Ukrayna istihbaratı, Washington Post'la paylaştı: "Rusya'dan Türkiye'ye dev ekonomi paketi"

Moskova'nın Türkiye'nin petrol rafinerileri, depoları ve rezervlerine ortak olmayı önerdiği bildirildi

Cumhurbaşkanlığı, geçen ay Tahran'da Erdoğan ve Putin'in bir araya geldiği anlardan bu kareyi paylaşmıştı (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, bugün "Rusya yaptırımların etkisini azaltmak için Türkiye ve diğer ticaret partnerlerine yöneliyor" başlığıyla bir haber yayımladı.

Ukrayna istilası sonrasında artan yaptırımların Moskova'nın canını acıttığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine bugün Soçi'ye yapacağı günübirlik çalışma ziyaretiyle birlikte iki liderin neredeyse son iki haftada iki kere görüşeceği hatırlatıldı. 

Gazetenin İstanbul Büro Şefi Kareem Fahim ve Rusya uzmanı gazeteci Catherine Belton'ın imzasını taşıyan haberde, yaptırım uygulamaktan kaçınan bir NATO ülkesinin Kremlin'le ekonomik bağlarını güçlendirmesinin alarm zillerini çaldırdığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna istihbaratının bu hafta gazeteyle paylaştığı bilgilere göre Rusya, bankacılık, enerji ve sanayi sektörlerinde yaptırımlardan kaçınmak için Ankara'ya bir teklif sunuyor. 

Moskova'nın Türkiye'nin petrol rafinerileri, depoları ve rezervlerine ortak olmayı önererek kendi petrolünü Ankara üzerinden satabileceği belirtildi. Rusya'nın Avrupa Birliği'nin gelecek sene yürürlüğe girecek ambargosundan böyle kurtulmaya çalıştığı öne sürüldü. 

Ayrıca Rus sanayicilerinin Türkiye'deki serbest bölgelerde iş yapması ve Rus bankalarının Türkiye devletinin bankalarında hesap açması da Moskova'nın talepleri arasında yer alıyor. 

Gazeteye göre ekonomistler ve yaptırım uzmanları, banka isteğinin Batı'nın yaptırımlarının açık ihlali olacağını ifade ederek uyardı. Türkiye'nin kendi kurum ve kuruluşlarını yaptırım riskine sokacak ve Batı piyasalarıyla ilişkisini koparacak bu düzenlemeleri kabul edip etmeyeceğiyle alakalı herhangi bir işaret görülmediği de bildirildi. 

Washington Post, konuyla ilgili yorum taleplerine Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ya da Erdoğan hükümetinin yanıt vermediğini duyurdu. Kremlin'in önceki açıklamalarında Soçi'deki zirvenin askeri teknik işbirliğiyle ilgili olduğunu ifade etmişti. 

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla gazeteye konuşan Batılı yetkililerse, bu tekliften haberdar olmasalar da Rusya'nın yaptırımlara karşı çözüm yolları aradığını bildiklerini söyledi. Dünyayı dolaşan Rus yetkililerin, yaptırımları ciddiye almayan Erdoğan yönetimine yanaştığı da söylenenler arasındaydı.

Sürgünde yaşayan Rusya Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcılarından Sergey Aleksaşenko, İran'ın daha önce yaptırımları Türkiye ve Rusya'nın yardımlarıyla atlattığını ifade ederek "Bu bir para meselesi. Yeterince para öderseniz riski kabul edecek bankalar olacaktır" dedi. 

Cezalandırılmaktan korkarak kimliğini gizlediğini söyleyen bir Rus yetkiliye göre, Moskova önce Çin bankaları üzerinden ödeme yapmaya yönelse de yaptırımdan korkan bu kuruluşlar çekingen davrandı. 

Batı, yaptırımların Rusya'yı küresel ekonomiden izole ederek Putin yönetimine büyük darbe vurduğunu savunuyor. IMF tahminlerinin Rus ekonomisinde yalnızca yüzde 6'lık daralma öngördüğünü vurgulayan Putin'se dağın fare doğurduğu görüşünde. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU