Yeni bir araştırmaya göre, yüzeylerde kalan tütün dumanından kaynaklanan ve üçüncü el sigara dumanı olarak da bilinen kalıntı kirleticiler, cilt hastalıklarını tetikleyebilir.
Yakın zamanda eBioMedicine bilimsel dergisinde yayımlanan araştırmada, tütün içildikten sonra kalan ve ÜESD olarak bilinen bu toz parçacıklarının, iç mekan yüzeylerinde süresiz olarak kalabildiği ve hem sigara içen hem de içmeyen kişilerde zararlı maruziyete yol açabilme potansiyelinin bulunduğu belirtiliyor.
Riverside'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, cildin ÜESD'ye akut maruz kalmasının, vücuttaki kontakt dermatit ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının başlamasıyla bağlantılı molekül seviyelerini yükletttiğini buldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çalışmanın ortak yazarı Shane Sakamaki-Ching yaptığı açıklamada, "İnsan cildinin ÜESD'ye maruz kalmasının iltihaplı cilt hastalığı mekanizmalarını harekete geçirdiğini ve oksidatif zararın üriner biyobelirteçlerini yükselttiğini tespit ettik. Bu da kanser, kalp hastalığı ve ateroskleroz gibi diğer hastalıklara yol açabilir" dedi.
Araştırmada bilim insanları, her biri ÜESD emdirilmiş kıyafetler giyen 22 ile 45 yaşları arasında sigara içmeyen 10 sağlıklı katılımcıyı değerlendirmeye aldı.
Kıyafetlerinde ÜESD bulunduğunu bilmeyen katılımcılar, terlemeyi tetiklemek ve ÜESD'nin cilt yoluyla alımını artırmak için her saat en az 15 dakika koşu bandında yürüdü ya da koştu.
Bilim insanları daha sonra ÜESD'nin neden olduğu protein değişikliklerini belirlemek için katılımcılardan düzenli aralıklarla kan ve idrar örnekleri aldı.
Araştırmacılar sonuçları temiz kıyafet giyen kontrol grubu katılımcılarınınkilerle karşılaştırdı.
Dr. Sakamaki-Ching, "ÜESD'ye akut maruz kalmanın DNA, lipitler ve proteinlerde oksidatif hasarın üriner biyobelirteçlerinin yükselmesine neden olduğunu ve bu biyobelirteçlerin maruziyet durduktan sonra da yüksek kaldığını tespit ettik" dedi.
Araştırmacı, "Sigara içenler de bu biyobelirteçlerde aynı yükselişi gösteriyor. Bulgularımız, doktorlara ÜESD'ye maruz kalan hastaları teşhis etmede yol gösterebilir ve ÜESD'yle kirlenmiş iç ortamları iyileştirilmeye yönelik düzenleyici politikaların geliştirilmesine katkı sağlayabilir" diye ekledi.
10 katılımcıdaki duman parçacığı maruziyeti "nispeten kısa" olsa ve ciltlerinde kayda değer değişikliklere yol açmasa da bilim insanları kanlarındaki kontakt dermatiti, sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıklarının erken evre aktivasyonuyla ilişkili molekül değişikliklerinin arttığını söylüyor.
Çalışmanın bir diğer yazarı Prue Talbot, "ÜESD maruziyetine insan sağlığının nasıl tepki verdiğiyle ilgili genel bir bilgi eksikliği var" dedi.
Talbot "Daha önce sigara içen bir kişinin sahip olduğu ikinci el bir araba satın alırsanız, sağlığınızı biraz risk altına sokarsınız. Sigara içilmesine izin veren bir kumarhaneye giderseniz, cildinizi ÜESD'ye maruz bırakırsınız. Aynı şey daha önce sigara içen birinin kaldığı bir otel odasında kalmak için de geçerli" diye ekledi.
Bilim insanları bulguların, ÜESD'ye maruz kalan cildin iltihaplanmaya bağlı cilt hastalıklarının başlamasına yol açabileceği fikrinin altını çizdiğini söylüyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan
© The Independent