Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünü duyurmak için seçilen fotoğrafın hikayesi

Kraliyet Ailesi tüm resmi hesaplarda aynı siyah beyaz fotoğrafı kullandı

Kraliçe II. Elizabeth öldüğünde 96 yaşındaydı (Buckingham Sarayı)

Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül Perşembe günü öldü ve Kraliyet Ailesi'nin vefat duyurusu onun siyah beyaz bir fotoğrafıyla yapıldı.

Kraliyet Ailesi'nin resmi sosyal medya hesapları, Britanya'nın en uzun süre görev yapan hükümdarının ölümünü, 15 yıl önce Kraliçe Elizabeth'in 80. doğum günü vesilesiyle Jane Bown'ın çektiği bir portreyle doğruladı.

1995'te Britanya İmparatorluk Nişanı (CBE) alan Bown, 2006'daki 80. doğum gününde Kraliçe'yi Mavi Salon'da otururken fotoğraflamak için talepte bulundu.

Merhum fotoğrafçı 2014'te The Independent'a verdiği bir röportajda "Sandalyenin etrafında dönerek yaklaşık üç film rulosu bitirdim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bown, "Nedimesi odaya girerken Kraliçe'nin nazikçe gülümsediği kareyi beğenmiştim..." diye ekledi.

Sonunda saray, koleksiyonlarına daha resmi olan önden çekilmiş portreyi seçti.

Kraliyet Koleksiyonu Vakfı'nın internet sitesindeki açıklamaya göre, Kraliçe II. Elizabeth 80. yaş günü başladığında baş ve omuz portresini çekmesi için Jane Bown'ı seçmişti.

Portre, Buckingham Sarayı'nda çekildi.
 


Bown, profesyonel fotoğrafçılık kariyerine 1940'ların sonunda başladı.

Kısa bir süre düğün fotoğrafları ve çocuk portreleri çektikten sonra Bown, 1949'da The Observer'a girdi.

Aralık 2014'te 89 yaşında hayatını kaybeden Bown, her zaman siyah beyaz çekim yaptı ve doğal ışık kullandı. 1960'larda kısa bir süre renkli fotoğraf çekmeyi denediyse de bunu "gürültülü ve dikkat dağıtıcı" buldu.

The Independent'a konuşan Bown, şunları söylemişti:

Siyah ve beyazın sadeliğini ve doğrudanlığını tercih ediyorum. Altta yatan aydınlık ve karanlık desenleri vurguluyor ve özneye doğal bir ahenk katıyor.

Bown, 1995'teki CBE töreninde Kraliçe Elizabeth'in kendisini sanatçı olarak nitelendirmesine kısaca "Ben sanatçı değilim, sadece bir amatörüm" diyerek yanıt vermişti.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, 70 yıl boyunca devlet başkanlığı yapan, seleflerinden daha uzun süre görevde kalan, sosyal ve siyasi yaşamdaki önemli değişikliklere denk gelen Kraliçe, 8 Eylül Perşembe günü öğleden sonra Balmoral'da "huzur içinde" öldü.
 


Dünyanın dört bir yanından gelen anma mesajlarına yanıt veren Kral III. Charles, annesini "çok sevilen" ve "aziz bir hükümdar" olarak nitelendirdi.

Anma mesajı yayımlayan pek çok ünlü arasında Sör Tom Jones, Daniel Craig, Janet Jackson ve Elton John gibi isimler yer aldı.

Resmi açıklama, üst düzey Kraliyet mensuplarının Kraliçe'nin yanında olmak için Balmoral'a gitmelerinden kısa bir süre sonra, saat 18.40'ta yapıldı. Günün erken saatlerinde Avam Kamarası'na, doktorlar sağlığından endişe duyduğu için Kraliçe'nin tıbbi gözetim altına alındığı söylenmişti.

Eşi Camilla'nın Konsort Kraliçe unvanı aldığı Charles, "sevgili" annesinin ölümü hakkında "benim ve ailemin tüm üyelerinin en üzücü anı" dedi.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU