ABD'de farklı kurumlardan bir araştırma ekibi, Dünya yörüngesinde Ay gibi en çok kaç gökcisminin dönebileceğini merak etti.
Teksas Üniversitesi, Valdosta Eyalet Üniversitesi, Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'nden araştırmacılar, sorunun cevabını hakemli bilimsel dergi Earth and Planetary Astrophysics'te yayımlanan bir makalede verdi.
Buna göre Dünya yörüngesinde Ceres büyüklüğünde 7 ya da 8, Plüton büyüklüğünde 4 ya da 5, Ay büyüklüğünde üç, hatta 4 gökcismi yer alabilir.
Bilgisayar simülasyonlarına başvuran araştırmacılar, böylece bir gezegeni istikrarsızlaştırmadan yörüngede dolaşabilecek maksimum ay sayısını tahmin etmeyi mümkün kıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çalışmanın ortak yazarı Dr. Billy Quarles, Önceki çalışmalarımdan birinde, ikili yıldız sistemi Alpha Centauri için gezegen konumlanmalarını inceledim. Her yıldızın yaşanabilir bölgesinde var olabilecek gezegen sayısı için bir tahmin geliştirmiştim" diye konuştu.
Quarles'in bu yöntemi, yeni çalışmada birçok farklı yöntemle harmanlandı ve böylece Ay tahminleri oluşturuldu.
Bulgular, Dünya benzeri ötegezegenlerin yörüngesinde dönen ayları tanımlamak için de kullanılabilir. Diğer bir deyişle bu ötegezegenlerin etrafında dönen küçük gökcisimlerinin varlığının tespitini kolaylaştırabilir.
Şimdiye dek keşfedilen ötegezegen sayısı artmaya devam ederken, bilim insanları yalnızca iki olası öteuyduyu saptayabildi.
Gökbilimciler yine de iyimser. Zira gelecek yıllarda ufak boyutlarda ay bulabileceklerini umuyorlar.
Güneş Sistemi'ninse toplamda 200'den fazla uydusu var. Ancak gezegenlerin durumu değişiklik gösteriyor. Bilindiği üzere Dünya sadece bir aya sahipken, Mars iki aya sahip. Öte yandan Merkür ve Venüs'ün yörüngesinde bu tip bir gökcismi yer almıyor.
Independent Türkçe, Universe Today, Vaughan Today
Derleyen: Çağla Üren