Mars'taki mikroskobik canlıların 280 milyon yıl boyunca hayatta kalabileceği ortaya çıktı

"Bulguların biyolojik tehlikelere karşı savunma görevlerine dair etkileri de var"

Uzay ajansları, Kızıl Gezegen'de geçmişte yaşamış olabilecek canlıların izini arıyor (Avrupa Uzay Ajansı)

Yeni bir araştırma, Mars'ta yaşamın ortaya çıkma ihtimalinin düşünülenden daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar kuru ve donmuş ortamda bakterilerin ne kadar süre hayatta kalabileceğini görmek için Mars'ın sert ve radyoaktif koşullarını bilgisayar ortamında canlandırdı.

Önceki çalışmalar, Latince adı Deinococcus radiodurans olan bir bakterinin Mars'ın radyoaktif ortamında bir milyon yıldan uzun süre hayatta kalabileceğini göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Astrobiology'de yayımlanan yeni araştırmada ise bu sürenin aslında çok daha uzun olduğu tespit edildi.

ABD'li araştırmacılar söz konusu bakterinin yüzeyin altına çekilerek 280 milyon yıl hayatta kalabileceğini keşfetti.

Bulgular, Mars'taki uzay araçlarının topladığı örneklerde bu bakterilerin izinin bulunabileceğine dair umutları artırıyor.

Kızıl Gezegen'de canlılık arayan uzay araçları arasında Avrupa Uzay Ajansı'nın ExoMars aracı ve NASA'nın Perseverance ve Mars Life Explorer araçları yer alıyor.

Bu araçlar yüzeyin metrelerce altından toprak örnekleri alıyor. Örnekler gelecek yıllarda başlatılacak yeni görevlerle Dünya'ya getirilecek ve laboratuvar ortamında incelenecek.

Araştırmanın yazarlarından, Patoloji Profesörü Michael Daly, "Model aldığımız organizmalar, hem Mars'taki hem de Dünya'daki mikroskobik organizmalar için vekil oldu" dedi.

Bulguların biyolojik tehlikelere karşı savunma görevlerine dair etkileri de var. Zira şarbon gibi biyolojik etkenler, endişe olmaya devam ediyor.

 

Independent Türkçe, New Scientist, Sci Tech Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU