Rus-Hint ortak şirketi Asya'da daha çok füze sistemi satacak

Teknoloji Rusya'dan, üretim Hindistan'dan

Hindistan şirketi BrahMos 2001'den beri sesten hızlı giden füzeler üretiyor (Reuters)

Rusya ve Hindistan'ın ortak şirketi BrahMos Aerospace, Asya ülkelerine füze sistemleri satışı hacmini 2025 itibarıyla 5 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını açıkladı.

Hindistan'da üretim yapan şirketin CEO'su Atul Rane, ANI ajansına yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Umuyoruz ki BrahMos Aerospace o tarihe kadar tek başına bu sayıya ulaşabilir. Filipinler'den daha fazla sipariş almayı umuyoruz ve ihracat için Vietnam, Malezya ve başka birçok ülkeyle konuşuyoruz.

Şirket bu yıl Filipinler ile 375 milyon dolarlık karada konuşlu gemisavar füze sistemi anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre, BrahMos Aerospace üç füze bataryası teslim edecek ve lojistik destek sağlayacak. 

Endonezya da şirketin süpersonik füze sistemlerinin müşteri adayları arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BrahMos Aerospace, önümüzdeki yıl ortasına kadar yeni nesil füze sistemleri geliştirerek Uttar Pradeş eyaletinde üretime geçmeyi planlıyor. Nükleer başlık taşıyabilen yeni füzeler şimdikilere göre yarı yarıya daha hafif olacak ve savaş uçakları tarafından da fırlatılabilecek. 

Şu anda üretim bandında olan füze sistemlerinin yerlilik oranının yüzde 68 olduğunu ve ileride tüm bileşenlerin Hindistan'da üretileceğini söyleyen Rane, Rusya ile yüzde 50 ortaklığın devam edeceğini belirtti. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi 2025 itibarıyla savunma sanayi üretimini 25 milyar dolara, sektörel ihracatıysa 5 milyar dolara çıkarma hedefi koymuştu.

Güney Asya ülkesi, Rusya'yla anlaşma çerçevesinde Rus MiG ve Su-30 savaş uçakları da üretiyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen yıl Yeni Delhi'yi ziyaret ederek, askeri teknoloji alanındaki işbirliğini diğer alanlara da yaymak istediklerini söylemişti. 

Haberlerde, iki ülkenin askeri helikopter, insansız hava aracı ve nakliye uçağı üretebileceği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, RT

DAHA FAZLA HABER OKU