Pandemi cezalarını ödeyenlerin paraları ne olacak? Tüketici birliklerinin temsilcileri cevapladı

Koronavirüs salgını dönemindeki kurallara uymadıkları gerekçesiyle idari para cezası uygulanan vatandaşların yüzünü güldürecek bir gelişme yaşandı. Para cezaları silinecek. Peki ödemesini yapan vatandaşların durumu ne olacak?

"Bana teşkilatın numarasını verin, eniştemin numarasını gönderin."

İstanbul Tuzla'da 12 Ekim 2020'de bir motorlu kuryeyle polis ekipleri arasında yaşanan gerginlikte dile getirildi bu sözler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maske takmadığı tespit edilen kuryeye, polisler, idari para cezası uygulamak için girişimde bulundu. 

Kurye ise polislere direndi ve kimliğini vermedi. Bunun üzerine yaşanan itiş-kakışta motor kurye birilerini arayarak "teşkilatta çalışan eniştesinin" telefon numarası istedi. 

3 bin Türk lirasını aşan cezalar kesildi

Motorlu kurye hafızalara "küçük enişte" diye kazındı. Sadece bu olay değil benzer pek çok gerginlikler yaşandı pandemi kısıtlamalarının devam ettiği dönemde. 

Sebebiyse pandemi kısıtlamalarına muhalefet edilmesiydi. Maske takmama ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere idari para cezaları kesildi. 

Maske takmamanın cezası 900, sokağa çıkma yasağını ihlal etmenin ise 3 bin 150 liraydı. 

11 Mart 2020'de Türkiye'de görülen Kovid-19 vakalarından sonra getirilen kurallara uymayan pek çok kişiye ceza verildi. 

 

Pandemi döneminde pek çok kişiye cezalar kesildi
Pandemi döneminde pek çok kişiye cezalar kesildi / Fotoğraf: AA

 

Dürüst vatandaşlar yine mağdur mu edilecek? 

İnsanların bir kısmı kesilen cezaları ödedi. Muhtemelen büyük bir bölümü ise "nasıl olsa silinir" diyerek cezaları ödemedi.

Tabii ki cezanın silineceğini savunanlar haklı çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) torba yasaya eklenen bir maddeyle pandemi cezalarının silinmesi sağlanacak.

Ödeyen ödediğiyle kalırken, ödemeyenlerin ise cezaları affedilmiş olacak.

Peki gereken ödemeyi yapanların paraları ne olacak? Bu ülkede sürekli dürüst vatandaşlar mı mağdur edilecek? 

Konuyu tüketici kurumlarının temsilcileri Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

"Ceza alanların büyük bölümü ödemeyi yaptı"

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz'e göre pandemi döneminde maske takmadığı veya sokağa çıkma yasağına uymadığı gerekçesiyle hakkında cezai işlem uygulananların büyük bölümü ödemeyi yaptı. 

Kesilen cezaları ödemeyenlerle ilgili de TBMM'de yapılan yasa çalışmasını olumlu bulduklarını vurgulayan Deniz, "Ancak hukuki anlamda eşitliğin sağlanması için pandemi döneminde kesilen idari para cezalarını ödeyen vatandaşların ödemiş oldukları paraların da kamu alacaklarına uygulanan faiziyle beraber iade edilmesi gerekir" dedi.

 

Mehmet Bülent Deniz
Mehmet Bülent Deniz / Fotoğraf: AA

 

Bunun hukuk devleti olmanın, adaleti sağlamanın bir gereği olduğunu dile getiren Deniz, "Sadece ödememiş olanlara getirilecek bir affın doğru olmadığını düşünürüz. Yasa teklifinin içeriğini henüz kamuoyuna açıklanmadı ama umut ediyoruz ki Meclis idari para cezasını ödeyen vatandaşların paralarının iadesi için bir düzenleme ekleyecektir" diye konuştu.

"TBMM'nin haksız bir düzenlemeye geçit vermemesi lazım"

Aksi durumda vatandaşların anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık nedeniyle ilgili yerlere başvurarak hakkını aramalarını mümkün olduğunu kaydeden Bülent Deniz, şunları söyledi: 

Kamu Denetçiliği Kurumu'nu göreve davet ediyoruz. Eğer yasa ödemeyenlerin cezasını iptal etmekle yetinip, ödeyenlerin parasını iptal etmezse burada büyük bir haksızlık olur. Af olduğu zaman anayasa eşitlik gereği bu affın bu suçtan herhangi bir şekilde etkilenmiş herkes için geçerli olması lazım. Biz konuyu yakından takip ediyoruz. Meclis'in haksız bir düzenlemeye geçit vermeyeceğini, mutlaka ödeyenlerin parasını iade etmeye dönük bir düzenleme yapılacağını düşünüyoruz.

"Cezayı ödeyenlerin paralarını almaları için tüm yollara başvuracağız"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de pandemi cezalarının torba yasayla affedilmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.

 

Mahmut Şahin
Mahmut Şahin / Fotoğraf: AA

 

İlk cezalar kesilmeye başlandığında "ödemeyin" diye çağrıda bulunduklarını anımsatan Şahin, "Çünkü cezaların hiçbir hukuki dayanağı yoktu" ifadelerini kullandı.

"Kanunen cezaları ödeyenlerin paralarını alma gibi bir durumu yok" diyen Şahin, ancak bir yasa değişikliğiyle bunun telafi edilmesini beklediklerini belirtti.

Tüketiciler Birliği olarak konunun takipçisi olacaklarının altını çizen Mahmut Şahin, "Paranın iade edilmesi için kanuni tüm yollara başvuracağımızı belirtmek isterim. Beklentimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kanun görüşülürken bu yönde olumlu bir adım atmasıdır" çağrısında bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU