ABD, Venezuelalı göçmenlerin ülkeye girişiyle ilgili Meksika'yla anlaşma yaptı

ABD'ye yasa dışı giren Venezuelalılar, Meksika'ya sınır dışı edilecek

Yeni programın, ABD-Meksika sınırındaki tehlikeli hatta yaşanan can kayıplarını önlemek için oluşturulduğu belirtildi (Reuters)

ABD, Venezuelalı göçmenlerin ülkeye girişi için Meksika'yla anlaşma yaptı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın 12 Ekim'de yayımladığı açıklamada, ülkeye yasal olarak girme hakkı bulunan 24 bin göçmenin programdan faydalanabileceği belirtildi.

Söz konusu kişilerin, ülkeye uçakla gelmelerine ve iki yıla kadar ABD'de kalmalarına izin verileceği ifade edildi.

Açıklamada, anlaşmadan faydalanmak isteyenlerin ABD-Meksika sınırında değil, Venezuela'da olması gerektiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca kendilerine ABD'de finansal destek sağlayacak ve anlaşmaya uyacaklarını temin edecek bir kişi veya kuruluşla bağlantılı olmaları istendi.

Öte yandan yasal belgelere sahip olmadan Meksika sınırı üzerinden ABD'ye giriş yapmaya çalışan göçmenlerin, Meksika'ya geri gönderileceği de belirtildi.

Ancak önceden bu şekilde ABD'ye giren Venezuelalı göçmenler doğrudan sınır dışı edilmiyor ve sığınma başvurusu yapmaları için kendilerine şans tanınıyordu.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin haberinde, söz konusu programın ABD'deki ara seçimler öncesinde geldiğine de dikkat çekildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkelerindeki yoksulluk ve şiddet olaylarından kaçan Venezuelalılara yardım ederken, yasadışı girişleri de engelleyecek önlemler almasının, ara seçimler öncesi siyasi anlamda olumlu karşılanabilecek bir hamle olduğu değerlendirmesi yapıldı.
 


8 Kasım 2022'deki ara seçimlerde, ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamıyla Senato'daki 100 sandalyenin 35'i için sandığa gidilecek.

Ülkedeki seçim sisteminde Temsilciler Meclisi üyelerinin hepsi, biri ABD başkanının seçildiği genel seçimlerde, diğeri de ara seçimde olmak üzere iki yılda bir yenileniyor.



Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU