Yunanistan'ın birkaç yıl öncesine kadar neredeyse hiç kullanılmayan Dedeağaç Limanı, Doğu Avrupa'da askeri varlığını artıran ABD için önemli bir merkez oldu.
ABD bölgeye bir süredir geniş çaplı askeri sevkiyat yaparken Pentagon, bunun sebebi olarak Rusya'yı işaret ediyor. Ancak hem Moskova hem de Ankara, Dedeağaç'a silah yığılmasına tepki gösteriyor.
"Bu, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'daki ekonomik ve diplomatik ilişkileri nasıl yeniden şekillendirdiğini gösteriyor" ifadesini kullanan New York Times (NYT), Dedeağaç Limanı'nı mercek altına aldı.
"Milli güvenliğe tehdit"
Haberde Türkiye ve Yunanistan'ın NATO üyesi olmalarına rağmen hem Kıbrıs hem de Ege'deki bazı adalar yüzünden uzun süredir aralarında husumet bulunduğu belirtildi. Ankara'nın, Atina ve Washington arasındaki ilişkilerin derinleşmesini "potansiyel bir tehdit olarak gördüğü" savunuldu.
Ankara ve Moskova'daki üst düzey yetkililerin, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından ABD'nin Yunanistan'daki askeri operasyonlarını artırmasını "milli güvenliğe tehdit" olarak nitelendirdiği hatırlatıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da haziranda yaptığı açıklamada ABD'nin bölgedeki karakollarına işaret ederek "Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Kusura bakmasınlar biz bunları yemeyiz" demişti.
Bulgaristan'ın eski Moskova büyükelçisi olan ve şu anda stratejik danışmanlık yapan İliyan Vasilev, "Karadeniz benzeri görülmemiş bir şekilde dünya gündemine geri döndü. Karadeniz'deki güvenlik, Rusya'yı nasıl kontrol altına alacağınız ve bunu nasıl idare edeceğiniz meselesinin merkezinde yer alıyor" dedi.
NYT, Yunanistan ve Rusya'nın Ortodoksluktan ötürü tarihi, ekonomik ve kültürel bağlar paylaştığını ancak Ukrayna'daki savaşın bu ilişkiyi zorladığını yazdı.
Habere göre bazı Yunanlar, Ukraynalıları 20. yüzyılda Osmanlı Devleti topraklarından kaçan Yunan ailelere benzetiyor.
Dedeağaç'ta yaşayan Dimosthenis Karavoltsos, "Mültecilerin acısını biliyoruz. Hangi tarafı tutmamız gerektiğine dair kafamda hiçbir soru işareti yoktu" diye konuştu.
Yunanistan ayrıca istilanın ardından Kiev'e yardım gönderen ilk ülkelerden biri. Kremlin bunun ardından Yunanistan'ı düşman ülkeler listesine ekledi.
"Türkiye korkusu"
NYT, "Türkiye korkusu ve Ukrayna'yla dayanışma, Atina'yı Washington'a yaklaştırdı ve ABD'ye çeşitli yerlerde genişletilmiş askeri erişim izni verildi" ifadesini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD'nin Dedeağaç üzerinden taşıdığı askeri teçhizat miktarı geçen yıl, 2020'ye göre 14 kat artarak 3 bin 100 "parçaya" ulaştı.
Pentagon, "parça" terimini tanktan mühimmata her türlü teçhizat için kullanıyor. 2022'de bu sayıya şimdiden ulaşıldı.
ABD'li yetkililer, teçhizatın Ukrayna değil Doğu ve Kuzey Avrupa'da konuşlanmış Amerikan askerleri için olduğunu savunuyor.
Dedeağaç halkı memnun
Bu artan faaliyetler, yaklaşık 10 yıl boyunca neredeyse hiç kullanılmayan küçük Dedeağaç Limanı için olumlu adımlar olarak görülüyor. Halk ve hükümet, ABD'lilerin bölgede ekonomiyi canlandırmasını ve güvenliği sağlamasını umuyor.
Birkaç ayda bir ABD savaş gemileri tank ve kamyon indirmek için limana yanaştığında bölgede yumurta ve sigara kıtlığı baş gösteriyor.
Bölge yetkilileri de askeri gelişmelerin diğer sektörlerdeki yatırımcıları çekmesini, Dedeğaç'ın Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna için bir ticaret merkezi olmasını umut ediyor.
Dedeağaç'ta kafesi olan 53 yaşındaki Yiannis Kapelas, "Biz küçük bir ülkeyiz. Bizi koruyacak büyük bir ülkenin olması iyi bir şey" dedi.
Pentagon ise daha fazla yük taşıyabilmek için limanda inşaata başladı.
ABD ordusunun limandaki lojistik faaliyetlerini yöneten Andre Cameron, "Limanı dinamik bir askeri harekat merkezine dönüştürüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Limana 4 şirket talip
Stratejik öneme sahip liman ayrıca özelleştiriliyor. Limanın yüzde 67'lik hissesine talip olanlar arasında Washington'ın desteklediği iki şirket var. Diğer iki şirketinse Rusya'yla bağları mevcut.
Bu şirketlerden biri, Yunan asıllı Rus iş insanı İvan Savvidis'e ait. Daha önce Rusya Parlamentosu'nda görev yapan Savvadis'in internet sitesinde Putin'le bir fotoğraf yer alıyor.
Limana talip olan Yunan holdingi Copelouzos Group, Rus enerji şirketi Gazprom'un ülkedeki ortağı.
2004 ila 2007'de ABD'nin Yunanistan Büyükelçiliği görevini yürüten Charles P. Ries, şirketin kurucusu Dmitrios Copelouzos hakkında "Başka bir adla Gazprom mu?" ifadesini kullanmıştı.
Dedeağaç'ın kontrolü için yarışan ABD'li şirketlerden biriyse BlackSummit Financial Group. Sahibi John Charalambakis limana ilgisinin 2018'de, dönemin ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt'la görüşmesiyle başladığını söyledi. Buna göre Pyatt, Charalambakis'e ABD şirketlerinin bölgede nüfuz için Rusya ve Çin'le rekabet etmesi gerektiğini söyledi.
Limanla ilgilenen diğer ABD şirketi Quintana Infrastructure & Development ise yorum yapmadı.
Independent Türkçe, New York Times, AA
Derleyen: Uğurcan Yıldız