NASA, Webb ve Hubble teleskoplarını bir arada kullanarak büyüleyici bir görüntü yarattı

Hubble-Webb birlikteliği, gözlemleri ışığın farklı dalga boylarında birleştirerek bilim insanlarının uzak galaksilerdeki yeni ayrıntıları görmesini sağladı

Hubble ve James Webb uzay teleskopları tarafından görüntülenen bir galaksi çifti (NASA, ESA, CSA, W. Keel, R. Windhorst ve STScI)

İkonik bir uzay teleskobundan daha iyi ne olabilir? İki ikonik uzay teleskobu.

NASA, hem James Webb hem de Hubble uzay teleskoplarının gözlemlerini birleştirerek iki uzak galaksinin; parlak, beyaz eliptik bir galaksiyle sarmal bir galaksinin tozlu uzuvlarının daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarını ortaya çıkardı. VV 191 olarak bilinen galaksi çifti, Webb'den gelen yakın kızılötesi ışıkta ve Hubble'dan gelen ultraviyole ışıkta görülüyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Rogier Windhorst liderliğindeki Webb teleskop bilimcilerinden oluşan ekip, NASA blogunda şunları yazdı:

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ve NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'ndan elde ettiğimiz verileri birleştirerek umduğumuzdan fazlasını elde ettik!

Webb'in yeni verileri, parlak beyaz eliptik galaksinin yaydığı ışığı soldan, sarmal galaksinin sağından takip etmemizi ve sarmal galaksideki yıldızlararası tozun etkilerini belirlememizi sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Windhorst ve meslektaşları, Webb'in sarmal galaksinin kollarındaki yıldızlararası tozu yakalayabilmesi sayesinde bu kolların görüntüde çok ince ayrıntılarla göründüğünü yazıyor. Sarmallar beyaz eliptik galaksinin merkezi çıkıntısıyla üst üste biniyor gibi görünse de iki galaksi aslında doğrudan etkileşime girecek kadar yakın değil.

Gökbilimciler galaksilerdeki tozu daha iyi anlamak için VV 191 gibi galaktik çiftleri inceliyor.

Araştırmacılar, "Galaksilerde tozun nerede bulunduğunu anlamak önemli çünkü toz, galaksilerin görüntülerinde görünen parlaklığı ve renkleri değiştirir" diye yazıyor.

Toz taneleri yeni yıldızların ve gezegenlerin oluşumundan kısmen sorumludur, bu nedenle daha fazla çalışma için her zaman varlıklarını tanımlamaya çalışıyoruz.

Birleştirilmiş görüntü, galaktik bir sürpriz de sunuyor: Beyaz eliptik galaksinin saat 10 yönündeki yüzeyinde kırmızımsı bir yay görülebilir. Bu çok daha uzak bir galaksinin görüntüsü; ışığı, yerçekimsel mercekleme olarak bilinen bir süreçte ön plandaki galaksinin yerçekimi tarafından büyütülüyor.

Araştırmacılar, "Lensli galaksinin bu görüntüleri o kadar soluk ve o kadar kırmızı ki Hubble verilerinde tanınmadılar ancak Webb'in yakın kızılötesi görüntüsünde açık bir şekilde görülüyorlar" diye yazıyor.

Bunun gibi yerçekimsel mercekli galaksilerin simülasyonları, bu galaksinin çekirdeğinde ne kadar karanlık madde olduğunun yanı sıra tek tek yıldızlarda ne kadar kütle bulunduğunu yeniden oluşturmamızı sağlıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU