İsveç Başbakanı Kristersson: En kısa zamanda Ankara'ya gitmeye hazırım, bu mesajı Türk dostlarımıza ilettik

Kristersson "İsveç ile Finlandiya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya tam bağlıyız ve anlaşmadaki tüm yükümlülükleri en kısa sürede yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi

Fotoğraf: ANKA

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İsveç'in yeni başbakanı olarak göreve geldikten 3 gün sonra NATO'ya yaptığı ziyaret gerçekleştiren Kristersson, Stoltenberg ile basın toplantısında NATO'ya üyelik ve Türkiye ile yapılan üçlü memoranduma ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Stoltenberg, İsveç'in üyelik sürecine ile ilgili, "İsveç'in, sadece terörle mücadele konusunda iş birliğini artırmaya hazır olduklarını belirterek değil, aynı zamanda PKK dahil terör örgütlerine üyeliğin yasaklanması dahil olmak üzere İsveç yasalarını fiilen güçlendirerek anlaşmayı uygulamak için gösterdiği çabaları memnuniyetle karşılıyorum: Silah ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, bilgi alışverişi ve istihbarat söz konusu olduğunda daha fazlasını yapmak ve ilgili ülkeler arasında istihbarat paylaşımı için bir platform olan kalıcı mekanizmayı kurmak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kristersson ise, “Açık konuşmak gerekirse, İsveç ile Finlandiya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya tam bağlıyız ve anlaşmadaki tüm yükümlülükleri en kısa sürede yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sadece terörle mücadelenin bu anlaşmada temel öneme sahip olduğunun altını çizmek isterim" diye konuştu.

Kristersson, önceki hükümetten farklı olarak yeni hükümetin hangi adımları atacağına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

Şu anda yeni mevzuatı hayata geçiriyoruz ve bu, anlaşmalara göre yükümlülüklerimizi yerine getirme olanaklarımız açısından çok şey ifade edecek. Anlaşmanın kendisi ne ise odur. Biz önceki hükümet gibi buna tamamen bağlıyız. Fakat, pratikte söz verdiklerimizi yerine getirdiğimizi göstermek için artık daha fazla aracımız olduğu kanaatindeyim.

Türkiye’yi ziyaret etme planı olup olmadığı sorulan Başbakan Kristersson, “Genel Sekreter'e bir an önce Ankara'ya gitmek için hazır olduğumuzu belirttim. Bu mesajı zaten Türk dostlarımıza ilettik” dedi.

"İran'ın Rusya'ya destek sağlama nokasında yaptıklarını takip ediyoruz"

İran’ın Rusya’ya füze gönderdiğine ilişkin somut bir kanıt olup olmadığına ilişkin soru üzerine Stoltenberg, istihbarat detaylarına girmeyeceğini belirterek “İran’ın Rusya'ya herhangi bir destek sağlama noktasında yaptıklarını yakından takip ediyoruz. İran'a insansız hava aracı ya da füze tedarik etmemesi yönünde çağrıda bulunuyoruz. Herhangi bir füze tedariki de BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olacaktır” ifadelerini kulandı.

 

Independent Türkçe, AA, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU