Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, başkent Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki eylemleri nedeniyle Irak Meclisi'ndeki oturumların ikinci bir karara kadar askıya alındığı duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Halbusi, Irak resmi ajansı INA'da yer alan yazılı açıklamasında, ülkenin zor ve hassas zamanlardan geçtiğini belirterek, görüşler arası hatta siyasi kesimler arası anlaşmazlıkların demokratik temelli gelişmiş ülkelerde normal bir durum olduğunu aktardı.
Anlaşmazlıklar ne boyutta olursa olsun çözümün diyalog olduğunu vurgulayan Halbusi, tüm siyasi kesimlere devletin çıkarlarının üstün tutulması gerektiği çağrısında bulundu.
Bu kapsamda halkın güvenliği, ulusal sorumluluklar ve anayasal haklara dayanarak ikinci bir karara kadar meclis oturumlarının askıya alındığını bildiren Halbusi, göstericilere barışçıl eylem ve devlet malını koruma çağrısı yaptı.
Halbusi, ayrıca Başbakan ve Genelkurmay Başkanı Mustafa el-Kazımi'ye devlet kurumlarını ve göstericileri korumak için gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Salih'ten ülkedeki siyasi çevrelere diyalog çağrısı
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, mevcut krizin aşılması için vatanın menfaatini önceleyen gerçek ulusal bir diyaloga ihtiyaç olduğunu belirtti.
Salih'in başkent Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki eylemlerinin ardından yaptığı yazılı açıklama, Irak Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından paylaşıldı.
Ülkenin içinden geçtiği hassas dönemde herkesi sükuneti muhafaza etmeye ve vatanın menfaatini her şeyin üstünde tutmaya çağıran Salih, yaşanan krizin aşılması için ülkenin güvenlik ve istikrarını sağlamayı, sivil ve toplumsal barışı sağlamlaştırmayı amaçlayan, vatanın menfaatini önceleyen gerçek ulusal bir diyaloğa ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Salih, siyasi çevreler arasında olması istenen diyaloğun, ülkede yaşanan krizin kökenine inmesi, bunlara çözüm üretmesi ve ülkeyi güvenli limana ulaştırması gerektiğini dile getirdi.
Nasr Koalisyonu ve Fetih Koalisyonu'ndan da diyalog çağrısı
Öte yandan eski Irak Başkanı ve Nasr Koalisyonu lideri Haydar el-İbadi de tüm siyasi liderlere diyalog çağrısında bulundu.
İbadi, Irak resmi ajansı INA'da yer alan açıklamasında, "Ulusal sorumluluk gereği tüm liderleri diyalog ve uzlaşıya çağırıyor, tüm kardeşlerden ve siyasi kesimlerden diyalog dilini benimsemelerini, ülkenin güvenliğini ve istikrarını bozabilecek anlaşmazlıklardan önce ulusal çıkarları öncelemelerini umuyorum" ifadelerini kullandı.
İbadi, bu bağlamda taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının aşılması için çalışmaya hazır olduğunu ekledi.
Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri de INA'da yer alan açıklamasında, Sadr Hareketi lideri Sadr'a siyasi tıkanıklığın giderilmesi ve krize çözüm bulunması için Koordinasyon Çerçevesi ile ciddi diyaloğa girme çağrısında bulundu.
Irak Başbakanı Kazımi: Fitne ateşi herkesi yakacak
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de ülkedeki siyasi tıkanıklığı yapıcı ve samimi diyalogla çözme çağrısı yaptı.
Ülkedeki tüm kesimlere sağduyulu ve sabırlı olma, çatışmalara sürüklenmeme çağrısı yapan Kazımi, "Herkesin iyi bilmesi lazım, fitne ateşi herkesi yakacak. Fitneyi körükleyenleri durdurmak için iş birliği yapmamız gerek" dedi.
Kazımi, "Siyasi tıkanıklık için çözüm de siyasidir. Çözüm, yapıcı ve samimi diyalogla ayrıca Iraklılar için yapılacak fedakarlıklarla mümkündür." diye konuştu.
Ayrıca vatandaşlara güvenlik güçleriyle arbedeye girmeme, devlet kurumlarına saygı duyma çağrısı yapan Kazımi, "Ülkenin içinde bulunduğu durum zor. Küçük çıkarları bir kenara bırakıp iş birliği yapmak gerek" ifadelerini kullandı.
Kazımi, "Siyasi gruplar, Irak ve Iraklılar için masaya oturmalı, diyalog kurmalı ve anlaşmalı. Ötekileştirme ve ihanetle suçlama üslubundan uzak durmalı. Yüksek ulusal ruha göre hareket edilmeli. Bin günlük sessiz diyalog, Iraklıların kanının döküldüğü tek bir andan daha hayırlıdır" diye konuştu.
Arap Birliğinden Irak'taki siyasi güçlere tansiyonu düşürme çağrısı
Arap Birliği, Irak'taki siyasi güçlere "fitnenin" bir an önce son bulması için çalışma ve tansiyonu düşürme çağrısında bulundu.
İşlerin kontrolden çıkmasının Irak'taki hiçbir tarafın çıkarına olmayacağını kaydeden Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, ülkedeki siyasi güçlere "fitnenin" bir an önce son bulması için çalışma ve tansiyonu düşürme çağrısında bulundu.
Arap Birliği Genel Sekreterlik Sözcüsü Cemal Rüştü de "Genel Sekreter Ebu Gayt Irak'taki mevcut krizin gidişatını yakından takip ediyor ve tüm tarafların Irak'ın üstün çıkarlarını her türlü kişisel veya partizan çıkarların üstünde tutması çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Sözcü Rüştü ayrıca, diyaloğun mevcut krize siyasi bir çözüm bulmanın tek yolu olduğunu vurguladı.
Sadr yanlıları, Yeşil Bölge'yi basmıştı
Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.
Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.
Mukteda es-Sadr destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek için bugün başkenti Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girmişti. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlatmıştı.
Irak Sağlık Bakanlığı yaşanan olaylarda şu ana dek 25'i asker, 100'ü sivil 125 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
AA, Independent Türkçe