Sözcü yazarı: Karanlık bir borsa hikayesi

“Sermaye Piyasası Kurulu'nu harekete geçiren bir olay, yatak odasına kadar uzandı”

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Serpil Yılmaz, bugünkü köşe yazısında Borsa İstanbul’da hisseleri manipüle eden bir şebekenin iş insanlarına şantaj yaptığı iddiasını köşesine taşıdı.

Yılmaz, “Karanlık bir borsa hikayesi” başlıklı köşe yazısında “Petrokent Turizm (PKENT) hisse senetlerinde şüpheli bulunan fiyat hareketleriyle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) harekete geçiren bir olay, yatak odasına kadar uzandı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılmaz, yazısında iddiaların odağında olan kimsenin adını paylaşmazken şunları yazdı:

Şirketin hisse hareketlerini incelediğimde; PKENT hisselerinin bir yılda ulaştığı en yüksek fiyat 870 TL. Yıl içinde 77.5 TL'ye kadar düşmüş. 15 Ağustos saat 12.22 itibarıyla 137.30'den işlem görüyor. Hissenin yıllık ortalama değeri de 136 TL.

Yetkililerden aldığım bilgiye göre, Borsa İstanbul (BIST) bu fiyat hareketleriyle ilgili bulguları Sermaye Piyasası Kurulu'na iletmiş. SPK gerekli gördüğünde, ilgililerin banka hesaplarından şirketlerine kadar her noktada derinlemesine inceleme yapar ve “şüpheli bir işlem” saptarsa Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunur.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı “borsa manipülatörü” olarak suçlanan iş insanıyla ilgili basına yansıyan “şantaj ve taciz” iddiasını soruşturdu. Şantajcı olarak adı geçen iş insanı “savcılık ifadesinden sonra”, işbirliği içinde olduğu iddia edilen kadın ise 17 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Borsa'da “manipülasyon” haberlerinin alt başlıkları, burada ayrıntılarıyla aktarmak istemeyeceğim “çirkinlikte” suçlamalar içeriyor. Bu iddiaların hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğuna yargı verecek. Mayıs ayından bu yana borsa manipülatörü, şantajcı, tacizci, tecavüzcü iddialarına yer veren çoğunlukla borsa ve magazin sitelerinde yer alan haberlerin birçoğuna düne kadar “erişim engeli” getirilmemişti… Borsa manipülatörü olarak suçlanan iş insanı hakkında son olarak da ünlü bir kadına “taciz ve tecavüz” haberleri yayıldı.

İki tarafla da görüşme yaptığını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

İlgili iki tarafla da konuştum. Suçlanan taraf, yükselen girişim sermayesi yatırımlarının önünü kesmeyi amaçlayanların, kamuoyunda algı yaratmak için gerçek dışı kurgu haberler servis ettiğini vurguluyor. Mağdur olarak gösterilen “kadın” da, böyle bir olayın olmadığını ve dolayısıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmadığını ifade ediyor.

Farkındayım, bilmece gibi bir yazı okuyorsunuz. Ancak bir “mağduriyete” yol açmamak için edindiğim bilgilerin tümünü paylaşmaktan kaçınıyorum. Şu da bilinsin istiyorum; bu dosya hemen kapanmayacak. Ortaya çıkacak belgelerle, “Borsa'da manipülasyon işadamlarına şantaj, taciz, tecavüz, darp” iddialarının aydınlatılması mümkün. Şundan emin olabilirsiniz; mesele duygusal değil. Hukuki ve idari kurumların yasalardan aldıkları gücü etkin biçimde ortaya koymaları, bulanık suda balık avlanmasını engelleyebilir. Biz de birilerinin halkın birikimlerini “arka kapıdan” ceplerine indirmesine, kişilik haklarının çiğnenmesine kayıtsız kalmayacağız.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU