2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi sona erdi

Zirvede, önde gelen küresel ve yerel aktörler ve sektörlerle 40’tan fazla anlaşma imzalandı ve küresel yapay zeka ortamını hareket ettirecek 10’dan fazla öncü girişim başlatıldı

Fotoğraf: SPA

 

 

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu’nun (SDAIA) ‘İnsanlığın İyiliği İçin Yapay Zeka’ sloganı altında başkent Riyad’daki Uluslararası Kral Abdulaziz Konferans Merkezi’nde düzenlediği 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi sona erdi.

SDAIA Yönetim Kurulu Başkanı Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın himayesinde düzenlenen üç günlük zirveye dünya çapından politikacılar, uzmanlar ile yapay zekaya ilgi duyan 15 bin kişi katıldı.

Zirvede, önde gelen küresel ve yerel aktörler ve sektörlerle 40’tan fazla anlaşma imzalandı ve küresel yapay zeka ortamını hareket ettirecek 10’dan fazla öncü girişim başlatıldı.

SDAIA, Veliaht Prens’in bilgi ekonomisine geçiş, veri tabanlı bir ekonomi inşa etme girişimini destekleme konusundaki büyük ilgisi doğrultusunda 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi’ni düzenledi.

Üç gün boyunca zirve, dünyanın dört bir yanından hükümet ve özel sektördeki uzmanlar, akademisyenler, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin CEO’ları, şirketler, yatırımcılar ve işadamları, düşünce liderleri, yenilikçiler ve karar vericileri bir araya getiren uluslararası bir platform oluşturdu.



90 ülkeden 15 bin katılımcıyı aşan zirvede, 3 gün boyunca düzenlenen 100 oturumda, 200 konuşmacı veri ve yapay zeka alanındaki ilham verici vizyonlarını sundu.

Zirve süresince, ülkedeki büyük uluslararası şirketler ve devlet kurumları arasında bir dizi anlaşma ve ortaklık imzalandı.

Söz konusu anlaşmalar şunlar;

Kral Abdulaziz Bilim ve Teknoloji Şehri (KACST) ve Qassim Üniversitesi araştırma ve teknik geliştirme çalışmalarına yönelik işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma, tıbbi bakım, çevre, tarım, yenilenebilir enerji ve siber güvenlik, Arapça, Kuran ve Sünnet bilimleri için bilgisayar uygulamalarının işlenmesi alanlarında teknik uygulamaları desteklemek için teknik işbirliği ve araştırmaları geliştirmeyi amaçlıyor.



Taraflar, verileri ve yapay zekayı etkinleştirmek ve araştırma ve geliştirme sistemini desteklemek için işbirliği yapacak.

Anlaşma, dijital teknolojiyi kullanarak araştırma ve uygulama için fikirlerin geliştirilmesini de sağlayacak.

İşbirliği, yapay zekanın teorik ve uygulamalı alanlarında teknik ve mühendislik bölümlerinden mezun olanların yanı sıra Qassim Üniversitesi öğrencilerinin işe alınmasını kolaylaştırmayı ve bilimsel araştırma sistemini desteklemek için verileri kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor.



SDAIA, yapay zeka alanında dünyada lider bir şirket olan SenseTime Group ile 776 milyon riyal (206.54 milyon dolar) değerinde yatırım anlaşması yapıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı ve SDAIA’nın ortak merkezi Enerji İçin Yapay Zeka Merkezi, yapay zeka kullanarak sıfır karbon emisyonu anlayışının yaygınlaşmasını hızlandırmak için ABD merkezli IBM ile bir anlaşma imzaladı.



SDAIA ve Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) veri bilimi ve yapay zeka alanında bir mükemmellik merkezi kurmak amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Suudi Arabistan Elektrik Şirketi (SEC), Suudi Arabistan’da düzenlenen 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi’nde Microsoft, Udacity ve DataRobot şirketleri ile mutabakat zaptı imzaladı.

Microsoft ile imzalanan mutabakat zaptı, yapay zeka alanındaki becerileri sürdürmeyi ve yükseltmeyi amaçlıyor.



Udacity ile yapılan mutabakat zaptı ise, dijital dönüşüm ve yapay zeka alanlarında öğrenme yollarına göre becerileri geliştirmeyi hedefliyor.

Son olarak DataRobot şirketi ile de yapay zeka kullanarak öğrenmeyi geliştirmek ve akıllı çözümler uygulamak amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.



Bu ortaklıklar, Suudi Arabistan Elektrik Şirketi’nin dijital dönüşüm stratejisine uygun olarak, şirketin yapay zeka yolculuğundaki çabalarını artırma kapsamında gerçekleşti.

SDAIA ve Google Cloud dünya çapında kadınları yapay zeka ve makine öğrenimi alanında kariyer yapmaları için güçlendirmeyi amaçlayan Elevate isimli yeni işbirliğini duyurdu.

Ayrıca, Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) Yapay Zeka Etiği İlkeleri geliştirildiğini açıkladı.



Yapay Zeka Etiği İlkeleri ile, ülkenin vatandaşlar ve ziyaretçiler için sunduğu hizmetlerde, yapay zeka ve teknoloji inovasyonunu geliştirmenin önemi kabul ediliyor.

SDAIA, yapay zeka kullanımı için küresel ve yerel standartları ve yönergeleri analiz ettikten sonra, kuruluşların yapay zekayı teşvik etmek için kullanabilecekleri bir operasyonel çerçeve geliştirdi.

Bu ilkeler, ülkenin teknoloji sınırlamalarından kaçınmasına veya azaltmasına yardımcı olmak için ortak bir zemin veya standartlar sağlayacak.

Söz konusu yedi ilke, adalet, mahremiyet ve güvenlik, insanlık, sosyal ve çevresel faydalar, güvenilirlik ve güvenlik, şeffaflık ve açıklanabilirlik ve hesap verebilirlik ve sorumluluk.

Suudi Arabistan Yapay Zeka Şirketi (SCAI), geliştirilmiş yapay zeka laboratuvarını finanse etmek ve yetenekli Suudiler için iş imkanları sağlamak amacıyla ülkede yeni bir şirketin kurulduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco, yapay zeka sektöründe çözümler geliştirmek amacıyla ‘Aramco Global AI Corridor’ (Aramco Küresel Yapay Zeka Koridoru) adlı yeni bir proje başlattı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU