AFP, Türkiye'deki sokak köpekleri tartışmasını yazdı

1910'da 80 bin sokak köpeğinin Hayırsızada'da ölüme terk edildiği hatırlatıldı

Dünya basınına konu olan Boji'yi, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'un sahiplendiği açıklanmıştı (Reuters)

İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de sokak köpekleri son dönemde tartışma konusu oldu. Bir yanda basında sokak köpeklerinin insanlara saldırdığı pek çok habere yer verilirken, diğer yandan da hayvan hakları savunucuları Havrita adlı uygulamanın ardından sokaktaki canlılara yönelik saldırıların arttığını söylüyor.

AFP de sokak köpeklerinin Türkiye'de nasıl siyasi krize yol açtığını kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün geçilen haberde, İstanbul'un neredeyse her yerinde hem kedilerin hem de köpeklerin sokaklarda dolaştığı ve bu hayvanların, şehrin sembolü haline geldiği yazıldı.

Kedi ve köpeklerin İstanbul'da çok eskiden beri varlığını sürdürdüğü hatırlatıldı.

Fransız haber ajansının aktardığına göre, Dört Ayaklı Belediye: İstanbul'un Sokak Köpekleri adlı serginin küratörü Ekrem Işın "Bu bir tesadüf değil" dedi:

Biz hayvanlarla iç içe yaşayan bir toplumuz. Aslında bu bir doğu geleneği. Her mahallenin köpeği ve onlara bakan insanları var.

AFP, "Bu son zamanlarda aşk-nefret ilişkisi oldu ve ne yazık ki kutuplaşmış ülkedeki pek çok şey gibi siyasette büyük bir yer edindi" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır

Gaziantep'te 22 Aralık 2021'de iki "pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş, ağır yaralanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konu hakkında "Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır" diye konuşmuştu.

AFP, Erdoğan'ın bu ifadesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik bir mesaj olduğunu savundu.
 


İstanbul'da toplu taşımada gezmesiyle ünlenen sokak köpeği Boji'yle ilgili, Gaziantep'teki saldırıdan iki ay önce başlatılan sosyal medya kampanyası hatırlatıldı.

Haberde "Erdoğan'ın mesajı açıktı: Hükümet, muhalefetin serbest dolaşmasına izin verdiği köpeklere karşı sokakları güvenli hale getirmeye çalışıyordu" değerlendirilmesi yapıldı.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise AFP'ye yaptığı açıklamada hükümeti, muhalefetin kontrolündeki belediyelere kısırlaştırma ve barınak için yeterli fon vermemekle suçladı.

Havrita'ya erişim engellendi

Ajan, Havrita'nın uygulaması ve internet sitesinin mayısta kullanıma girmesinden sonra, toplu köpek ölümleri haberlerinin yayıldığına işaret etti.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi "Zehirlenme vakaları ve toplu katliamlara dair daha fazla şey duymaya başladık. Bu sorunu hayvanları öldürerek çözemeyiz" diye konuştu.

Havrita'da kullanıcılar, sokak köpeklerinin bulunduğu bölgeleri işaretliyordu. Hayvanseverlerin tepkisini çeken uygulamaya erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla geçen ay engellendi.

İstanbul'da geçmişte de hayvanların ortadan kaldırılmaya çalışıldığı belirtildi. 1910'da 80 bin sokak köpeği, dönemin başkentine Avrupai bir görünüm kazandırmak için Hayırsızada diye bilinen Sivriada'ya gönderilmişti.

O dönemde sık sık İstanbul'a uğrayan Fransız romancı Pierre Loti, bir yazısında "İçecek bir damla su yoktu. Köpekler açlık ve susuzluktan birbirini öldürdü. Adanın yanından en zaman bir tekne geçse hepsi kıyıya koşardı. Yürekler acısı feryatlarını duyabiliyordunuz" cümlelerini kaleme almıştı.

Animasyon filmi Chienne d'Histoire'yla (Hayırsızada) 2010'da Cannes Film Festivali'nde Kısa Film dalında Altın Palmiye ödülünü kazanan Yönetmen Serge Avedikian, köpeklerin bir kez daha siyasetin kurbanı olduğunu düşünüyor.

Ermeni asıllı Fransız sinemacı, "Toplumda diyalog olmadığı ve hemen hemen hiçbir konuda anlaşılmadığı için köpekler üzerinden hesaplaşıyorlar" dedi.

Ankara'daki hayvan bakım merkezi Patiliköy'ün kurucusu Volkan Koç ise sorunu Avrupa gibi köpekleri kısırlaştırıp sahiplendirerek çözülebileceğini belirtti:

Bunda geri kalmış olabiliriz ama halkımız iyi kalpli. Bir azınlığın hayvanlara zarar vermesine asla izin vermeyeceğiz.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU