Güney Kıbrıslılar, ucuz benzin için KKTC'ye akın ediyor

GKRY, yıllık vergi gelirinde 80 milyon euroluk kayıp yaşadı

GKRY yurttaşları, KKTC'ye geçiş için Metehan sınır noktasında uzun kuyruklar oluşturdu (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yaşayanların, ucuz benzin alabilmek için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırında sıraya girdiğini yazdı.

GKRY polisinin paylaştığı verilere göre bu yılın ocak-ağustos döneminde KKTC'ye geçen araç sayısı 601 bin 749 oldu. Bu sayı, geçen yılın aynı döneminde 197 bin 230'du.

Lefkoşa sınırında bekleyen GKRY yurttaşlarından 60 yaşındaki Fanourios Mihail, "Ayda 700 euro maaş alıyorum. KKTC'den benzin satın alınca ayda 200 euro cebime kalıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sınıra yaklaşık 500 metre uzaklıktaki bir benzin istasyonunu işleten KKTC yurttaşı Mehmet Tel ise "Halihazırda müşterilerimin yarısı GKRY'den geliyor. Satışın yarısını onlara yapıyoruz" diye konuştu.

Tel, sınır noktasında yığılmalar olduğunu ve araçların bazen geçiş yapmak için yarım saat beklediğini söyledi.

Kimliğini paylaşmayan 45 yaşındaki bir GKRY yurttaşı da benzin almak için KKTC'yi tercih ettiğini belirterek "4 çocuğum var ve gelirim görece az. Başka türlü geçinemem" dedi.

AFP, son dönemde Türk Lirası'ndaki değer kaybının, enflasyonun fırlamasının ve KKTC'de benzinden daha az verdi alınmasının Güney Kıbrıslılar için cazip bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

Vergi gelirinde 80 milyon euro kayıp

GKRY Benzin İstasyonları Birliği'nin sözcüsü Christodoulos Christodoulou ise söz konusu durumun GKRY için yıllık 7 milyon euro zarara yol açtığını belirtti.

Christodoulou, her yıl vergi gelirlerinde 80 milyon euroluk kayıp yaşandığını da ifade etti.

Yetkili, GKRY hükümetinin 2004'te yürürlüğe konan kanunları uygulamakta yetersiz kaldığını savundu.
 


GKRY, 2004'te Avrupa Birliği'ne (AB) katılmıştı. Bunun üzerine aynı yıl AB mal, hizmet ve kişilerin Türk ve Rum bölgeleri arasında geçişini düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü'nü uygulamaya koymuştu.  

KKTC ve GKRY'yi de facto ayıran Yeşil Hat sınırı, Lefkoşa'nın ortasından geçerek Kıbrıs adasını ikiye bölüyor. Bu bölge, 1964'ten beri Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolünde.

Christodoulou, Yeşil Hat Tüzüğü gereğince KKTC'den GKRY'ye benzin taşınmasının yasak olduğunu belirterek, "Bu yasadışı faaliyetin durmasını istiyoruz" dedi.

GKRY yönetimi hükümet sözcüsü Marios Pelekanos ise "yasadışı benzin taşımacılığını engellemek, yasal benzin tedarikçilerine yansıyan olumsuz etkiyi azaltmak ve vergi gelirlerini korumak için sınır noktalarında düzenli kontroller uygulandığını" belirtti.



Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU