Yapay zeka, insanların hayal edebileceğinden çok daha hızlı şarj olan batarya tasarladı

"Dragonfly" diye adlandırılan yapay zeka, kimyasalları mevcut çözümlerden daha iyi performans gösterecek şekilde birleştirebiliyor

Lityum iyon piller, boyutlarına oranla verebildikleri yüksek enerjiyle en iyi pil çeşitlerinden biri (Unsplash)

Araştırmacılar, daha verimli piller tasarlamak için "Dragonfly" diye bilinen bir yapay zekayı kullandı.

Carnegie Mellon'daki bilim insanları, lityum iyon pillerin daha hızlı şarj olmasını sağlayacak daha iyi elektrolitler tasarlamak için bu sistemden faydalandı.

Elektrolitler, pildeki iki elektrot arasında iyonları (bir elektron kazanarak veya kaybederek yüklenen atomları) hareket ettirir. Lityum iyonları negatif elektrotta, anotta oluşturulur ve elektron kazandıkları katota akar. Pil şarj olduğunda, iyonlar anota geri döner.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pillerle ilgili yeniliklerin meyve vermesi yıllar alabilir çünkü üretimlerinde çok farklı kimyasallar kullanılıyor. Kimyasalların oranını belirlemek ve bunları en iyi kullanım için optimize etmek çetin bir iş olabilir.

Öte yandan, araştırma ekibi, üç potansiyel çözücü madde ve bir tuzu karıştırmak için pompalar, valfler, kaplar ve diğer laboratuvar ekipmanlarının otomatikleştirilmiş bir düzenlemesini kullandı ve daha sonra bu sonuçları Dragonfly'dan geçirdi. Böylece yapay zekanın mevcut elektrolit çözümlerinden daha iyi performans gösteren 6 çözüm sunduğunu gördü.

Bu, test hücresine bugün piyasadaki muadillerine kıyasla yüzde 13'lük bir iyileşme sağladı.

Carnegie Mellon'dan Doçent Venkat Viswanathan, Technology Review'a yaptığı açıklamada elektrolit bileşenlerinin "karıştırılıp eşleştirilmesi için milyarlarca yol olduğunu" söyledi. Ancak yapay zeka Dragonfly, çok fazla önyargı olmaksızın (sistem kimya hakkında bilgi sahibi olmadığı için) süreci daha verimli hale getirebilir.

Dragonfly'ın tek bir hedef yerine birden fazla amaçla deneyler yapabilecek şekilde geliştirilmesi umuluyor.

Araştırmacılar ayrıca, bir kübit akışıyla yüklenen enerjiyi depolamak için mikromaser diye bilinen bir kuantum mekanik sistemi kullanan ve aynı zamanda aşırı şarj riskine karşı koruyan kuantum bataryaların pillerin anında şarj olmasını sağlayabileceğine inanıyor.

Güney Koreli araştırmacılar halihazırda, kuantum batarya teknolojisinin elektrikli otomobillerin evdeki şarj sürelerini 10 saatten sadece üç dakikaya düşürebileceğini, süperşarj istasyonlarınınsa bir aracı sadece 90 saniyede tamamen şarj edebileceğini hesaplamıştı.

Bu yıl yayımlanan bir çalışmada bilim insanları, kuantum bataryanın şarj süresinin bataryanın boyutu büyüdükçe aslında nasıl azaldığına dikkat çekmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU