Japonya'nın başkenti Tokyo'da eşçinsel çiftler de bazı kamusal haklardan diğer çiftler gibi faydalanabilecek.
Tokyo Valisi Yuriko Koyke'nin açıklamasına göre, 28 Ekim itibarıyla 137 LGBT çift, birlikte yaşadıklarına dair belge almak için başvurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu belge evlilik cüzdanı yerine geçmeyecek, sadece eşcinsel çiftlere sağlık sistemi ve konut edinme gibi alanlarda kolaylık sağlayacak. Diğer yandan, miras veya eş durumu nedeniyle oturum alma hakları tanımayacak.
Tokyo'nun Şibuya ilçesinin 2015'te getirdiği sistemi örnek alan Japonya genelindeki yaklaşık 200 yerel yönetim halihazırda eşcinsel çiftlere haklar tanıyor.
Tokyo'da Amerikalı kız arkadaşı Katie'yle (31) yaşayan Miki (36), AFP'ye şöyle dedi:
En büyük korkum, acil bir durum meydana geldiğinde bize iki yabancı muamelesi yapılmasıydı.
Törenle sertifikasını alan LGBT aktivisti Soyoka Yamamoto 1 Kasım'daki törende şu ifadeyi kullandı:
Yürekten umuyorum ki Tokyo'daki bu birliktelik sistemiyle cinsel azınlıkların haklarının daha iyi korunacağı ve daha eşit olacakları bir toplum yaratma çabalarımız ivme kazanır.
Muhafazakar değerlere bağlı bilinen Japonlar arasında kamu yayıncısı NHK tarafından 2021'de yapılan ankette, nüfusun yüzde 57'sinin eşcinsellerin evlilik hakkını desteklediği görülmüştü.
Yerel mahkemeler LGBT çiftlerle ilgili birbiriyle çelişen kararlar vermişti. Osaka'daki mahkeme haziranda eşcinsel evliliğinin tanınmamasının anayasa aykırı olmadığına hükmederken, geçen yıl Sapporo'daki mahkeme mevcut durumun anayasanın eşitlik ilkesiyle çeliştiğine karar verdi.
Başbakan ve Liberal Demokrat Parti lideri Fumiyo Kişida bu konuda ulusal çapta geçerli olacak yasa çıkarma niyetinde değil. Kişida, 19 Ekim'de 9 parti lideriyle birlikte basının karşısına çıktığı münazara programında, bu alanda düzenleme yapılmasına karşı çıkan tek kişi oldu. 1993-1994 ve 2009-2012 dönemleri hariç, LDP 1955'ten beri Japonya'yı yönetiyor.
Independent Türkçe, AFP, Asahi Shimbun