Türkiye'den Rusya'ya referandum tepkisi: Endişe duymaktayız

Dışişleri Bakanlığı’ndan “Bu tür gayrı meşru oldubittiler, uluslararası toplum tarafından tanınmayacaktır” denildi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı’ndan “Ukrayna'nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duymaktayız” tepkisi geldi.

Bakanlık “Ukrayna’nın Rus Kontrolü Altındaki Bazı Bölgelerinde Tek Taraflı Referandumlar Düzenlenmesine Yönelik Girişimler Hakkında” başlığıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

Ukrayna’nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duyulduğu vurgulanan açıklamada, “Bu tür gayrı meşru oldubittiler, uluslararası toplum tarafından tanınmayacaktır. Aksine, diplomatik sürecin canlandırılması çabalarını zora sokacak ve istikrarsızlığın derinleşmesine yol açacaktır” denildi.

Açıklama şöyle sürdü:

Bu vesileyle 2014’te Kırım’ın yasadışı ilhakından bu yana vurgulamakta olduğumuz, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik desteğimizi yineliyor, süregiden savaşın sözkonusu hedef temelinde barışçıl müzakereler yoluyla çözümü için gereken her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu yineliyoruz.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk, Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum  için karar almıştı.

Ukrayna’da Rus ordusunun kontrolü altındaki Herson bölgesindeki yönetim de 23-27 Eylül'de bölgenin Rusya'ya katılması için referandum yapılacağını açıklamıştı.

Zaporijya bölgesinde de söz konusu yönetim, yakın bir zamanda bölgenin Rusya’ya katılması için referandum düzenlenebileceğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU