Erdoğan: Terör örgütlerine yardım eden oluşumların hiçbir ayrıma gidilmeksizin engellenmesi gerekiyor

Kazakistan'da konuşan Erdoğan, "Küresel güvenlik mimarisinin daha adaletli, hakkaniyetli, temsil kabiliyeti yüksek yeni bir anlayışla şekillendirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK-CICA) Zirvesi Genel Oturumu'na katılarak konuşma yaptı.

Konferansın 6. zirvesine katılmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, 'Yeniden Asya girişimimizin temel hedefi kıta ülkeleri ile ikili ve bölgesel platformlarda iş birliğimizin derinleştirilmesidir. Türkiye olarak dostlarımızın fikirlerine kıymet verirken, tecrübelerimizi paylaşmaya hassasiyet gösteriyoruz" dedi.

Küresel sorunlara vurgu yapan Erdoğan şöyle devam etti:

Mevcut sistemin yapısal sorunları giderek kendisini daha fazla hissettiriyor. Türkiye olarak dünya 5'ten büyüktür diyerek bu duruma dikkat çekiyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz. Salgın sürecinde yaşadıklarımız bu gerçeği bize tekrar hatırlatmıştır. FETÖ, DEAŞ, PKK gibi terör örgütlerine yardım eden, propaganda, finansman, eleman devşirme faaliyetlerine katılan oluşumların hiçbir ayrıma gidilmeksizin engellenmesi gerekiyor. BM Küresel Terörizm'le mücadele stratejisinin eylem planı da bu açıdan önemli bir kazanım olarak görüyorum.

Afganistan'ın kendi kaderine terk edilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Uluslararası camia olarak desteğimizi sürdürmeliyiz. Dış politikamızda öncelik verdiğimiz yardımlarımızı 120 ülkeye ulaştırdık. Bu alanda dünyada milli gelire oranla ilk sıradayız. Suriyeliler olmak üzere 4 milyondan fazla yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapmayı sürdürüyoruz. Adil bir barışın diplomasi yoluyla sağlanabileceğini, savaşın kazananı adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağını hep söylüyorum" ifadeleri kullandı.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Yoğun çabalar tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Ukrayna tahılına yönelik İstanbul mutabakatı ve esir takası somut birer başarıdır. Hedefimiz yakalanan ivmeyi devam ettirerek bir an önce akan kanın durmasını sağlamaktır. Türkiye olarak çok modlu ulaştırma koridorlarını teşvik ediyor, modern İpek Yolu'nun canlandırılmasını destekliyoruz. Orta koridor girişimimize ve Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna büyük önem veriyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU