Ukrayna’ya savaş açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti.
Ulusa sesleniş konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı, batı ülkelerinin “egemen, bağımsız kalkınma merkezlerini bastırmaya, Rusya'yı yok etmeye çalıştığını” öne sürdü.
Putin, “Batı ülkemizi yıkmak istiyor. Rusya'yı ve sınırlarımızı koruyacağız. Bizim amacımız Donbass'ı özgürleştirmek” dedi. Putin, Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini söyledi.
Putin’in kısmi seferberlik ilanının kimleri kapsayacağı konusunda şunları kaydetti:
Sadece şu anda yedekte bulunan ve her şeyden önce orduda görev yapmış, belirli askeri uzmanlıklara ve deneyime sahip olan vatandaşlar, kısmi seferberlik çağrısına tabi olacaktır. Askeri göreve çağrılanlar, birliklere gönderilmeden önce özel askeri harekat deneyimi dikkate alınarak mutlaka ek askeri eğitimden geçecek.
Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'da barışçıl çözüm istemediklerini idda ederek, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" dedi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını söyledi. Şoygu, Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Ukrayna'dan ilk açıklama
Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mihaylo Podolyak Rusya'nın seferberlik ilan etmesinin öngörülen bir durum olduğunu ve bunun savaşın Moskova'nın planladığı gibi gitmediğine işaret ettiğini söyledi.
Podolyak Reuters'a yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "sebepsiz yere savaş çıkarmasının" ve Rusya'nın kötüleşen ekonomik durumununun suçunu Batı'ya atmaya çalıştığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kararnamenin detayları
Kremlin’den yayımlanan, bugünden itibaren başlayan kısmi seferberlik için Putin’in imzaladığı kararnameye göre, seferberlik yoluyla askerlik hizmetine çağrılan Rusya Federasyonu vatandaşları, Rus ordusunda sözleşme kapsamında görev yapan askeri personel statüsüne sahip olacak.
Seferberlik için çağrılanlara sözleşmeli askerlerin maaşları seviyesinde ödeme yapılacak.
Sözleşmeli askerlerin sözleşme süreleri, seferberlik süresi sonuna kadar devam edecek.
Kısmi seferberlik döneminde sözleşmeli askerlik yapanlar ve seferberlik için askerlik hizmetine alınanlar ancak yaş ve sağlık durumları nedeniyle veya mahkemece hürriyetten yoksun bırakılmaları halinde görevlerinden çıkarılabilecek.
Kararnameye göre, Rus hükümeti kısmi seferberlik faaliyetlerini finanse edecek, Rus ordusunun ihtiyaçlarını gidermek için gereken önlemleri alacak.
Valililere, seferberlik çağrısı esnasında her bölge için Savunma Bakanlığının istediği asker miktarını belirlenen süre içinde sağlama talimatı verildi.
Savunma sanayisinde çalışan Rus vatandaşları seferberlik hizmetine dahil olmayacak.
Kaçmanın cezası 10 yıl
Rusya’da dün alınan karar ile askeri ceza kanununda bazı değişiklikler yapılmıştı.
Buna göre seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştı.
Tasarıya göre, düşman ordusuna gönüllü teslim olan askerlere 10 yıl, savaş zamanı yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilebilecek.
Reuters, Sputnik, AA