Midyat Belediyesi, 4 Temmuz’da meclis kararıyla logosunda farklı inanç gruplarını (Hristiyan, Müslüman ve Ezidiler) temsil eden sembolleri değiştirmişti.
Belediye meclis yeni logodan Ezidilere ait Meleke Tavus olarak bilinen sembolü çıkarmış ve Hristiyanları temsil eden çan kulesini de geri plana çekmişti.
Ayrıca, logoda iki adet güvercin ve ay-yıldız öne çıkarılmıştı.
AK Partili Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, değiştirilen logo için yarışma düzenlediklerini ve logonun 50 eser arasından seçildiğini ifade ederek, yeni logonun orta bölümünde yer alan mabedin Ezidilerin kutsal kabul ettiği Laleşa Nurani olduğunu savunmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şahin’e göre yapının oturduğu 3 çizgili platform 3 medeniyeti (İslamiyet, Hristiyanlık, Ezidilik), hilal içerisindeki kilise, Ezidi tapınağı ve cami sembolleri (3 dinin mabedleri) ay yıldız çatısı altında farklı medeniyetlerin unsurlarını sembolize ediyor ve süzülen güvercinler ise sevgi ve saygı çerçevesinde bir çatı altında yaşamayı betimliyor.
Ezidilerin kanaat önderleri logoyu reddetmişti
Ancak Başkan Şahin'in aksine Ezidilerin dini liderlerinden Şehmus Peşimam (Deniz) ve yine Ezidi toplumundan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış, logo değişikliğini kendileri açısından kabul edilemez olduğunu belirtmişti.
HDP’nin Midyat Belediye meclis grup sözcüsü Cemal Bektaş ise, Midyat’ta Müslümanlar, Hristiyanlar ve Ezidilerin bir arada yaşadıklarını ve üç dinin temsil edilmediği hiçbir logoyu kabul etmeyeceklerini dile getirmişti.
Gelen tepkiler üzerine Midyat Belediyesi yeni bir düzenlemeye gitti.
Düzenlenen logoda kubbe yerine Laleşa Nurani yer aldı
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yeni düzenlemeyi Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
Düzenlenme talebinin hem bölge halkı hem de Avrupa ülkelerinde yaşayan Ezidi toplumundan geldiğini belirten Şahin, önerdikleri 4 logodan bir tanesi seçtiklerini ve komisyonun kabul ettiğini söyledi.
Şahin, düzenlenen logonun son şeklini Independent Türkçe ile paylaştı.
Yeni logo, 6-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak ve Türkiye'den bir çok sanatçının katılacağı Midyat Kültür ve Sanat Festivali tanıtım videosunda da kullanıldı.
Independent Türkçe’nin ulaştığı Ezidi toplumunun kanaat önderleri de logonun kendileri tarafından Midyat Belediyesi’ne gönderildiğini doğruladı.
Ezidiler, Midyat Belediyesi’nin yeni düzenlenen logosunda Laleşa Nurani figürünün yer almasından memnun.
Irak Kürdistan Bölgesi'nin Dohok kentinde bulunan Laleşa Nurani, Ezidiliğin en kutsal mekanı olarak kabul ediliyor.
Independent Türkçe