ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktörü Kenneth Roth, hükümetlerin her zaman yurttaşların haklarını gasp etmeye meyilli olduğunu söyledi.
Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği söyleşide Roth, "Bence son 30 yılda, insan hakları hareket derinleşti ve güçlendi" dedi.
66 yaşındaki eski avukat, sözlerine şöyle devam etti:
Bu insan hakları ihlallerinin ortadan kalktığı anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır. Hükümetler, daima insan haklarını ihlal etmeye meyilli.
Roth, bu duruma örnek olarak Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara yönelik baskıcı tavrını, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasını ve Yemen'deki iç savaşı gösterdi.
ABD'li insan hakları savunucusu, dünya çapında artan aktivizmin buna karşı harekete geçmekte önemli olduğunu belirterek, "Böylelikle, özellikle de herkesin akıllı telefona sahip olduğu bu sosyal medya çağında, hükümetlerin artık yaptığı suiistimalleri gizlemesi neredeyse imkansız" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Roth, insan hakları aktivizminin hükümetler üzerinde baskı kurmayı başardığını da savunarak, dünyanın son 30 yılda "hem iyi hem kötü olarak değerlendirilebilecek köklü değişimler yaşadığını" ifade etti.
HRW direktörü, son dönemde izlediği politikalar nedeniyle Rusya'nın Sovyet dönemine geri döndüğünü, Çin'inse Maocu tarzda bir yönetime kaydığını savundu.
Aktivizmin daimi bir çaba gerektirdiğini vurgulayan Roth, insan hakları ihlalleri yapan yönetimlere karşı "Bu bir mücadele, sonsuz bir mücadele. Hiç olmazsa onları utandırmayı ve mahcup etmeyi başarabiliriz" dedi.
1993'ten beri HRW'nin başında olan Roth, nisanda yaptığı açıklamada ağustos sonunda görevinden ayrılacağını duyurmuştu.
Independent Türkçe, AFP, HRW