Hekimler göçü durdurulamıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından geçen ay yürürlüğe sokulan "Beyaz Reform" da hekimlerin yurtdışına gidişlerine engel olamadı.
Kamuya dönüşler artsa da yeni düzenlemeleri yeterli bulmayan pek çok hekim, mesleğini Türkiye dışında sürdürme niyetinden vazgeçmedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eylülde 130'u pratisyen toplam 255 hekim, Türk Tabipleri Birliği'ne başvurup yurtdışında görev yapmak için gerekli "İyi Hal" (Goodstanding) belgesi aldı.
İlk 5 branş: Çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıklar, kadın hastalıkları ve doğum, ortopedi ve travmatoloji, radyoloji
Eylül verilerine göre çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı 14 hekimle başı çekerken; onu 10 kişiyle iç hastalıkları takip etti.
Kadın hastalıkları ve doğum ile ortopedi ve travmatoloji branşlarından ise 10'ar hekim iyi hal belgesini aldı.
Beşinci sırada ise 8 hekimle radyoloji bölümü yer buldu.
9 aylık bilanço: Bin 938 hekim yurtdışı belgesini aldı
Eylül ayında 255 hekimin daha "İyi Hal" belgesi almasıyla yılın ilk 9 ayındaki toplam sayı bin 938'e yükseldi.
Yıl sonundaki toplam sayının ise 2 bin 500'ü geçmesi bekleniyor.
9 ayın zirvesi ağustosta gerçekleşti
Ağustos ayında hekimler göçünde tüm zamanların en yüksek sayısı görülmüş; 143'ü uzman, 138'i pratisyen toplam 281 hekim yurtdışı yollarına düşmüştü.
Sağlık çalışanlarına şiddet, fazla mesai, malpraktis ve daha fazlası
Hekimlerin yurtdışına gidişleri uzun süredir tartışılıyor. Maaşların düşüklüğü sürekli gündeme gelse de doktorların Türkiye'den gidişlerinin ana nedeninin para olmadığı, ülkede sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilememesi ve mesleğin eski saygınlığının bulunmaması başlıca sebepler arasında gösteriliyor.
© The Independentturkish