Çin'de "toplumsal aşırılık ve israfa" karşı ay keki denetimi yapıldı

"Yolsuzluğa bile yol açabilir"

Ay kekleri, en az 3 bin yıl önceye dayanan Ay Festivali kutlamalarının vazgeçilmez bir parçası (Unsplash)

Çin, Ay Festivali'yle özdeşleşen geleneksel ay keklerinin pahalıya satılmasına ve "toplumsal aşırılıklara" karşı harekete geçti.

Pekin yönetimi, Ay Festivali yaklaşırken fiyatları fırlayan ay keklerine dair denetim düzenledi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, yetkililerin ağustos başından beri yaptığı incelemelerde yaklaşık 180 bin satıcının ürünlerini kontrol ettiği belirtildi.

Yetkililer, ortalama 70 Çin Yuanı (yaklaşık 185 TL) maliyete sahip ay keklerinin satış fiyatının 500 Çin Yuanı'nı (yaklaşık 1300 TL) geçmemesi gerektiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denetimlerde bazı satıcıların keklerin fiyatını 499 Çin Yuanı olarak belirlediği, lüks paketleme veya fındık ya da likör gibi yan ürünlerle kekleri çok daha yüksek fiyatlara sattığı tespit edildi. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan Tayvanlı gazeteci Clarissa Wei, ay keklerinin seri üretiminin 20. yüzyılın ortasında Hong Kong'da başladığını, buradan Çin anakarasına geçtiğini söyledi.

Lüks ay keklerinin Çinliler için statü göstergesi haline geldiğini belirten Wei, bazı markaların ay kekleri paketlerinin dizaynı için bir yıl önceden hazırlık yaptığını ifade etti.

Öte yandan ay keklerine yönelik denetim, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "toplumsal aşırılıklara karşı" düzenlemelerinin bir parçası olarak görülüyor.

Devlete bağlı Çin Haber Ajansı'nın dergisi China Newsweek'e konuşan bir hükümet yetkilisi, şu ifadeleri kullandı:

Bu yüksek fiyatlı ay kekleri, geleneklerin özünden uzaklaşılmasına neden oluyor. Aşırılığı ve israfı teşvik ediyor. Toplumsal atmosferi olumsuz etkiliyor. Hatta yolsuzluğa bile yol açabilir.

Pekin yönetimi, 2013 ve 2014'te de benzer sebeplerden ötürü ay keki üreticilerine ve satıcılarına denetim yapmıştı.

Ülkedeki ay keki sektörü yaklaşık 16,9 milyar Çin Yuanı (yaklaşık 44,5 milyar TL) değerinde.

Bu yıl 10 Eylül'de kutlanacak Ay Festivali, Çin kültürünün en ünlü festivallerinden biri. Yurttaşlar, bu tarihte en parlak şekilde görünen dolunayın şans ve bereket getirdiğine inanıyor.



Independent Türkçe, Guardian, News 18

DAHA FAZLA HABER OKU