Fransa üzerinden Britanya'ya küçük botlarla geçen Arnavut göçmenlerin insan kaçakçılarına ödedikleri parayı çıkarmak için uyuşturucu imalathanelerinde çalıştırıldıkları belgelendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Arnavut televizyon kanalı A2 CNN'de yayınlanan habere göre, yaklaşık 40 saat boyunca Manş Denizi'ndeki dalgalarla mücadele ettikten sonra birkaç günlüğüne gözaltına alınan Arnavut göçmenler daha sonra otele yerleştiriliyor.
Otellerden Arnavut suç çeteleri tarafından alınan gençlerin, Britanya ve Galler'deki bazı evlerde veya terk edilmiş sanayi tesislerinde kurulan dişi hint keneviri seralarında çalıştırıldıkları öne sürülüyor.
Gazeteci Ervin Koçi'ye konuşan bir Arnavut göçmen şunları söyledi:
Bir gözaltı merkezinde üç gün tutulduk, sonra bir otele nakledildik. Bir akrabamla konuştum, o da beni gelip otelden aldı. Şimdi bot yolculuğu parasını ödemek için ödünç aldığım parayı geri vermek için kenevir evinde çalışıyorum.
Manş Denizi'ni aşmak için borçlanarak insan kaçakçılarına 5 bin avro borçlanan başka bir Arnavut genç de şöyle konuştu:
Bu evde 24 saat kilit altındayız. Bitkilere su veriyoruz. Sıcaklık yükselince ışıkları söndürüyoruz. Soğuk olunca da ısıyı yükseltiyoruz. Bitkilerin büyümesi 55 ila 60 gün sürüyor.
Alınan tüm önlemlere rağmen bu yıl yaklaşık 30 bin göçmenin, Fransa'nın Calais limanı civarından botlarla Manş Denizi'ni geçerek Birleşik Krallık topraklarına ayak bastığı tahmin ediliyor. Bu yılki göçmenler arasındaki en büyük grubu 7 bin Arnavut oluşturuyor.
BBC'ye isim vermeden konuşan Fransız bir yetkili, geleneksel olarak Kürt ve Iraklı insan kaçakçıların faaliyet yürüttüğü rota üzerinde Arnavut çetelerin daha aktif olmaya başladığını belirterek şöyle dedi:
Hipotezimize göre suç faaliyetlerinde daha tecrübeliler ve polisten kaçmak için daha iyi organize oluyorlar. Arnavut şebekelerinde ücretlerin daha yüksek olduğunu biliyoruz.
Dunkerque bölgesindeki Fransız jandarmasına komuta eden General Frantz Tavart 4 Ekim'de BBC'ye yaptığı açıklamada, her botta 40 kişi olduğu düşünülünce insan kaçakçılığının çeteler için uyuşturucu kaçakçılığından daha kârlı hale geldiğine dikkat çekti.
Independent Türkçe, The Telegraph, BBC