karakterlerini hayranlarıyla buluşturdu.

Park, ziyaretçilerine hız treni, dönme dolap, çarpışan arabalar gibi heyecanlı aktiviteler yerine Studio Ghibli'nin yarattığı evrenin atmosferini solumayı vaat ediyor.

Ghibli Park yetkililerinden Mai Sato, alanın lunaparktan ziyade sade bir tematik park olarak inşa edilmesini şöyle açıkladı:

İçinde hız trenleri ve diğer lunapark figürlerinin olduğu planlar da sunulmuştu ama bunlar Ghibli'nin ruhuna uygun değildi. Ghibli Park bir park, lunapark değil. Ana fikir, parkı buranın doğasıyla uyum içinde sunmak.

1985'te Miyazaki, Toshio Suzuki ve Isao Takahata'nın kurduğu Studio Ghibli, dünya çapında tanınan animasyonlara imza attı.

2001 tarihli Ruhların Kaçışı (Sen to Chihiro no kamikakushi) Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Filmi Oscar Ödülü'nü kazandı.
 


Studio Ghibli ayrıca Prenses Mononoke (Mononoke-hime), Komşum Totoro (Tonari no Totoro), Yürüyen Şato (Hauru no ugoku shiro) gibi uzun metraj animasyon filmleriyle unutulmaz karakterler yarattı.

Her filmin kendi alanı var

7 hektarlık alan üstüne kurulan park, Studio Ghibli'nin filmlerine göre farklı bölgelere ayrıldı.

Gençlik Tepesi (Hill of Youth) adı verilen alan 1995 tarihli Yüreğinin Sesi'ne (Mimi wo sumaseba) göre inşa edilirken Dondoko Ormanı'nda 1988'de çıkan Komşum Totoro'dan esinlenildi.

Ayrıca Ghibli Park'ta Ruhların Kaçışı'nın ikonik sahnesindeki gibi Suratsız karakterinin yanına oturmak ya da devasa Totoro heykelini ve Gökteki Kale'deki (Tenkû no shiro Rapyuta) kaleyi ziyaret etmek mümkün.
 


Parkta Prenses Mononoke'ye ayrılan Mononoke Köyü'nün ise gelecek yıl açılması planlanıyor.

Ghibli Park'ın biletleri şu an sadece Japonya'da satın alınabiliyor.

Parkın hazırlık aşamasında ülkedeki Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle yabancı turistlerin ülkeye girişi belirsizliğini koruduğu için erken alınan bir kararla ilk biletler sadece Japonya içinde satışa sunuldu.

Japonya'daki pandemi kısıtlamalarının ekim itibarıyla kaldırılmasıyla park biletlerinin satışı da 2023'ün başında dünya geneline açılacak.

Yılda yaklaşık 1,8 milyon kişinin ziyaret etmesi planlanan parkın ülke ekonomisine 48 milyar yen (yaklaşık 6 milyar TL) kazandırması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian, CNN

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU