Zelenski, Putin'in nükleer tehdidiyle ilgili konuştu: "Blöf yaptığını düşünmüyorum"

"Bütün dünyayı korkutmak istiyor"

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na göre Rusya, 5 bin 977 nükleer savaş başlığına sahip (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in nükleer silah tehdidiyle ilgili dün konuştu. Zelenski, ABD'de yayımlanan CBS News' yaptığı açıklamada "Putin'in blöf yaptığını düşünmüyorum" dedi.

"Belki de dün blöftü. Şimdiyse gerçek olabilir" ifadesini kullanan Ukrayna Devlet Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Putin bütün dünyayı korkutmak istiyor. Bunlar nükleer şantajın ilk adımları… Putin'e baskı yapmayı sürdürmeli ve devam etmesine izin vermemeliyiz.

Putin geçen hafta askeri kısmi seferberlik ilan ederken ülkesini savunmak için nükleer silahlara da başvurabileceklerini ima etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yıkım yaratacak farklı silahlara" sahip olduklarını hatırlatan Putin, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" demişti.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ses getiren bu ifadelerle ilgili "Eğer insanlar blöf yapmadıklarını söylüyorlarsa bunu ciddiye almalısınız" değerlendirmesini yapmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da "nükleer silahların herhangi bir şekilde kullanılmasının, Rusya için felakete varan sonuçları olacağını" söyleyerek dün uyarmıştı.

"Putin bunu çok iyi biliyor"

Zelenski, CBS News'deki açıklamalarında Rusya'nın istila altındaki bölgelerde Rusya'ya katılım için düzenlenen referandumlara da değinerek ilhakın diplomatik müzakerelerin devam etmesini "imkansız" hale getireceğinin ifade etti:

Putin bunu çok iyi biliyor. Bu konuda kamuoyu önünde açıklama yapmıştım. Bence bu, Putin'in savaşı bitirmeyeceğini gösteren çok tehlikeli bir sinyal.

Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların sürmesinin hayati önem taşıdığını savunan Ukrayna Devlet Başkanı, NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System/Norveç Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi) hava savunma sisteminin teslim alındığını da duyurdu.

Zelenski söz verdi

Zelenski ayrıca dünkü ulusa sesleniş konuşmasında tüm ülkeyi kurtarılacağını söyledi. Ukrayna birliklerinin istila altındaki Herson ve Donbas'ta kontrolü tekrar sağlayacağının sözünü veren Zelenski, "Her katil ve işkenceci, Ukraynalılara yaptıklarından dolayı adalete teslim edilecek" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, CBS News, Guardian, RT, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU