Çin'de "canavar" balık aranıyor

Yaratık gölün boşaltılmasına rağmen bulunamadı

Timsah balıklarının ağırlığı 150 kilograma ulaşabiliyor (Payton Moore/Arşiv)

Çin'in Henan eyaletine bağlı Ruzhou'da yetkililer, bir göldeki "canavar" balığı arıyor. Yaratığın, timsah balığı olduğu düşünülüyor. Balığın bulunması için Yunchan Gölü boşaltılsa da Washington Post'un "canavar" diye nitelediği hayvan kaçmayı başardı.

Amerika kıtasına özgü bu hayvanlar, Çin'e ilk başta evcil balık niyetiyle götürüldü. İlginç görünümleri nedeniyle ilgi çekse de çok büyüdükleri için yaban hayatına bırakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzunluğu 3 metreyi bulabilen bu yaratıkların 100 milyon yıldan daha eskiye dayandığı düşünülüyor. Uzmanlar, yaratığın kendilerini tehdit altında hissederse insanlara saldırabileceğini ancak bunun nadiren yaşandığını belirtiyor.

Ülkenin doğusundaki Jiangsu'da geçen hafta bir timsah balığı, bir çocuğu ısırdıktan sonra yakalanmıştı.

Çinli bilim insanları, timsah balıklarının istilacı türler listesine eklenmesini istiyor. Açgözlü balığın, ekosistemi tehdit ettiği savunuluyor.

Su ekosistemleri uzmanı Gu Dangen, "Bir timsah balığı burada bir nehre, göle veya balık çiftliğine bırakılırsa her şeyi yiyip bitirmeye başlar. Bu, yerel ekosistemler için büyük bir tehdit" dedi.

İlk kez yaklaşık 12 hektarlık yapay göl Yunchan'da temmuzda görülen balığın uzunluğunun 70 santimetre olduğu düşünülüyor.
 


İki hafta boyunca yapılan arama çalışmalarının başarısız olmasının ardından Yunchan Gölü, salı günü boşaltıldı. Basın kuruluşları ve Çinli TikTok fenomenleri de bölgeye akın etti. Çin'in devlet kontrolündeki tabloid gazetesi Chutian Metropolis Daily'nin canlı yayınını 37 milyondan fazla kişi takip etti.

Öte yandan suyun boşaltılmasına rağmen "canavar" bulunamadı. Yetkililer, timsah balığının göle giden 100 metrelik boru hattında saklanma ihtimali olduğunu vurguladı. Boru hattında su ve kirli hava bulunuyor. Uzmanalr bu yüzden boru hattına girilmeden balığın yakalanması için plan yapıyor.

Arama çalışmaları devam etse de bazı sosyal medya kullanıcıları, bunun gerekli olup olmadığını tartışmaya başladı.

Su ekosistemleri uzmanı Gu da "Ekonomik açıdan elbette buna değmiyor. Timsah balığı gördüğümüz her gölü boşaltacak mıyız?" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Telegraph, South China Morning Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU