Zelenski uyardı: "Önümüzdeki 90 günde Rusya elinden geleni yapacak"

"Bu, bütün dünya için en zor kış"

200. gününe giren Rusya - Ukrayna savaşı, hız kesmeden devam ediyor (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ordunun Rus güçlerine karşı ilerleyişini kutladı. Dün gece yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında 2 bin kilometrekarelik bir bölgeyi geri aldıklarını söyleyen Zelenski, "Kaçmak Rus ordusu için iyi bir seçim. Ukrayna'da istilacılara yer yok ve olmayacak" dedi.

Zelenski öte yandan kış aylarının, ülkesinin geleceğini belirleyeceğini savundu.

"Bu, bütün dünya için en zor kış" diyen Ukrayna Devlet Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Rusya bu kışın ilk 90 gününde Ukrayna, Avrupa ve dünyanın direnişini kırmak için her şeyi yapacak. Çünkü Rusya'nın umudu, son iddiası bu.

Zelenski, "Gelecek 90 gün, Ukrayna'nın 30 yılı aşan bağımsızlığını belirleyecek... Kış, geleceğimizi belirleyecek" değerlendirmesini yaptı.

Moskova'nın halka ısınma ve elektrik sağlayan tesisleri hedef alacağını iddia eden Zelenski, Batılı müttefiklerinin verdikleri destekte ellerinden geleni yapmalarını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Kupyansk ve İzyum bölgelerinde kontrolün sağlandığını dün duyurdu. İzyum, Kremlin'in Harkov bölgesindeki kuvvetlerinin ana üssü konumundaydı.

Zelenski, bölgedeki Vasilenkovo ve Artemivka köylerinin de kurtarıldığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı da Harkov'daki İzyum ve Balakley'den geri çekilmeye başladığını dün duyurdu. Birliklerin, Donbas'taki operasyonlara yardım için yönlendirildiği kaydedildi.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan savaşta Kiev Lviv ve Odesa'yı ele geçiremese de ülkenin doğusunda pek çok bölgeyi istila etti.

Birleşmiş Milletler'in 5 Eylül'de açıkladığı verilere göre savaşta 5 bin 718 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 8 bin 199'u buldu.

 

Independent Türkçe, Guardian, Newsweek, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU