Rusya savunmasını güçlendirirken Ukrayna sokak savaşına hazırlanıyor

Yerel halkın Herson’da soygun ve yağma vakalarını arttırdığı aktarılıyor

Donetsk bölgesindeki bombalamadan etkilenen yaşlı bir kadın evindeyken. Fotoğraf: AFP

Ukrayna'nın güneyindeki stratejik Herson kentinde nihai sonucu belirleyen savaş için Rus ve Ukraynalı tarafların hazırlıkları son aşamaya girerken, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bu bölgede artan saha zorlukları her iki tarafın endişelerini arttırıyor.

Belirleyici bir çatışma turuna hazırlanan bölge, Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerinde yabancı "işgalciler" ile gerçekleşen büyük tarihi muharebelerin seyrine odaklandı.  On sekizinci yüzyılın başında Büyük Petro olarak bilinen Rus Çarı Poltava bölgesinde (bugünkü Ukrayna’nın güneydoğusu) Demirbaş Şarl olarak bilinen XII. Karl arasındaki savaş Rus imparatorluğun nüfuzunun genişlemesinin yolunu açan bir Rus zaferinin yanı sıra Napolyon'un ordularının Rus İmparatorluğu'na saldırması ve Nazi Almanya'sının Moskova ve büyük Rus şehirleri üzerindeki kuşatmayı sıkılaştırmak için bu bölgeyi işgalinin sona ermesiyle sonuçlandı.

Her durumda kış mevsimi, işgalcileri Rusya’dan kovmada önemli ve en temel role sahip oldu. Hatta Rus ordusunun askeri görevlerinde “General Kar… Rus ordusunun en güçlü silahı” ifadeleri popüler hale geldi. Ancak tarih derslerinin aksine, görünüşe göre bu kez “General kış” ağır silahlarla gelirken, yalnızca Ukraynalılar için değil Ruslar içinde muharebe görevlerini karmaşıklaştırıyor. Bu nedenle Rus ve Ukraynalı taraflar savaşı kış gelmeden çözmeye çalışıyor. Bu durum temas hatlarının her iki tarafındaki büyük askeri hazırlıkların boyutuna da yansıdı.

Hayalet şehir Herson

Şarku’l Avsat’ın Batı medyasında yer alan haberlerden aktardığı bilgilere göre Herson, Moskova'nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği toplu tahliyenin başlamasının ardından adeta bir "hayalet şehir" görünümünde. Rusya tarafından kontrol edilen ve ardından haftalar önce resmen topraklarına katılan Ukrayna kentindeki durum son derece gergin ve sakinleri endişeli.

Haberlerde, gündüzleri sokakların boş olduğunu ve geceleri yüksek binaların pencerelerinden sürekli bombardıman nedeniyle alevlerin çıktığı aktarılıyor. Bazı tahminlere göre 20 bini aşkın kişi şehri terk ederken, bazı tahminlerde bu sayı 60 bini aştı. Rus yetkililer, tüm sakinleri "şehri savunma operasyonlarını kolaylaştırmak için" terk etmeye çağırdı.

Sivillerin ayrılması karşılığında Moskova, askeri varlığının boyutunu artırdı. Yabancı medyaya konuşan bazı sakinler, kentteki Çeçen güçlerinin sayısında belirgin bir artış kaydedildiğini söyledi. Bazı açıklamalarda ise, ordunun çoğunun sivil giyimli olduğu belirtildi.

Ruslar savaşın zorlu geçeceğini biliyor. 18 Ekim'de Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin yeni komutanı Sergey Surovikin, Herson’da durumun zorlaştığını söyledi. Bu açıklamada, Rus makamlarının Kiev'in Herson bölgesinde yasaklanmış savaş yöntemlerini kullanabileceği olasılığı ve Kakhovskaya hidroelektrik santrali barajında saldırı yapılması olasılığı yönündeki uyarısıyla aynı zamana denk geldi. Surovikin zor kararlar alınabileceğini söyleyerek, "Operasyon bölgesindeki genel durumu gergin olarak tanımlayabiliriz. Zor kararlar almamamız gerekebileceğini göz ardı etmeden, makul ve zamanında hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sıkıyönetim

Rusya Başkanı Vladimir Putin, Herson da dahil olmak üzere Moskova'nın ilhak ettiği dört bölgede sıkıyönetim ilan etti. Bu, Rus resmi propagandasının sekiz ay önce savaşın başlamasından bu yana sınırlı bir askeri harekattan bahsetmeye devam etmek yerine, bu bölgelerde topyekûn ve açık bir savaş durumuna geçmek demek.

Herson’daki Rus makamları önceki gün bölgesel savunma oluşumunu duyurusu yaptı. Açıklamada, bölgede kalan tüm erkeklerin kurulan savunma hatlarına katılabileceği kaydedildi. Rusya’nın Herson bölgesinde oluşturduğu kentin askeri yönetimi, “şehirde kalan adamlardan” bölgesel savunma komitelerinin çalışmalarının başladığını duyurarak, “Ukraynalı aşırı milliyetçilerin artan güvenlik tehdidine rağmen Herson’da kalmak isteyen tüm erkekler için kara savunma birliklerine katılma fırsatının olduğu” bildirildi.

Sivil Askeri İdare, güvenlik güçlerinin şehirde güvenliği sağlamaya devam ettiğini söyleyerek, bölge sakinlerinin istedikleri zaman Dinyeper’in sol yakasına geçebileceklerini, nehir istasyonundan Aleshki ve Gulaya Pristan bölgelerine her gün tekne kalktığı aktarıldı.

Herson bölgesinin Rusya tarafından atanan valisi Vladimir Saldo, daha önce savunma tahkimatı kurmak için sivil nüfusun şehrin sağından sol yakasına düzenli hareketine ilişkin bir karara izin vermişti.

Herson bölge idaresi başkan yardımcısı Kirill Sergeyevich Stremousov, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Herson bölgesindeki cephe hattına çok sayıda güç topladığını belirterek, “Herson için büyük bir savunma operasyonundan bahsediyoruz, şehir kaleye dönüşüyor” ifadelerini kullandı. Stremousov, Ukrayna ordusunun "yakın gelecekte", Herson ve bölgenin sağ yakasını ateşe maruz bırakabilecek bir saldırı başlatacağını kaydetti.

Konuyla ilgili Telegram hesabından açıklama yapan Stremousov, “Herson’daki temas hattında durum stabil. Ukrayna kuvvetlerinin savunmaya girme fırsatı yok” diyerek, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin gri bölgedeki hızlı zaferlerinin sona erdiğini ve cephenin şimdi istikrarlı ve sürekli güçlendiğini aktardı.

Bu bağlamda, Ukrayna raporları, Dinyeper kıyılarında tahkimatlar kuran ve askerlerin sağ kıyıdan olası geri çekilmesi için yalnızca küçük koridorlar bırakan mühendislik ve silah birimleri de dahil olmak üzere hazırlık amaçlı karşı operasyonlardan bahsediyor.

Ukrayna, son tahliyeler sırasında Moskova'ya bağlı tüm bankaların, hizmet departmanlarının, ekipman ve çalışanlarını ve internet hizmet sağlayıcılarını geri çektiğini söylüyor. Tahliyeler operasyonel hizmetler ve sağlık personeli temsilcilerini içeriyor. Okullara fonun yanı sıra yiyecek sağlanması da kesildi.

Ayrıca, Yerel halkın Herson’da soygun ve yağma vakalarını arttırdığı aktarılıyor. Bu koşullar altında Ukrayna verileri, sokaklarda şiddetli çatışmalar yaşanabileceğini öngörüyor. Ancak Batı medyasına konuşan Ukraynalı bir askeri yetkili, buna hazırlanmak içi kışa girmeyi beklememek gerektiğini belirtti. Yetkili, “Ana zorluklar kamuflajla ilgili… İlkbahar ve yaz aylarındaki ortaya çıkan verimlilikte savaşamayız… Saklanmak çok daha zor” şeklinde konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU