'OPEC+'ın üretimi azaltma kararının petrol boyutu

'OPEC+', neden küresel olarak bu çalkantılı ekonomik dönemde üretimi azaltma kararı aldı ve bu kararın etkilerine ilişkin gürültü yükseldi?

Fotoğraf: Reuters

'OPEC+' grubunun enerji bakanları, günlük ham petrol üretimini iki milyon varil azaltmaya karar verdi.

Azalmanın nihayetinde günlük üretimin yaklaşık bir milyon varil yani günde yaklaşık 100 milyon varil olan toplam küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde biri olması bekleniyor.

Çünkü bazı ülkeler fiyatlardan faydalanmak, pazarlarının bir kısmını korumak ve bütçelerini desteklemek için tam kapasite üretim yapacaklardır.

Dolayısıyla indirimli sarf malzemelerinin hacmi oldukça küçüktür.


'OPEC+', neden küresel olarak bu çalkantılı ekonomik dönemde üretimi azaltma kararı aldı ve bu kararın etkilerine ilişkin gürültü yükseldi?

Mevcut ekonomik istatistik ve tahminler, kararın petrolle ilgili birkaç nedeni olduğunu gösteriyor.

Bunlardan en önemlileri olumsuz ekonomik göstergeler ayrıca 2022 ve 2023 yıllarının ikinci yarısına ilişkin beklentilerdir.

Bu da bu aşamada petrol talebinin düşük olduğunu ve üretici ülkelerin ekonomik çıkarlarını korumak için fiyatlardaki düşüşü durdurmak için üretimi azaltma gereği duyduğu anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OPEC petrol varilinin ortalama fiyatı eylül ayında ağustos ayına göre varil başına 6,58 dolar düşerek ortalama 95,32 dolar oldu.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan bu fiyat düşüşü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Tayvan üzerindeki çatışma ve Ortadoğu'da devam eden kargaşanın bir sonucu olarak jeopolitik huzursuzluk endişe ve korku ayrıca New York ve Londra'daki petrol borsalarında kararlaştırılan petrol vadeli fiyatlarındaki artışa ek olarak küresel borsaların fiyatlarındaki bozulma ve büyük merkez bankalarının faiz oranlarını artırmasından kaynaklanıyor.

Göstergeler ayrıca küresel ekonomik büyümenin, yükselen küresel enflasyon oranları, pandemi sırasında çalışanların işten çıkarılmasından ve daha sonra gerektiği kadar çabuk yeniden atama zorluğundan kaynaklanan yüksek faiz oranları, ticari mal tedarik zincirinde devam eden sorunlar ve gecikmeler nedeniyle belirsizlik ve şüphelerle dolu karanlık bir tünele girdiğine işaret ediyor.

Tüm bunlara ek olarak, özellikle küresel ek üretim kapasitesindeki düşüş nedeniyle, işleri çok karıştıran pandeminin önümüzdeki kış aylarında Çin'de yeniden yayılma olasılığı var.

Küresel ekonomik büyümeye ilişkin olumsuz göstergeler ve beklentiler 2022 için yüzde 2,7, 2023 için yüzde 2,5 azaldı.

ABD örneğinde, 2022 yılı için milli gelirin büyümesine ilişkin beklentiler yaklaşık yüzde 3 oranında ve 2023 yılı için büyümedeki düşüşe ilişkin göstergeler yaklaşık yüzde 0,3 oranında düştü.

Euro bölgesinin milli gelir ürününün 2022'deki büyümesine ilişkin beklentiler de yaklaşık yüzde 3 oranında azaldı ve göstergeler 2023 yılı için yaklaşık yüzde 0,3 oranında düştü.

Japonya'nın 2022 ekonomik büyümesinin yüzde 1,5 artacağı ve 2023'te yaklaşık yüzde 1,0 düşeceği yönünde değerlendirmeler yapıldı.

Araştırmalar, Çin ekonomik büyümesinin 2022'de yüzde 3,1'e düşmesini beklerken, 2023 beklentileri büyümenin yüzde 4,8 civarında olacağını gösteriyor.

Hindistan için yapılan tahminlere göre büyüme 2022'de yaklaşık 6,5'e ve 2023 için yaklaşık yüzde 5,6'ya düşecek. Brezilya'ya gelince, 2022 için ekonomik büyüme tahminleri değişmedi.

Büyüme yüzde 1,5 oranında devam ediyor. Ancak 2023 için yüzde 1'e gerilemesi bekleniyor. Rusya için tahminler, 2022 için yüzde 5,7'lik bir gerileme ve 2023 için yüzde 0,2'lik bir büyüme gösterecek şekilde yenilendi.

Petrol talebine gelince, 2022 için öngörülen talep oranı, aşağıdaki ekonomik ve jeopolitik beklentiler nedeniyle düşürüldü: Önümüzdeki kış aylarında Çin'de koronavirüs (Kovid-19) salgınının yeniden yayılması, Rusya'nın petrol ambargosu nedeniyle Avrupa'daki ekonomik zorluklar ve küresel enflasyon baskıları.

Dolayısıyla, çoklu olumsuz küresel gelişmeler ve 2022'nin ikinci yarısında petrol talebinde yaklaşık yüzde 0,5'lik bir düşüş beklentileri ışığında, 2023 yılı petrol talebi tahminleri ise günlük ortalama 2,3 milyon varile düşürüldü.


Fiyat artışının bir diğer temel nedeni, ham petrol üretimini artırmaya yönelik küresel ek kapasitedeki keskin düşüştür.

Bu düşüşün temel nedeni, fosil sektörlerine yapılan yatırımları azaltma kampanyası kapsamında petrol üretim sektöründeki küresel yatırımları azaltan 2015 yılından bu yana kabul edilen çevre yasa ve yönetmelikleridir.

Petrol sektöründe bilinen şey, ek kapasite minimuma indiğinde ham petrol fiyatlarının da aynı anda yükseleceği ve bunun nedeninin de şirketlerin ihtiyaç duyduğunda yeterli erzak bulamama korkusu olduğudur.

Pandemi dönemindeki kapanmalar, nedeniyle Çin ekonomisinde yaşanan daralma ve pandemi sona erdiğinde Çin ekonomisinin sağlığına kavuşması durumunda ek üretim kapasitesinin olup olmayacağı sorusu düşünüldüğünde şu anda piyasalarda bu tür bir korku var.

Bilgiler, uluslararası şirketlerin üretim sektöründeki yatırımlarının son on yılın ortasından bu yana yaklaşık üçte bir oranında azaldığını gösteriyor.
 


Saudi Aramco Başkanı Emin en-Nasır, geçtiğimiz günlerde Londra'da düzenlenen bir petrol konferansında yaptığı konuşmada bu konuya odaklandı.

Nasır, küresel ek üretim kapasitesinin, şu anda küresel talebin yüzde 1,5'ine ulaştığına dikkat çekti. Öte yandan Shell CEO'su Ben van Beurden de aynı forumda “Ek enerji olmadan bu dünyada yaşayamayız” dedi.

Küresel petrol endüstrisinde başka zorluklar da ortaya çıktı. Acil çevre mevzuatı nedeniyle yeni rafinerilerin inşasının azaldığını görüyoruz.

Örneğin ABD'de, Chevron Corporation'ın CEO'su, petrol ürünleri, özellikle benzin tüketimindeki yıllık artışa rağmen, 1970'li yıllardan beri ABD'de yeni bir rafineri inşa edilmediğini açıkladı.

Aynı zamanda, ABD benzin fiyatlarının mevcut rekor fiyatlarına rağmen ABD'nin dünya pazarlarına petrol ürünleri ihraç ettiğini görüyoruz.

Dolayısıyla, ABD benzin fiyatlarındaki artışın OPEC arzıyla değil, oradaki eski rafinerilerin yıllık artan talebi karşılayamamasının ve ABD'nin, son yıllardaki kapsamlı şeyl petrolü (sentetik ham petrol) üretiminden bu yana ihracatçı rolünü oynamasının bir sonucudur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU