Nebati'den "IMF'den borç alındığı" iddialarına ilişkin açıklama

İYİ Partili Yılmaz'ın Türkiye'nin IMF'den borç aldığı yönündeki açıklamalarını eleştiren Nebati, "Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz" dedi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz'ın Türkiye'nin IMF'ten borç aldığına dair açıklamalarına yanıt verdi.

Habertürk'te Fatih Altaylı'nın programına konuk olan Prof.Dr. Yılmaz, Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar borç almak için söz aldığını ve bunu rezervlerine eklediğini söylemişti.

Sosyal medya hesabından iddialara ilişkin açıklama yapan Nebati, paylaşımında Yılmaz'ı da etiketleyerek, "Dün katıldığınız bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü" dedi.

Nebati açıklamalarına şöyle devam etti:

Ben size durumu anlatayım; Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkeleri desteklemek amacıyla SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamaktadır. SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıl; ABD’ye 112,9 milyar ABD doları, Almanya’ya 36 milyar ABD doları, Güney Afrika’ya 4,15 milyar ABD doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye’ye ise, IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD doları tahsis edilmiştir.

IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır.

Nebati ayrıca, konuyla ilgili geçen yıl bakanlığın yaptığı basın açıklamasının linkini de paylaştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU