İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu Birleşik Arap Listesi (Raam) lideri Mansur Abbas, New York Times'a (NYT) verdiği röportajda çarpıcı açıklamalar yaptı.
Koalisyon denemesinden ders çıkardıklarını belirten 48 yaşındaki lider, "Süreç yeni başladı" dedi.
Koalisyona katılma sinyali
NYT'ye yaptığı açıklamada "Her iki tarafta da hâlâ korku ve şüphe var" değerlendirmesini yapan Abbas, koalisyona bir kez daha katılabileceklerini belirtti.
Benet ve halefi Yair Lapid'le oluşturdukları koalisyon sürecinin "yeni başladığını" savunan Abbas şöyle konuştu:
Ülkeyi birlikte yönetebileceğimizi kanıtladık.
1 Kasım'da erken seçime gitmeye hazırlanan ülkede anketlerin çoğu, Birleşik Arap Listesi'nin bir kez daha barajı geçerek 4 sandalye kazanabileceğini gösteriyor.
NYT, bu sandalye sayısı sayesinde Abbas ve ekibinin bir önceki seçim sürecinde olduğu önemli rol oynaması için yeterli olduğunu yazdı.
Abbas, Birleşik Arap Listesi'ni "terörizmi destekleyen ve İsrail'i yok etmek isteyen Müslüman Kardeşler'i temsil eden antisemitik, antisiyonist bir parti" diye niteleyen Netanyahu'ya da tepki gösterdi.
Bu yorumların "hayal kırıklığı" yarattığını ve "küçük siyasi çıkarlardan" kaynaklandığını savunan politikacı, buna rağmen ileride Netanyahu liderliğindeki bir koalisyonda yer alabileceklerini vurguladı.
Birleşik Arap Listesi lideri ana amacının ülkede karar alma süreçlerinde yeni bir siyaset üretmek, "cesur bir ortaklık" kurmak ve Arap azınlığın durumunu iyileştirmek olduğunun altını çizdi.
Abbas, dağılan koalisyona başarılı veya başarısız demek için erken olduğunu söyleyerek de uyardı:
Bütün sorunları birkaç ayda çözmeyi bekleyemezsiniz. Bir yıl önce iç savaşın eşiğindeydik.
Koalisyonla Birleşik Arap Listesi'nin yaptığı anlaşmada, ülkedeki Filistinlilerin koşullarını iyileştirmek ve silah şiddetiyle mücadele etmek için hazırlanan 5 yıllık plana 30 milyar şekel (yaklaşık 167,5 milyar TL) yatırım yapılması vardı.
Abbas, bu paranın yüzde 70'inin dağıtılacağı projelerin belli olduğunu ancak hükümetten onayın geç geldiğini açıkladı.
Birleşik Arap Listesi lideri, yeni hükümette önceliğinin bu planları hayata geçirmek, Arapların konut ve eğitim sıkıntısına odaklanmak olduğunu belirtti.
"Ders aldık"
Abbas, hükümetteki ilk deneyiminde aldığı derslerle ilgili de konuştu.
Raam nisanda artan şiddet olayları ve Mescid-i Aksa'da yaşanan gerilim nedeniyle koalisyona desteğini çekmiş, hükümete tekrar katılmak için danışma organı Şura Konseyi'nin kararını beklemişti.
Netanyahu, hükümetin Şura Konseyi tarafından rehin alındığını söylemişti.
"Bunun kendi kalemize gol atmak olduğunu kabul ediyorum" diyen Abbas, şöyle konuştu:
Koalisyonda nasıl hareket edileceğine dair herhangi bir deneyimimiz yoktu. Gelecekte, 'ülkeyi İslami Hareket'in yönettiği' izleniminden kaçınmak için bu tür siyasi kararların seçilmiş temsilcilere bırakılması gerekiyor.
Abbas, ülkedeki diğer azınlıklara işaret ederek "zorluk çeken sadece biz değiliz" ifadesini kullandı:
Sıra bizde.
Örneğin İsrail 1948'de kurulduktan sonra Ortadoğu ve Kuzey Afrika kökenli Mizrahi Yahudileri ayrımcılığa maruz kalmış ve siyasi arenada nüfuzlarını 1970'lerde kazanmıştı.
Diş hekimliğinden siyasete
22 Nisan 1974 doğumlu, evli ve üç çocuk babası Mansur Abbas, Aşağı Celile bölgesinin El-Mağar beldesinde ikamet ediyor.
Kudüs'teki İbrani Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olan Abbas, diş hekimi olarak bir süre mesleğini icra etti.
İsrail'in 2019 yılındaki seçimlerinde Birleşik Arap Listesi'ne öncülük eden Abbas, o yıl ilk kez seçimleri kazanarak parlamentoya girmiş oldu. Bu tarihten itibaren Abbas, 4 kez daha seçilerek meclise girmeye hak kazandı.
İsrail'deki Mart 2021 seçimlerinde, Ortak Arap Listesi Bloku'ndan ayrılarak tek başına seçimlere giren Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi, yüzde 3,25'lik seçim barajını geçti. Baraj altında kalması beklenen Birleşik Arap Listesi, büyük bir sürprizle Meclis'e 4 milletvekili göndermeyi başardı.
İsrail'de 12 yıl iktidarda kalan eski başbakan Netanyahu'ya karşı kurulan, 8 partiden oluşan koalisyon hükümeti bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra haziranda dağılmıştı.
Koalisyonla ülkede ilk kez bir Arap partisi hükümete katılırken ülke, 1 Kasım'da erken seçilme gitme kararı almıştı. Bu, İsrail'de yaklaşık 3,5 yıl içinde beşinci genel seçim olacak.
Arap partileri, Siyonist olduğu, Filistin halkının haklarını tanımadığı ve işgali sona erdirmeyi reddettiği için nadir durumlar dışında herhangi bir İsrail hükümetiyle anlaşmaya genellikle yanaşmıyor.
Abbas bu geleneksel anlayışı yıkarak, Filistinlilerin önemli hukuki ve hayati sorunlarına çözüm bulma karşılığında İsrailli partilerle anlaşmıştı.
Ülkede pek çok Yahudi ve Filistinli politikacı, bir Arap partisinin hükümete katılmasıyla ilgili tartışmalarını sürdürüyor. Eski Başbakan Naftali Benet ve hükümeti de Abbas sebebiyle eleştiri yağmuruna tutuldu.
Çeşitli görüşleriyle Filistinlilerin tepkisini çeken Abbas, İsrail'i fiili bir Yahudi devleti olarak tanıyor ve Filistinlilere karşı apartheid uyguladığı suçlamasına katılmıyor.
Örneğin muhalefetteki Ortak Arap Listesi lideri Ayman Odeh, Raamlı siyasetçiler hakkında "evcil hayvanlar" ifadesini kullandı.
Sağ görüşlü Yahudilerse, Abbas'ın Hamas'la bağlantısı olduğunu iddia etti. Öte yandan Abbas, Hamas'la ilişkisi olduğunu reddederken örgütün lideri Yahya Sinvar, Raam liderini "hain" ilan etti.
Independent Türkçe, New York Times, AA
Derleyen: Uğurcan Yıldız